Aplicaţia „Uite barza!” este folosită şi de iubitorii naturii din Bistriţa-Năsăud care au observat şi cartat până acum nu mai puţin de 27 de cuiburi de berze. Primele fişe au fost încărcate pe site-ul berzeleromaniei.sor.ro la început de iulie 2017 de către Sebastian Bugnariu.
Potrivit biologului Ciprian Samoilă, 27 de cuiburi de berze au fost identificate în judeţul Bistriţa-Năsăud cu ajutorul aplicației „Uite barza!” a Societății Ornitologice Române.
„Cu siguranță sunt mai multe dar încă nu au fost identificate și cartate”, a scris Samoilă pe Facebook.
Utilizatorii aplicaţiei au făcut fografii pe care le-au postat pe internet, la Nuşeni, Galaţii Bistriţei sau Şintereag fiind observate cuiburi cu câte patru păsări în el.
Barza își construiește cuibul pe acoperișuri, coșuri și pe turnurile bisericilor. Se alimentează în câmp și locuri deschise, unde există umiditate. Toamna, berzele europene zboară în stoluri spre sud, în Africa, și primăvara obișnuiesc să se întoarcă la același cuib abandonat cu șase luni în urmă. În general, folosesc un singur cuib mai mulți ani la rând. Berzele emit un sunet specific cu repetate lovituri de cioc, cu acest sunet berzele comunică între ele. Capul este rotunjit, prevăzut cu un cioc lung, conic, drept, care se continuă cu un gât lung și mlădios. După culoarea penajului, există două specii de berze: albă și neagră.
Berzele se hrănesc cu peşti, reptile mici, amfibieni sau insecte. Unele prind chiar şi rozătoare sau cârtiţe. Sunt şi unele dintre cele mai longevive păsări din lume, iar unele specii pot atinge chiar şi vârste de 30 de ani. Deşi pare banal, cuibul de barză este una dintre cele mai spectaculoase şi complexe construcţii realizate în regnul animal. El este construit din crengi, rădăcini, pământ la care se adaugă paie, fân, iarbă, uneori chiar hârtie şi cârpe.
În timp, un cuib de barză folosit mai mulţi ani la rând poate ajunge, după numeroase reparaţii, la un diametru de 1-1,5 metri, o înălţime de până la doi metri şi o greutate între una şi două tone. Iniţial, o pereche de berze construieşte un astfel de cuib în circa o săptămână.
Mitul care spune că copiii nou-născuţi sunt aduşi de barză poate fi întâlnit în toată Europa. Legenda este una veche, dar a fost popularizată de Hans Christian Andersen într-o poveste numită „Berzele”.
În folclorul german, berzele aduc copii într-un coş pe care îl cară în spate sau îl ţin cu ciocul. Copii sunt oferiţi direct mamelor sau sunt aruncaţi în coşul de fum, iar o familie îi comunică berzei că vrea un copil lăsând dulciuri la fereastră. În mitologia slavă se crede că berzele aduc, primăvara şi vara, sufletele nenăscute din Iriy pe pământ.
Adaugă comentariu