Actualitate

UDMR le răspunde liberalilor: ”E simplu!”

”Un scop bine definit al comunităţii maghiare din Bistriţa-Năsăud încă din anii 1990 este înfiinţarea unui liceu maghiar cu personalitate juridică proprie. Un liceu care va purta în continuare numele de Hunyadi János. „septembrie 1940 – (…) este înfiinţat Liceul maghiar ”Hunyadi János” cu 8 clase pentru băieţi, care avea şi o secţie în limba română, şi o şcoală elementară cu predare în limba maghiară” – putem citi pe site-ul Colegiului Naţional Andrei Mureşanu Bistriţa / http://cnam.ro/istoric.

UDMR nu doreşte un lucru care nu este favorabil pentru persoanele pe care îi reprezintă. Vorbim de un liceu maghiar în România, ceea ce înseamnă că elevii vor avea parte în continuare de predare în limba română a materiei Limba şi literatura română. Vor fi profesori bine pregătiţi pentru a le oferii cunoştiinţele necesare elevilor.

Răspunsul pentru domnul consilier local PNL Alin Seserman, la întrebarea cum ar fi votat reprezentanţii UDMR dacă s-ar fi propus înfiinţarea unui liceu în limba română este un Da hotărât, deoarece asta înseamnă că există număr suficient de copii, de potenţiali elevi şi acest lucru este foarte important. Bănuim că susţinerea educaţiei nu este un scop principal doar pentru UDMR, doar pentru maghiari, ci pentru fiecare, dar ca răspuns pentru domnul consilier județean liberal Florin Urîte, menţionăm că un alt aspect important în ceea ce priveşte educaţia, este de a nu fi tratată ca un aspect politic, ci ca un aspect primordial, esenţial pentru apărarea identităţii culturale, religioase, lingvistice etc.. Nu asta îşi doreşte oare fiecare popor, fiecare naţiune? Sau mergând mai departe, nu asta îşi doresc şi românii care trăiesc ca minoritate în alte ţări?

În aceeaşi ordine de idei, domnul Dolha se întreabă dacă e bine sau e uşor ca după terminarea liceului în limba maghiară, să termine o facultate în limba română şi să se angajeze? Nu vrem să ne repetăm, dar trebuie să menţionăm, că dacă ne ridicăm privirea şi ne uităm în jur, câţi profesori, medici, ingineri, sportivi, muncitori şi alţi oameni de seamă de etnie maghiară avem în România, sau chiar şi în Bistriţa, care au terminat nu doar liceul cu predare în limba maghiară ci şi facultatea, şi acum activează ca profesionişti în România. Cum este posibil? Simplu: au avut parte de o educaţie de înaltă calitate în două limbi.

Domnul deputat Stelian Dolha se întreabă dacă se justifică un liceu maghiar în Bistrița anului 2015? De ce nu? Există numărul necesar de elevi în judeţul nostru, care doresc să înveţe la un liceu maghiar, lucru care se justifică prin anexele ataşate la proiectul de hotărâre privind înfiinţarea liceului. Să luăm ca exemplu Liceul Nicolae Bălcescu din Jula (Gyula, Ungaria – http://romaniinungaria.blogspot.ro/p/adrese-utile.html), care anul acesta a sărbătorit 65 de ani de la înfiinţare. Dacă se justifică un liceu român în Ungaria, şi este doar unul dintre exemple, un liceu maghiar de ce nu s-ar justifica în România, în Bistriţa anului 2015? Răspunsul este simplu, depinde doar de faptul cum privim, sau cum vrem să privim situaţia…” 

Décsei Atilla, preşedinte UDMR organizaţia judeţeană Bistriţa-Năsăud

Antal Attila, consilier local UDMR, director adjunct CNAM (foto)

20 comentarii

  • Dle director Adjunct al CNAM, banuiesc ca tu vrei sa fi Directorul plin al Liceului asta maghiar? Am dreptate??? Pozitie in societate, bugete, bani, influenta…etc…
    DA in Ungaria este 1 liceu romanesc! Dar… in Romania exista o multime de Licee maghiare.
    Si sa nu uitam ca unul dintre cei mai mari Regi ai Ungariei fost roman.

