Actualitate

Tuţă: Bugetul, fără perspective. Creţu: Răspunde nevoilor de ieri, astăzi şi mâine ale oraşului

Consiliul Local Bistriţa dezbate bugetul pe anul în curs. Gheorghe Tuţă (PDL) a spus că bugetul nu oferă perspective pentru ceva mai bun în viitor. Primarul Ovidiu Creţu i-a răspuns că viziunea USL şi PP-DD duce la o dezvoltare ”armonioasă şi curajoasă” a Bistriţei. El a adăugat că numai dacă ar face locuinţe de necesitate pe Marte nu ar mai exista protestatari.

Şedinţa CL de aprobare a bugetului Bistriţei pe 2014 a fost în principal un duel verbal între liderul grupului consilierilor municipali PDL, Gheorghe Tuţă, care a făcut propuneri şi amendamente la proiect, majoritatea sortite eşecului la vot, şi Ovidiu Creţu.

gheorghe tutaGheorghe Tuţă (PDL): ”Depinde cum priveşti bugetul, triumfalist, cel mai mare, cel mai tare, cum zice domnul primar, sau priveşti responsabil cum răspunde la nevoile oraşului. M-aş fi aşteptat să-mi fac o imagine şi să putem transmite când se încheie epopeea asfaltării şi reparării străzilor, să aflăm când se încheie acoperirea cu reţele de apă-canal, reţele de iluminat public. Acest buget vine într-un moment când avem aprobată strategia de dezvoltare a municipiului până în 2030 şi te aştepţi să vezi programul de asfaltări până în 2020 măcar. Avem datoria să le spunem oamenilor. În acest buget nu primeşti răspunsuri şi perspectiva că se va întâmpla ceva mai bun. Proiectul cel mai titrat cu care a venit primarul, Wonderland, nu are o perspectivă de finalizare, în fiecare an mai facem câte un studiu. Mă întreb ce s-ar fi putut face cu acest proiect în cinci ani, se putea realiza asfaltarea drumurilor care leagă drumul de acest complex. Nu cred că a fost an în care să nu se prevadă în buget un milion de euro pentru sisteme informatice. Aceste lucruri ridică mari semne de întrebare vizavi de cheltuirea banilor în această direcţie. Eu ştiu rezultatul acestei şedinţe. Nu am speranţa că va trece vreun amendament al nostru, dar am speranţa pentru mâine, pentru poimâine. Proiectul de buget conţine multe din propunerile pe care le-am făcut în urmă cu câţiva ani. Sunt sigur că nu trec propunerile noastre, în comisii am dus o luptă acerbă, dar degeaba. Am vrut să terminăm cu căratul apei cu găleata la Slătiniţa şi s-a răspuns cu nu, deşi sunt bani cu prisosinţă, nu trebuie să aşteptăm fonduri europene. Eu nu cred că Bistriţa poate să evolueze doar pe o anumită idee. Sunt proiecte care nu-şi găsesc acum prioritatea şi rostul”

ovidiu cretu 6 febPrimarul Ovidiu Creţu: ”S-a vorbit de un milion de euro pentru dotarea aparatului Primăriei cu aparatură performantă, fals, e vorba de 130.000 de lei. Nu cumpărăm anual aparatură de un milion de euro pentru Primărie. Când am schimbat laptopurile consilierilor, ele au fost date funcţionarilor din Primăria. Acum schimbăm 30 de aparate pentru că nu mai fac faţă programelor noi, nu mai putem instala softurile. Bugetul nu va satisface pe toată lumea. E viziunea USL şi PP-DD care au accentuat o variantă de dezvoltare echilibrată, mergem şi cu asfaltare străzi, dar şi cu proiecte de anvergură, pentru ca dezvoltarea oraşului să fie armonioasă, curajoasă şi de perspectivă. Un proiect ca Wonderland nu e simplu. În guvernarea trecută n-am reuşit să obţinem împrumuturi, atunci se dădeau pe criterii politice. Legat de aducţiunea de apă la Slătiniţa, acum trei ani, când puteaţi da un telefon să ni se aprobe un proiect respins pe motive politice, n-aţi făcut-o. O să facem pe banii contribuabililor dacă nu reuşim altfel, dar avem speranţa că vom reuşi în 2105 sau cel târziu în 2016 din fonduri europene sau guvernamentale. Primele priorităţi în buget sunt locuinţe, dezvoltare şi învăţământ, deci bugetul răspunde nevoilor oraşului nu numai de ieri, ci de astăzi şi de mâine”.

Gheorghe Tuţă a propus, fără succes, renunţarea la ideea construirii a opt locuinţe de necesitate în Viişoara, iar cu banii respectivi să se continue realizarea de locuinţe sociale: ”Proiectul locuinţelor de necesitate s-a transformat într-o ambiţie expresă a primarului”.

Ovidiu Creţu a precizat că locuinţele de necesitate sunt o soluţie la locuinţele sociale, unde viaţa e perturbată de câtva familii. ”Unii au venit din magazie sau din pădure, nu-şi plătesc cheltuielile şi perturbă viaţa, iar soluţia e să-i muţi din locuinţele sociale. Dar nu putem să-i ducem înapoi în pădure. Ca să n-avem protestatari ar trebui să facem acele locuinţe pe Lună sau Marte. Punem în Viişoara pentru că acolo sunt utilităţile, avem transformator reţea de curent electric pentru cetăţeni, care acum refuză să-i primească şi pe alţii. Bistriţa anului 2014 trebuie să fie tolerantă şi europeană. Dacă ne năşteam mai devreme, era soluţia Antonescu, dar acum din păcate sau din fericire nu mai discutăm de aşa ceva. Nu discutăm de rromi, ci de români care nu se adaptează şi perturbă viaţa societăţii, sunt şi români, şi maghiari, şi rromi. Nu am vorbit de vreo enclavizare a rromilor”.

Maxim Gagea (PER) a spus că, după ce se deschid graniţele în curând, rromii din zonă ar putea pleca la muncă în SUA sau Australia.

Gheorghe Tuţă a adăugat că din buget se vor duce bani ”pe apa sâmbetei”, printre care cei destinaţi refacerii unor pajişti şi că primarul spune ”poveşti de adormit copiii”.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.