Actualitate

Uimitor! Radioamatorii din judeţ au ajutat la salvarea vieţii unui bărbat din Norvegia

Comunicarea rapidă şi eficientă a făcut minuni încă de pe vremea când nu existau telefoane mobile şi internet. Încă din anii 60, radioamatorii din judeţul nostru au reuşit performanţe demne de toată lauda despre care se vorbeşte, din păcate, prea puţin. Salvarea vieţii unui om din Norvegia e un exemplu.

Comunicaţiile radio au început acum 100 de ani când un grup de savanţi, dintre care cel mai cunoscut a fost Marconi, au descoperit că este posibil să se transmită semnale fără fir. Descoperirile tehnice din acele vremuri de început au fost deseori realizate de entuziaşti ai radioului, scriu blogurile de specialitate.

Radioamatorismul este aşadar un hobby de care se bucură milioane de oameni din toată lumea. În anumite situaţii de urgenţă radioamatorii din toată lumea sunt chemaţi să-şi folosească abilităţile în cadrul unor reţele de comunicaţii vitale, atunci când comunicaţiile normale sunt scoase din uz. De exemplu, membrii unor reţele de urgenţă au fost solicitaţi în septembrie 2011, când America a fost atacată. Telefoanele mobile şi liniile telefonice clasice au fost supraîncărcate şi practic inutilizabile. Zeci de radioamatori au ajutat organele de poliţie şi pompierii, asigurând comunicaţii în New York, Pennsylvania şi Washington, D.C.

În Marea Britanie, există reţele de urgenţă, cum ar fi de pildă Raynet, care dau o mână de ajutor cu ocazia unor evenimente locale sau uneori chiar naţionale – de exemplu Maratonul din Londra – pentru a asigura comunicaţii excelente pe bază de voluntariat cu serviciile de ambulanţă şi în cazul concurenţilor aflaţi în scaune cu rotile.

În ţări care nu dispun de infrastructura de comunicaţii necesară în situaţii de război sau de dezastre naturale, radioamatorii voluntari sunt printre primii care ajuta agenţiile internaţionale de asistenţă în realizarea unor reţele de comunicaţii de încredere şi, în anumite cazuri, chiar a unor staţii naţionale de radiodifuziune.

Şi în judeţul nostru există oameni pasionaţi de radioamatorism. Potrivit Anuarului Bârgăuan 2014, mesajele interceptate sau trimise de către radioamatorii din judeţ au contribuit chiar la salvarea unei vieţi omeneşti dintr-un orăşel norvegian care depindea de un medicament românesc (sursa Ecoul nr. 8 /13.IV. 1968), sau la stabilirea legăturii dintre o navă românească aflată dincolo de cercul polar şi portul Constanţa (Ecoul nr. 1310/ 23 XI. 1971).

Conform aceleiaşi surse, în Bistriţa-Năsăud în 1971 erau 11 staţii de emisie-recepţie şi cca 40 în 1996.

În România au fost emise şi sunt valabile în prezent 19.122 de certificate de operator pentru staţiile de radiocomunicaţii din serviciul mobil terestru, şi există 9.619 radioamatori autorizaţi.

14 comentarii

  • Radioamatorismul este o activitate umană, la noi asimilată sportului, americani îi spun hobby, spanioli o definesc ca parte a patrimoniului cultural, japonezi o îndeletnicire firească. Comunicarea face parte din ființa umană, radioamatori sunt cei care o fac cu pasiune și nu acceptă nici o barieră.
    Județul BN a beneficiat de o bună dezvoltare a acestei activități și aceasta datorită unor oameni deosebiți, profesori, instructori sportivi, oameni cu dăruire sufletească.
    Mă bucur să văd în poză stația lui Ovidiu din Tg.Mureș. Stația A412 a făcut istorie în domeniul construcțiilor radio, Ovidiu fiind un vârf de lancie.
    CSM Bistrița are un club radio YO5KUC în str. Parcului nr.1. Cei interesați pot veni vinerea de la ora 17, sau sunați la 0745400471 pentru a ne cunoaște activitatea. La releul sunt doi membri ai clubului YO5OZQ și YO6POK, ce înfruntă condiții meteo deosebite pentru a asigura funcționarea echipamentelor