  • Am mai spus şi o repet. Este o prostie să se numească Liceul Maghiar sau în cazul Ungariei Liceul Românesc. Liceele aflate şi care funcţionează pe teritoriul unui stat aparţin acelui stat. Un liceu nu e stat în stat. Asta cu denumirea de Liceul Maghiar e o aberaţie şi o jignire la adresa cetăţenilor româniei… În altă ordine de idei, se invocă ca argument faptul că în 1940, sub ocupaţie Hortistă, s-a înfiinţat liceul maghiar „Hunyadi János”. Afirmaţia asta mi se pare o flegmă aruncată spre români şi de o agresivitate pe care nu mi-o închipuiam în „Bistriţa anului 2015”, că văd că o ardem aşa European… Numai vorbesc de faptul că noi toţi plătim pentru ca nişte copii aparţinând unei minorităţi să nu înveţe limba oficială a statului în care, cel puţin teoretic, plecăm totuşi de la premisa că vor să trăiască. Nu cred, sau sper că oamenii ăştia nu privesc aspiraţional sau cu nostalgie la perioada ocupaţiei Hortiste… Tot n-am înţeles de ce nu pot să înveţe copiii limba maghiara ca şi până acum, ca pe o a doua limbă, în schimb se vrea să se înveţe limba română ca pe o a doua limbă şi asta în cel mai bun caz…

    • zorro, majoritatea prietenilor mei sunt romani, exagerezi putin in afirmatia ta. Intr-adevar nu se remarca prin harnicia extrema, multi stau pe ajutoare sociale si fac mismasuri la negru, dar nu poti generaliza, nu poti afirma ca sunt paraziti. iar sovini sunt doar o mica parte, procentual as spune 2-3%, doar ca acestia sunt cei mai galagiosi, si intotdeauna sunt inculti si semi-analfabeti, ceea ce se vede din exprimarea lor si din greselile de ortogarfie. Si stai linistit, si intre maghiari sunt destui paraziti si sovini, nu doar intre romani. Procentual cam la fel, tot un 2-3% zic eu. deci stai relax, si noi avem incultii si semi-analfabetii nostri 🙂

  • valentine .. din nou?
    da’ allianz tiriac cum iti sunã?
    in alte orase se sustine bac-ul in limba maternã (germanã, maghiarã)
    si tu iti intinzi lacunele aici in doar doar ti le cumpãrã cineva?
    pff..convietuim de secole cu maghiari, evrei si sasi..le purtãm numele
    si le vorbim limba ..locuim in casele lor ..
    ..si ia te uitã cine apare.. unu’ dintre cei 7.4 cu zarva si argumente infantile ..fereascã sfântul

    • Daca nu poti sa intelegi niste lucruri elementare asta e, n-are rost sa ne mai obosim… Apreciez în mod deosebit bogăţia culturală pe care ne-am format-o împreună de-a lungul timpului (români, saşi, maghiari, secui, care, fac o mică precizare, nu sunt maghiari, chiar şi, de ce, nu ţigani etc.). Faptul că am crescut, ne-am dezvoltat, am convieţuit împreună şi cred eu ajungând la o dezvoltare superioară celei pe care am fi avut-o, oricare dintre etnii într-un mod separat, ne arată că se poate şi mai mult decât atât ne arată că suntem cu toţii fraţi şi că noi în ţara asta creştină mai degrabă se acceptă şi se integrează decât se respinge, mai degrabă se tolerează decât se urăşte…

      p.s. Alianz Ţiriac !!?!!?!… wtf…. stai bine cu medicamentele!?!?…

    • vezi, cu atât mai mult, ne trebuie licee cu predare în limba română… Acel „împreună” de după „convieţuit” era cu sensul de pace, armonie, bună înţelegere…

    • CONVIEŢUÍ vb. intr. a trăi împreună cu cineva; a coabita. (după lat. convivere).

