Turnul Dogarilor este deschis vizitatorilor până în luna septembrie.
Asemănătoare ca înfăţişare, turnurile care întăreau vechiul burg al Bistriţei au fost construite într-o perioadă relativ scurtă de timp. Din totalul celor 18 construcţii de acest fel, caracteristice arhitecturii militare gotice, s-a păstrat până în zilele noastre una singură, Turnul Dogarilor. Acesta era apărat de breasla care i-a dat dealtfel şi numele fiind dublat în partea vestică de un bastion special amenajat pentru artilerie. Cu o înălţime de 25 de metri şi dotat cu ziduri groase de aproximativ un metru şi jumătate, Turnul Dogarilor are pe interior patru nivele, cele superioare incluzând încăperi cu ferestre.
Acesta a fost folosit, în trecut, ca spital pentru bolnavi psihic, dar şi ca loc de detenţie a prostituatelor, care erau puse în lanţuri înainte de a fi ţintuite la stâlpul infamiei, din Piaţa Centrală, unde gâdele oraşului le aplica lovituri cu biciul, înainte de a fi alungate din cetate cu măturile de către femeile venerabile ale oraşului. Ulterior, turnul a avut şi alte utilităţi funcţionând ca sediu pentru cercetaşii bistriţeni şi apoi ca azil de noapte.
Turnul Dogarilor face parte din patrimoniul cultural al municipiului Bistriţa alături de alte clădiri cu o valoare istorică deosebită, conturând specificul naţional al culturii oraşului. El a rămas în peisajul Bistriţei ca o mărturie clară a evoluţiei sale istorice.
Sursa şi foto: Primăria Bistriţa
Adaugă comentariu