Actualitate

Umbrele, evantaie şi broderii chinezeşti într-o expoziţie de înaltă ţinută artistică (FOTO)

O superbă expoziţie de umbrele, evantaie şi broderii, toate realizate în China a fost inaugurată, joi, la Muzeul Judeţean, în prezenţa Excelenţei Sale doamna Huo Yuzhen, ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, şi a reprezentanţilor administraţiei locale şi judeţene.

Expoziţia care se numeşte „Artă şi măiestrie în China” a mai putut fi admirată doar de locuitorii a şapte judeţe din România, Bistriţa-Năsăud numărându-se printre ele datorită Asociaţiei de Prietenie cu Republica Populară Chineză, coordonată de Cristian Munthiu şi Remus Lungu, şi evenimentelor organizate de către aceasta în ultimii ani.

La vernisaj au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean Emil Radu Moldovan, vicepreşedintele CJ Alexandru Pugna, subprefectul Ovidiu Freţ şi fostul subprefect Grigore Timoce, ambii membrii ai organizaţiei, primarul Ovidiu Creţu, inspectorul şcolar general Camelia Tabără, mai mulţi oameni de afaceri şi de cultură.

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a spus că a avut ocazia să vadă calităţile poporului chinez chiar la el acasă. ”Obiectele alese pentru această expoziţie sunt sugestive. Evantaiele au apărut în China acum circa 3.000 de ani, realizate dintr-o gamă diversă de materiale. Cele din lemn de santal şi din os sunt cele mai frumoase şi mai preţioase. Umbrela, un accesoriu uzual, a apărut în China acum mai bine de 4.000 de ani, iar broderia este un meşteşug recunoscut al poporului chinez. Cu sprijinul Ambasadei Republicii Chineze, pe viitor poate vor avea loc astfel de expoziţii şi în China, să facem cunoscute arta şi măiestria poporului roman, pentru că avem şi noi lucruri cu care ne putem mândri”, a precizat el.

Ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, doamna Huo Yuzhen, a menţionat că Bistriţa a fost aleasă să găzduiască această expoziţie, deşi şi-au manifestat interesul şi alte oraşe. ”Evantaiele, care în trecut erau semne ale dragostei, dar şi umbrelele, au o istorie veche în China. Prin această expoziţie această zi devine o zi a Chinei”, a spus Excelenţa sa.

Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, ”unul dintre românii norocoşi care au avut şansa să călătorească în China de mai multe ori”, a subliniat că a discutat cu doamna ambasador despre posibilitatea ca Bistriţa să devină oraş înfrăţit cu o localitate din China. ”Această idee poate fi poarta prin care civilizaţia chineză să vină spre Bistriţa, iar noi la rândul nostru să arătăm poporului chinez ce a creat poporul român de veacuri în aceste zone. Primăria şi Consiliul Local au o mare deschidere spre astfel de relaţii de parteneriat. Exponatele de la Muzeu sunt de cea mai bună calitate şi de cea mai înaltă valoare. Măiestria e dată de perfecţiunea tehnicii cu care au fost realizate, arta, viziunea şi manufactura sunt duse la măiestrie. Aceste obiecte minunate aduc mirajul lumii asiatice”, a declarat Creţu.

Subprefectul Ovidiu Frenţ, membru fondator al Asociaţiei Române de Prietenie cu Republica Populară Chineză, filiala Bistriţa-Năsăud, şi-a amintit că încă de mic a fost fascinat de China, ”de când, ca toată lumea, căutam tenişi, tricouri, cămăşi şi alte obiecte produse în China”, adăugând că proiectele judeţului şi ale municipiului pot fi puse în aplicare şi prin astfel de relaţii de colaborare.

Mai multe imagini puteţi vedea pe pagina noastră de facebook!

   

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.