      In rest, mi-esti simpatic 🙂

    • N-ai înțeles autoironia. Am spus că ne trebuie în primul rând licee cu predare în limba română tocmai pentru că am făcut o greșeală de exprimare… În rest, sesizez o notă de superioritate care nu-i stă bine nici celui mai mare expert în limba română, fiindcă și acela mai poate greși din când în când, dacă mă înșel îmi cer scuze… Oricum mi se pare amuzant că avem discuția asta atât de strictă și riguroasă în ceea ce privește exprimarea gramaticală corectă, „la virgulă” și asta unde, pe net, unde se găsesc tot atâtea „dialecte” câți utilizatori sunt…

  • Faptul ca in perioada ocupatiei hortiste, s-a infiintat un liceu maghiar cu predare in lb. maghiara si o sectie in limba romana eu propun ( in oglinda), acum sa se infiiteze un liceu cu predare in lb. romana si o sectie in lb. maghiara. Comparatia cu Jula nu tine. Dragi conationali unguri ati ramas tot in secolul 19. Nu uitati ca acum e secolul 21 si e U.E. nu imperiul habsurgic !

  • Bai, eu parca stiam ca PDL-ul a vrut sa le faca si facultate la Mures numai a ungurilor, si acuma le ataca un amarat de liceu? Ce c..va e si politica asta… Nu-i nimica, au nevoie de ei sa rastoarne guvernarea, o sa le promita marea cu sarea, nu unul ci doua licee de astea, cu sec…

    • Ok. Si psd-ul la Bistrita le-a oferit pe tava un liceu maghiarilor, liceu pe care tot bugetul local il sustine. Opera psd istilor ar fi insemnat si hacuirea colegiului Andrei Muresanu, care urma sa fie impartit ca la divort. Doar hazardul si reactia liberalilor chiar si tarzie a. stopat povestea. Ministerul nu a avut nicio treaba pt ca decizia e a administratiilor locale

  • La faza asta liberalii s-au bagat in seama neinspirat . Nu e buna nici un fel de polemica , mai ales in contextul in care se prefigureaza o alta majoritate in parlament .

  • Exact asta e atitudine de mitic, superioritate jignitoare, lipsă de respect, o formă de rasism (ăia sunt răi și noi suntem buni) și o doză mare de ignoranță… Dacă nu erau „miticii” tu cereai acuma liceul cu predare în limba română, dar probabil că ai lipsit de la ora de istorie din liceu…

  • Vali nu e vinovat. El asa simte. E dincolo de puterea lui de autocontrol. El chiar crede ca impartasind ilustrele lui pareri chiar face bine pentru natia romana.
    Ei bine, norocul acestei „natii” e ca nu toata lumea gandeste in acest fel.
    Ma intreb doar cu ce ne deranjeaza pe noi atat de mult subiectul acesta ?

    • Tu te „auzi ce vorbești” sau, în cazul comentariilor, citești ce scrii?!?
      Pe lângă faptul că nu ai nici un fel de logică, de coerență, (mai degrabă intuiesc cam ce ai vrea să spui), nu aduci nici un fel de argument care ar putea fi dezbătut, criticat etc. în schimb tot ce faci e să ataci la persoană… Acum 2 zile îmi dădeai lecții de gramatică, acuma ești cu „puterea de autocontrol” și cu „nația română” … uau!!! … Iar în legătură cu ce ne deranjează, nu știu, pentru că vorbesc doar în numele meu, spre deosebire de alții care și-au uitat medicamentele, și am spus de nenumărate ori ce mă deranjează: 1. Nu cred că e în regulă ca un liceu în care nu se vorbește limba română ca principala limbă să fie finanțat de la bugetul local. 2. Denumirea de Liceul Maghiar este absolut stupidă și jignitoare, am argumentat de mai multe ori (vezi mai sus) și în fine 3. Nu văd de ce se dorește înființarea unei instituții de învățământ preuniversitar cu predare doar într-o limbă care, ce să vezi, nu este limba oficală a statului respectiv cu atât mai mult cu cât nici nu este o limbă de circulație internațională…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.