Politică

Udrea: Aş vrea să nu fim trimise tot timpul la făcut cozonaci. Oltean: Puterea nu se dă, se ia

Deputatul PDL Elena Udrea a declarat la Bistriţa că ar vrea ca femeile din partid să nu mai fie trimise tot timpul la făcut cozonaci, pentru că au demonstrat că se pot descurca în politică la fel de bine ca şi bărbaţii. Preşedintele PDL Bistriţa-Năsăud, Ioan Oltean, a subliniat că nu este misogin, dar că puterea nu se dă, ci se ia, lucru valabil şi pentru doamne şi tineri. (FOTO)

”Eu am devenit ministru la 34 de ani. Şi noi, femeile din partid, simţim că există o discriminare, chiar dacă se manifestă mai puţin decât în altă parte. Trebuie să nu existe o atitudine pe care o citez din Madeleine Albright: ”Când o femeie urcă pe o scară, are grijă să o dărâme ca nicio alta să nu vină după ea”. Mi s-a reproşat de multe ori că am susţinut femei în funcţii importante, dar cele mai multe au meritat. Organizaţia de femei, la fel ca şi cea de tineret, trebuie să devină puternică. E nevoie de un parteneriat corect între femei şi bărbaţi, pentru că respect există. 30% femei în orice structură de conducere a PDL este un bun început. Voi sprijini femeile aducând mai multe femei în conducere. Să vedem cum putem impune în relaţia cu partidul nişte reguli clare prin care femeile să fie susţinute atunci când trebuie să promoveze. Aş vrea să nu fim trimise tot timpul să facem cozonaci de Paşte şi să dăm cadouri copiilor de 1 iunie. Vrem să facem politică cot la cot cu colegii noştri. Femeile au demonstrat că pot face cel puţin la fel de bine această treabă, politica, precum bărbaţii”, a spus Elena Udrea la Bistriţa.

Preşedintele PDL Bistriţa-Năsăud, deputatul Ioan Oltean, a afirmat că, deşi nu face parte din ”generaţia 40”, îi place această generaţie. La Bistriţa, în organizaţia judeţeană PDL, misoginismul e un sentiment necunoscut, nu există. Nu sunt misogin, dar puterea nu se dă, puterea se ia. E valabil şi pentru doamne şi pentru tineri. Elenei Udrea nu i se dă puterea pentru că e frumoasă, tânără şi deşteaptă, se bate să ia puterea în PDL. Cu cât mai multe femei în politică, cu atât mai bine pentru PDL şi naţiune”, a spus Oltean.

Elena Udrea le-a spus democrat-liberalilor bistriţeni care au venit la prezentarea moţiunii sale că PDL trebuie să fie pregătit să intre într-o alianţă.  „PDL trebuie să pregătit să intre într-o alianţă, dar nu oricum, nu în orice condiţii. Niciodată nu voi fi de acord ca PDL să intre într-o alianţă de pe locul doi. Vreau un PDL într-o alianţă ca partener egal al oricui, un PDL puternic, cu drepturi egale. Nu vreau să intrăm la guvernare pe uşa din dos, nu vreau să fim vioara a doua. (…) PDL are nevoie de o schimbare, dar nu de schimbări de brand. Am avut încercări eşuate, iar astăzi partidul nu vrea să mai audă de schimbări de brand. Eu merg cu portocaliul în această campanie şi îmi place că aud imnul PDL”, a spus Elena Udrea.

Ea a spus că e convinsă că PDL poate fi reconstruit cu „energie, forţă, dedicare”.  „Ne-am săturat de câte sinecuri le-am dat unora şi altora şi nu mai sunt astăzi aici. Vin lângă noi când suntem la putere oameni care cred că simpla lor valoare profesională e suficientă pentru a primi ceva de la PDL. Partidul acesta are nevoie de oameni care să muncească, de oameni care să-l iubească şi să construiască pentru el. Meritocraţia, în viziunea mea, înseamnă să promovezi, în primul rând, oamenii valoroşi din interiorul partidului. Nu ne putem uita tot timpul în afară să aducem din afară”, a spus ea.

