Actualitate Recomandări

Se fac ultimele pregătiri pentru darea în folosință a celulei 2 la Tărpiu. Ce investiții urmează

”Sistemul de management integrat al deșeurilor din județul Bistrița-Năsăud trebuie îmbunătățit și modernizat! Se fac ultimele pregătiri pentru darea în folosință a celulei 2 de depozitare a deșeurilor reziduale. Cu o suprafață de peste 23.400 mp, celula 2 va avea o capacitate de depozitare de 271.000 mc de deșeuri, fiind un proiect dezvoltat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și compania Vitalia Servicii Pentru Mediu Tratarea Deșeurilor SRL”, spune directorul executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deșeuri Bistrița-Năsăud, Cristian Niculae:

”Să sperăm că prin efortul pe care trebuie să-l facem împreună – autoritățile publice locale, cetățenii județului Bistrița-Năsăud, operatorul de colectare a deșeurilor Supercom și operatorul de tratare al deșeurilor Vitalia – vom depozita în noua celulă de la Tărpiu, cantități cât mai reduse de deșeuri reziduale și să creștem gradul de deșeuri reciclabile colectate selectiv pentru valorificarea eficientă a lor.

Pe lângă această investiție, ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud împreună cu Consiliul Județean Bistrița-Năsăud lucrează la un nou proiect important de dezvoltare, modernizare și eficientizare a sistemului de management integrat al deșeurilor din Bistrița-Năsăud, prin fonduri europene, cu o valoare totală de peste 45 milioane euro.

În cadrul acestui proiect major pe fonduri europene, ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud și Consiliul Județean Bistrița-Năsăud își propun următoarele obiective:

  • Achiziția unei stații de tratare mecano-biologică a deșeurilor;
  • Extinderea și modernizarea stației de sortare a deșeurilor reciclabile;
  • Introducerea de platforme hidraulice îngropate în zonele de blocuri din orașele Beclean, Năsăud și Sângeorz-Băi;
  • Achiziția tuturor categoriilor de recipienți pentru colectarea selectivă în gospodăriile utilizatorilor casnici – pubela albastră pentru fracția hârtie / carton, pubela verde pentru fracția sticlă și pubela maro pentru fracția biodegradabilă din deșeurile menajere;

Este foarte important pentru mediul înconjurător și pentru viitorul copiilor noștri să ne intesificăm eforturile de colectare selectivă corectă a deșeurilor pentru ca deșeurile reziduale care ajung la depozitare finală pe groapă să fie în cantități cât mai reduse. Iar acest efort trebuie făcut de fiecare locuitor al județului Bistrița-Năsăud!”.

https://www.facebook.com/cristianmariusniculae.ro/posts/1387399094972965

9 comentarii

  • Este mult de munca in domeniul deseurilor. Cel mai greu este sa schimbi mentalitatea romanilor referitor la aceasta problema.
    Amenzile sunt solutia ca romanii sa faca ceea ce trebuie si sa nu mai arunce gunoaiele pe unde apuca.

    • Ai dreptate Ancuța. Vrem ca totul să fie ieftin sau pe de gratis, dar noi nu mișcăm un deget să facem ceea ce trebuie în acest domeniu al deșeurilor.
      E foarte simplu, dacă nu facem noi colectare selectivă vom plati tot mai mulți bani pentru gestionarea acestor deșeuri și vom plăti și sancțiunile date de UE.

    • Ancuta, este mai mult de lucru cu schimbarea mentalitatii celor din CJ decat cu oamenii. Sa nu uitam ca a fost un scandal anii trecuti cand a fost data in folosinta prima celula, locuitorii din Tarpiu au fost trasi pe sfoara de catre CJ, asa ca pana sa inveti lumea cum sa recicleze, mai studiaza putin ce s-a intamplat cu TARPIUGATE.

    • De ce dati vina pe cetateni? Eu reciclez di strang gunoiul selectiv de 2 ani si voi il luati la gramada…rusine… atata timp cat platesc gunoil …sa va faceti trezba

  • Bun ! Se va umple și groapa asta in zece ani, administratorii proiectului își vor freca mâinile de bucurie că și-au luat salariile de sute de mii de lei iar tarpienii vor suporta țânțarii de la dejecțiile din groapa ,că așa așa dictează sistemul ! După asta care e rezolvarea ? Pensia ?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.