  • @Safriuc V. ˝Județul BN a beneficiat de o bună dezvoltare a acestei activități și aceasta datorită unor oameni deosebiți, profesori, instructori sportivi, oameni cu dăruire sufletească˝
    Imi fac o datorie de onoare sa-l pomenesc aici pe YO5AZZ-Titus Ianiţchi, plecat dintre noi.
    Mi-a fost un model de profesionalism, de inventivitate si de imaginatie tehnica pe vremea cand eram elev la Electro.
    Imi amintesc cu nostalgie -dupa, iata, un sfert de secol si restul ani- de zilele si noptile petrecute la laboratorul de electronica…
    De noptile din timpul concursurilor de radio-amatorism, chemand in eter mereu si mereu pe statia liceului-YO5KLO:
    ˝Hello, siqiu, siqiu, siqiu…, this is Yanki Oskar nambăr faiv, Kilo-Lima-Oscar coling siqiu eiti meter band˝
    ˝Hello, CQ, CQ, CQ…, This is Yankee Oskar number five, Kilo-Lima-Oscar calling CQ eighty meter band.Hello, CQ, CQ, CQ..˝
    Si de emotia cand iti raspundea cineva, vreo statie din Belgrad, Budapesta, Zagreb, Titograd (acum orasul se numeste Podgorica), Ankara sau mai de departe..
    Nu exista internet pe vremea aia, plasai chemarile in noapte, in orb, ascultai zgomotele din eter si din trafic..Te simteai ca si cum ai fi pe o statie spatiala, lansand mesaje in eter si cautand oameni in spatiu (poate si-n timp)..
    Nu stiu daca mai exista YO5KLO, statia fostului meu liceu..
    Oricum, pentru tineri radioamatorismul e o activitate extraordinara..
    Ma alatur si eu indemnului domnului Safriuc catre tineri de a nu lasa sa le scape ocazia de a face ceva cu adevarat extraordinar..

    • Un fost elev a lui Titus, fără să devină radioamator, aprecia activitatea din laboratorul de la Electro drept o Academie. Titus ne ascultă din eter, YO5KLO nu mai are activitate. Radioclubul de la CSM reunește activitatea tinerilor inimoși din Năsăud și a veteranilor din județ și nu numai.

  • Este extrem de folositor radioamatorismului cand mai apare cate ceva despre aceasta activitate frumoasa in media. Azi foarte multi concetateni nici nu au auzit despre radioamatorism. Ma intristeaza cate-o data cand explic la „necunoscatori” ce este radioamatorismul dupa care imi pun intrebarea – si cat castigati din asta? In istoria radioamatorismului Roman au fost multe episoade cand radioamatorii au dovedit utilitatea lor pentru societate, poate multi dintre noi au intamplari inedite, adevarate doar ca ele nu sunt cunoscute. Am putea face un loc undeva in spatiul internetului unde sa expune fie care dintre noi intamplari, evenimente traite in decursul anilor. Ar putea sa ia nastere un fel de tezaur parte integranta a istoriei radioamatorismului Roman si nu numai. Radioamatorii se compun dintr-o paleta larga de meserii, profesii avand un „hobby” comun care unesc – radioamatorismul. In mare majoritate sunt oameni generosi cu cunostinte largi, oameni curiosi, oameni sociabili in totdeauna gata sa sara in ajutorul semenilor, oameni cu o doza mare chiar de sacrificiu. Din pacate in vremurile noastre din cauze multiple nu prea sant mediatizati, nu apar modele de urmat de si sunt multi. Felicitari Bistritenilor pentru consecventa.

  • Felicitari ham-ilor din Bistrita!
    Acest tip de articol ne face publicitate f buna , asa afla lumea de noi si ne cunoaste pasiunea . Sunt mandru …
    O sa ii fac publicitate si sigur castigam simpatizanti si viitori hams, asa cunoscand activitatea noastra …
    Inca o data felicitari !
    Superba poza cu FT412 !!!!!!
    Dan yo3gh

  • Nu știu care radioamatori din zona noastră au adus o contribuție la acest articol, alta decât că existăm, dar și așa meritul este al timponline.ro condus cu profesionalism de Cristiana Sabău.

    • În primul aliniat al articolului cuvântul marcat cu roșu ”blogurile”este link.
      Doar cei cu profund simț gazetăresc pot identifica calitatea celor din domeniul propus spre analiză. Nici poza nu este la întâmplare aleasă și cu atât mai puțin trimiterea spre pagina lui Fery.

    • -4 ? oare sa fie de la „profund simt gazetaresc”. Cred ca acest articol este foarte benefic pentru practicantii acestui sport (hoby, indeletnicire tehnica …) si mai arata ca au fost si inca mai sunt oameni (indivizi) care ne pot reprezenta DEMN in lume. Dupa parerea mea de „negazetar” articolul nu necesita nicidecum acel PROFUND … el fiind scris pentru oameni normali, pentru marea majoritate. Elitele pot gasi si in reteta pentru „fiert lapte” sensuri PROFUNDE si filosofice (PX), poate chiar prea profunde.

    • Articolul este unul excelent, mai sunt oameni perfect integrati in comunitate si printre ei sunt practicantii acestui sport, articolul, consider eu, este unul de popularizare si evidentiere asa ca nu prea are ce cauta „profund simt gazetaresc”, el fiind adresat cititorului de rand, (asa cum doamna Cristiana S. stie sa o faca foarte bine) sau am dat eu peste un forum al gazetarilor? Felicitari doamna Cristiana S. sunt o „tagma” (fara rautate) de oameni selecti chiar si prin numarul lor redus raportat la populatia tarii. Oare in celelelte tari din U.E. se pastreaza procentul?

  • Am admirat FT 412 cât și amplificatorul Piriana Uliana incă de la apariția lor :exceptional constructor,excepționale construcții ! Felicitări Ovidiu, la cât mai multe realizări la același nivel ! 73 ! Titi, YO4US

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.