Elena Udrea a declarat totodată că nu este împotriva susţinerii unor oameni „din afara partidului” cu condiţia ca aceştia să fie loiali. „Pe de altă parte, nu sunt de acord nici că, dacă nu ai lipit afişe, nu poţi fi susţinut de PDL pentru că sunt foarte mulţi oameni valoroşi pe care îi aducem care cred în viziunea pe care noi o avem despre societate, despre clasa politică şi care pot fi susţinuţi pentru că aduc plus valoare partidului, dar trebuie să ne fie loiali, oameni de care trebuie să fim siguri că, după ce le-am dat o funcţie sau i-am susţinut într-o funcţie publică nu pleacă atunci când partidul e la greu. (…) Trebuie să coborâm partidul din birouri, în stradă, printre oameni. Un om politic care nu iubeşte oamenii, care nu este în stare să strângă mâna oamenilor pe stradă, să-i privească în ochi, nu valorează nimic. Un om politic valorează doar câte voturi e în stare să aducă. Poţi fi un foarte bun filosof, profesor sau medic. Un bun politician e cel care adună voturi, care este urmat de oameni”, a declarat Udrea.

Ea a menţionat că, atunci când va fi aleasă preşedinte al PDL, va „asigura” un candidat la prezidenţiale din interiorul partidului chiar dacă acesta nu se află, în acest moment, în PDL. „Din punctul meu de vedere, mandatul viitoarei conduceri a PDL trebuie să fie legat, într-o primă etapă, de candidatul la Preşedinţia României. Are obligaţia viitoare conducere a PDL să dea cel mai bun candidat al Dreptei, al spectrului de centru-dreapta românesc. Orice lider de centru-dreapta care se doreşte un candidat la Preşedinţia României, care se doreşte a fi un candidat susţinut de PDL, trebuie să fie în interiorul PDL, să vină în interiorul PDL. Ca preşedinte al PDL, voi asigura un candidat al PDL la alegerile prezidenţiale din 2014 chiar dacă nu neapărat el ar fi în acest moment în interiorul partidului. Oricine vrea sprijinul PDL trebuie să intre în echipa PDL. A cere doar sprijinul şi a nu accepta să faci parte din echipa PDL mi se pare incorect faţă de baza partidului”, a spus Udrea.

Elena Udrea a fost întrebată cum comentează declaraţia liderului PNL Crin Antonescu care a a spus că se gândeşte la varianta în care, prin Constituţie, să fie impusă interdicţia pentru foştii şefi de stat de a se mai întoarce în viaţa politică. „Eu propun ca pe preşedinte să îl alungăm din ţară ca să nu mai fie un pericol pentru USL şi să scriem în Constituţie lucru acesta. Dacă nu ar fi vorba de domnul Antonescu aş fi spus că sigur este o glumă, dar fiind vorba de domnul Antonescu mă tem că a fost serios şi că îi poate trece prin cap să-i interzică prin Constituţie unui fgost şef de stat să mai facă politică. Dar frica de Băsescu e atât de mare încât mă aştept chiar la această modificare a legii fundamentale”, a spus Elena Udrea.

Ea a adăugat că, în situaţia în care Traian Băsescu se va întoarce în PDL, „este categoric binevenit”. „În mod, cu mine în calitate de preşedinte al PDL, poate continua parteneriatul cu PDL. Despre actuala conducere s-a exprimat însuşi domnul preşedinte, deci nu o să o fac eu a doua oară. Cert este că e greşit să spui că PDL poate să fie în altă parte decât în parteneriat cu Traian Băsescu”, a spus Elena Udrea.

Udrea a fost întrebată cum apreciază moţiunea sa şi pe cei care o susţin în condiţiile în care Vasile Blaga a fost numit „unificatorul”, iar susţinătorii săi „oameni realişti”.

„Eu aş spune doar că moţiunea domnului Vasile Blaga este aceeaşi, în proporţie covârşitoare, aceeaşi cu cea din iunie 2012 şi cu cea din 2011, deşi cred că, realist vorbind, dacă vrem să fim realişti, situaţia s-a schimbat mult de atunci. În 2011, eram la guvernare, în 2012 tocmai pierdusem în iunie un milion de voturi. Deci cred că o moţiune realistă ar fi cea care se referă la momentul concret, actual, în care se află PDL şi  care propune o viziune pentru PDL pornind de la ceea ce se întâmplă astăzi cu partidul. Să vii cu ideile din 2011 când partidul era la guvernare, nu cred că este realist dacă suntem în martie 2013”, a spus Udrea.

