Înfiinţarea Liceului ”Hunyadi János” cu predare în limba maghiară, prin divizarea Colegiului Naţional ”Andrei Mureşanu” Bistriţa, rămâne o idee la care comunitatea maghiară din oraş ţine, dar pe care, deocamdată, nu o poate concretiza, a explicat pentru Timp Online directorul adjunct al CNAM, consilierul local UDMR Antal Atilla.
„În ce priveşte înfiinţarea Liceului Maghiar, cred că suntem într-un blocaj deocamdată. La Tîrgu Mureş a fost o problemă din acest punct de vedere. Din câte ştiu eu, problema care a fost la Târgu Mureş a apărut şi la noi, cea a acordului de principiu şi nu a hotărârii Consiliului Local, din cauza aceasta acolo s-a aprobat şi la noi, nu. Noi a trebuit să revenim ca să avem o hotărâre de consiliu. Până la urmă acea HCL nu a mai existat pentru că a mai intrat în decembrie 2015 pe masa Consiliului Local însă cei mai mulţi colegi s-au abţinut. Atunci au fost doar 5 voturi pentru şi asta mai ales fiindcă nu a existat o clădire. Pe viitor, dacă va exista o clădire unde putem funcţiona fără să afectăm şi periclităm predarea la secţia română sau a celorlalte şcoli cu predare în română, eu cred că va exista posibilitatea înfiinţării Liceului Maghiar. Deci nu am renunţat, însă acum doar aştept momentul oportun. Anul acesta simt că nu este momentul oportun acum să vin pe masa CL cu acest proiect de hotărâre”, a spus Antal Atilla.
Reamintim că, în ianuarie 2015, profesorii maghiari şi elevii care învaţă în limba maternă la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” Bistriţa au anunţat, prin vocea consilierului Antal Atilla, că sunt decişi să se separe de colegii lor români şi să formeze o şcoală nouă. Motivaţiile le puteţi citi AICI .
La sfârşitul lunii ianuarie 2015, UDMR a solicitat municipalităţii introducerea pe ordinea de zi a şedinţei CL din februarie proiectul privind demararea procedurilor de înfinţare a Liceului ”Hunyadi János” cu predare în limba maghiară, prin divizarea CN ”Andrei Mureşanu”, începând cu anul şcolar 2015-2016. Totul s-a blocat întrucât Ministerul Educaţiei nu a fost de acord cu denumirea şi a contestat hotărârea iniţială a Consiliului Local Bistriţa fiindcă şedinţa a fost prezidată de inspectorul general Camelia Tabără, iar la a doua încercare de adoptare a unei decizii locale, nu a mai existat cvorum.
În decembrie 2015, primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, declara referindu-se la înfiinţarea Liceului Maghiar: „O problemă complicată. Comunitatea maghiară din Bistrița este un element viu care știe ce își dorește, a ajuns la concluzia că pentru a salva învățământul în limba maghiară din Bistrița-Năsăud este nevoie de înființarea unui Liceu Maghiar. Trebuie să venim și noi și să spunem că suntem de acord, dar să găsim calea legală să o facem. Până acum nu am găsit. Așteptam sprijin de la minister, dar nu am găsit. Ministerul nu a fost interesat. Dacă vrem școli românești în comunitățile din străinătate, nu văd de ce la Bistrița nu ar putea fi Liceu Maghiar. Dorința și voința acestei comunități trebuie să fie respectată, mi-ar fi plăcut să fie mai simple procedurile. Faptul că nu există o clădire care să găzduiască întregul Liceu Maghiar o știm. Consiliul de Administrație al CNAM are o justificare, că nu are cum să împartă clădirile”.
Consiliul Local Bistriţa a respins, cu 5 voturi pentru, unul împotrivă și 11 abțineri, proiectul de înființare a liceului maghiar.
Situaţia de la Tîrgu Mureş unde inspectorul şcolar general a fost reţinut de DNA: În luna noiembrie 2016, şeful Inspectoratului Școlar Județean Mureș, Ștefan Someșan, a fost reținut de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Târgu Mureș, fiind acuzat de abuz în serviciu și uzurparea funcției pentru că a dispus înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catoloc Tîrgu Mureş. Tribunalul Mureș a respins însă propunerea de arestare preventivă formulată de DNA și a decis arestarea la domiciliu a șefului ISJ.
Procurorii spun că, la data de 29 iulie 2014, Consiliul Local (CL) al municipiului Tîrgu Mureș, printr-o hotărâre, a dispus alocarea sumei de 1.500.000 lei pentru întreținerea și renovarea imobilului în care funcționează Colegiul Național Unirea sub condiția propunerii de înființare a liceului cu profil teologic romano — catolic. Hotărârea în cauză a fost prezentată IȘJ Mureș, iar la acel moment, conform anchetatorilor, Someșan a arătat că Ministrul Educației Naționale a dat aprobare pentru înființarea unei unități de învățământ liceal.
În acest context, Consiliul de administrație al IȘJ a votat în unanimitate acordarea Avizului conform pentru înființarea Liceului Teoretic Romano — Catolic. În realitate, Ministerul Educației Naționale nu dăduse curs, sub nicio formă, solicitării de înființare a acelei unități de învățământ, dar cu toate acestea, la data de 12 septembrie 2014, inculpatul Someșan Ștefan, în calitate de inspector școlar general al Inspectoratul școlar Județean Mureș, cu încălcarea prevederilor legale, a emis o decizie prin care a dispus ca: începând cu anul școlar 2014-2015, să se înființeze o nouă unitate de învățământ, cu personalitate juridică, respectiv, Liceul Teologic Romano-Catolic.
Vor liceu unguresc? Dar unguriță nu vor?
:)))))))))))
ps: Ovidiu, dacă d-ta crezi că în 1000 de ani de Austro-Ungaria sângele matale a rămas pur și nealterat , daco-roman , înseamnă că ești dus cu vaca. Ești și d-ta maghyar elvtàrs, chiar dacă nu-ți vine a crede!
Esti superrrr destept Ovidiule!!! Tulai Doamne!!!!!!!!!!!!! Se vede ca gandesti romaneste…si atat, mai mult nu poti. Trist Ovidiule, mai ia o carte*n mana si citeste, invata>Ai nevoie, crede-ma. Sau daca nu sti citi iesi macar in lume…peste hotare…inspre vest daca se poate. Te rog. Cand te intorci, te rog sa comentezi din nou!! Dar te rog.
Domnule Mihai sau poate vrei sa-ți spun Mihaly da gândesc românește pentru ca sunt român! Pentru ce sa faci liceu îl limba maghiară? Pentru că în Județul Bistrița-Năsăud exista o comunitate maghiara care reprezintă sub 6%? Și pentru ăştia statul român să cheltuiască pentru ca nu vor sa vorbeasca sau sa învețe în limba oficială adică LIMBA ROMÂNA! Dacă va simțiți discriminati la vreo 300 de km de Bistrița spre vest ajungeți intr-un loc mirific unde puteți sa vorbiți în limba preferata și unde găsiți școlile dorite! Şi ar fi bine sa vă luați bilete doar dus!