Un adolescent de 16 ani, care a căzut azi-noapte în apă de pe o hidrobicicletă, a fost căutat de pompieri din Prundu Bârgăului, cu o barcă, și de echipajul de scafandri din Bistrița. Corpul neînsuflețit a fost găsit după trei ore de căutări.
”În cursul nopții trecute, un minor în vârstă de aproximativ 17 ani ar fi căzut dintr-o barcă pe lacul Colibița, fără a mai ieși la suprafață”, a fost informația inițială transmisă de autorități.
La locul solicitării au fost alocate forțe și mijloace din cadrul ISU Bistrița-Năsăud: un echipaj de pompieri cu barcă de la Stația de Pompieri Prundu Bârgăului și echipajul de scafandri de la Detașamentul de Pompieri Bistrița, precum și un echipaj medical de la Serviciul de Ambulanță Județean Bistrița-Năsăud.
”După aproximativ trei ore, corpul neînsuflețit al tânărului a fost găsit de către echipajul de scafandri din cadrul ISU Bistrița-Năsăud, extras și adus la mal. Acesta se afla la o distanță de aproximativ 30 m de mal”, a transmis ISU Bistrița-Năsăud.
”În 2 mai, polițiștii au fost sesizați prin S.N.U.A.U.112 despre faptul că în cursul nopții un minor de 16 ani, din Lugoj, județul Timiș, a dispărut în lacul Colibița. Acesta a fost căutat de mai multe echipe din cadrul ISU, dar și polițiști din cadrul IPJ Bistrița-Năsăud, iar după aproximativ trei ore, corpul neînsuflețit al tânărului a fost găsit și adus la mal de către echipajul de scafandri din cadrul ISU Bistrița-Năsăud.
Din primele verificări efectuate a reieșit faptul că, în cursul nopții, tânărul de 16 ani a ieșit pe lac cu o hidrobicicletă pe care a găsit-o pe mal, împreună cu un alt prieten, iar la un moment dat acesta a căzut în apă și nu a mai ieșit la suprafață. Cei doi se aflau la o pensiune, pe malul lacului Colibița, împreună cu alți tineri care erau însoțiți de părinți. În cauză a fost întocmit dosar penal, iar polițiștii Serviciului de Investigații Criminale continuă cercetările pentru a stabili cu exactitate împrejurările în care a avut loc evenimentul”, a transmis Poliția.
Adolescentul se numea Răzvan Mihai P.
Lacul de acumulare Colibița, numit și ”Marea de la munte”, este un lac artificial situat în Munții Călimani, creat prin construirea barajului Colibița pe cursul râului Bistrița Ardeleană, între anii 1977 și 1991, având scopuri hidroenergetice, de alimentare cu apă a localităților din aval, irigații și regularizare a debitului râului. Se întinde pe aproximativ 270 hectare, are 13 km lungime și 65 de milioane de mc de apă. Se află la 900 de metri altitudine și are adâncimea maximă de până la 90 m. În jurul lui se află stațiunea Colibița.
Regula nr.1.


Nu te urci niciodată într-o barcă, vapor, caiac, hidrobicicleta, padleboard, fără să ai vestă de salvare .
Proprietarul ambarcațiunii trebuie sancționat, pentru ca a permis accesul fără vestă
A mai fost un caz asemănător tot pe Colibița…probabil că și acum, că și atunci proprietarul “se va spala pe mâini” și va spune că el nu știe nimic despre faptul că ambarcațiunea lui circula libera pe la la 24 PM! Iau “furat-o ” tinerii care…întâmplător, mai mult că sigur sunt cazați la pensiunea lui! Punem pariu că așa va fi?!
O tragedie dureroasă… Cred că astfel de evenimente ne arată încă o dată cât de important este ca înotul să fie o abilitate de bază predată încă din clasele primare, prin cursuri organizate în școli. Ar trebui să fie o prioritate națională să învățăm copiii să înoate, la fel cum învățăm scrisul și cititul, pentru a preveni astfel de accidente.
Cursuri pentru innot se pot face… singur am invatat sa innot in strandul mecanica pe distanta scurta la inceput… cursuri pentru si impotriva prostiei ar fi mai indicat. E plina tara de aceasta problema extrem de grava.
Sunt lucruri elementare pe care bunicii si parintii le aminteau de multe ori cand eram copii, sa nu te adapostesti sub copac atunci cand ploua si fulgera, sa nu intri in apa cand esti transpirat, sa nu intri in apa, sa nu te urci in masina cu prieteni care condc in stare de ebrietate…. sa gandesti lucrurile inainte sa le faci.
Sunt multi care nici nu se asigura cand traverseaza strada pe trecerea de pietoni.
Proprietarul bărcii este în drept doar să perceapă niscaiva ”chirie” pentru utilizarea bărcii , dar nu are nicio răspundere privind ce se întâmplă cu ea? Precis va spune că a fost luată fără știrea lui.
Dar de ce n-a asigurat-o , să împiedice folosirea ei accidentală ?
Părinții ar trebui să dea în judecată stăpânii locației și să le ceară daune morale mari – care oricum nu vor acoperi durerea, dar vor putea preveni eventual alte astfel de tragedii!
Încă o victimă a hulpavității unor ”patroni”, pentru care banul este singurul Dumnezeu!
Barcagiul nicio daună morală nu va fi suficientă pentru a putea acoperii durerea. Poate învățăm cu toții ceva părinți, copii , deținători de bărci și comenatori
În urmă cu doi ani? , parcă niște tineri s-au urcat într-o hidrobicicleta care era NEPREGĂTITĂ să iasă în larg, îi lipsea nu știu ce dop și a luat apă, un tânăr s-a înecat!
Acum la fel, barca lăsată NEPREGĂTITĂ să iasă în larg care i-a apa!
Domnilor, dacă eu las o motocicletă NEPREGĂTITĂ , fără frâne, neîncuiată și se urcă careva pe ea și se accidentează, nu este cumva și vina mea?
Colibita isi poate schimba denumirea in “Moartea de la Munte”.
Anul si accidentul si e doar inceput de sezon.
Ce-a mai mare și adâncă fosă în mărime naturală din România. O adunătură de gerțoi care se kkă la propriu în așa zisa mare de la munte