Întrebată câte filiale o susţin în condiţiile în care Vasile Blaga a spus că are 30 de filiale de partea sa, Udrea a spus: „Ce înseamnă o filială? Poate 30 de preşedinţi de organizaţii care au în spate oameni care pot să facă sau nu ce le cere acesta”.

„A conduce partidul în felul în care se întâmplă astăzi e ceea ce eu contest şi mă refer inclusiv la felul în care s-au adunat semnăturile pe moţiuni. Eu am spus că nu vreau să semneze niciun coleg moţiunea mea până nu o citeşte. Cum poţi semna pe o moţiune despre care nu ştii ce conţine. De aceea, strategia mea a fost să plec prin ţară, să prezint moţiunea şi, pe măsură ce oamenii o citesc şi sunt de acord şi vor să o susţină să semneze. Statutul pe de altă parte nu împiedică să semnezi pe toate moţiunile. Deci nu-mi spune nimic cifra aceasta care îi dă relaxare domnului Vasile Blaga, nu-mi spune nimic mie ca şi candidat la şefia PDL pentru că, în primul rând, eu cred că oamenii vor vota nu cum le spune şeful organizaţiei, ci după cum cred ei că PDLa re nevoie de o viziune sau de alta. E în joc nu numai un om, Udrea sau Blaga sau Macovei , ci al tuturor celor pe care i-aţi văzut aici în sală şi cred că se vor gândi mult când vor vota  dacă să ţină cont de vreo recomandare sau să voteze potrivit propriilor convingeri”, a spus Udrea.

Fostul ministru al Turismului a declarat că a văzut că Maria Grapini „se plângea” că nu are bani să încheie investiţiile începute. „Văd că astăzi doamna ministru delegat se plângea că sunt aşa de multe investiţii că ea nu are cum să le finanţeze. Păi când pui 17 milioane de lei buget la investiţiile în turism cum să fii în stare să termini ce s-a început? Nici acum nu cunoaşte cum funcţionează ministerul. Spune că firmele de casă au venit la licitaţiile ministerului. Ministerul nu a organizat nicio licitaţie. Licitaţiile le fac autorităţile locale. Dar, mă rog, nu mai este o surpriză că nu ştie ce se întâmplă în turism. Important ar fi să fie cineva în stare să termine ce s-a început”, a spus Udrea.

Ea a subliniat că, în timpul mandatului său s-au inaugurat multe obiective turistice. „Foarte multe s-au inaugurat. Au apucat să taie nişte panglici şi cei din actuala guvernare la lucruri pe care le-au criticat cât timp le construiam eu. Dacă ar fi să mă întorc în Guvernul României, m-aş întoarce la Ministerul Turismului. Sunt multe lucruri care trebuie făcute şi România chiar are o şansă să crească economic prin turism”, a spus ea.

De altfel, şi în faţa democrat-liberalilor bistriţeni care au venit să o asculte când şi-a prezentat moţiunea ea s-a referit la turism. „Prima oară când s-a făcut ceva şi turismul a fost văzut cu viziune a fost în timpul guvernării Boc. Şi astăzi nu se mai întâmplă nimic. Astăzi văd o declaraţie a doamnei acesteia care conduce turismul şi care spune că s-au început prea multe investiţii şi nu au bani să le termine. Nu au bani fiindcă dau bani pe altceva şi nu sunt în stare să aducă bani la buget. Turismul trebuie susţinut pentru că este o alternativă la crearea de locuri de muncă, în Valea Jiului, în judeţul Vâlcea unde se închide Oltchimul tot din cauza guvernării USL. Să nu sprijini prin politici guvernamentale dezvoltarea turismului într-o ţară atât de frumoasă cum e România înseamnă incapacitate de a scoate România din criză”, a spus Udrea.

Mai multe imagini de la lansarea moţiunii Elenei Udrea pentru şefia partidului – pe pagina noastră de Facebook!

oltean 1 mar udrea oltean udrea tinel udrea1 udrea2

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.