Actualitate

Un bărbat din Perișor, comuna Zagra, a murit într-un incendiu de vegetație

Un bărbat de 81 de ani din localitatea Perișor, comuna Zagra, a fost găsit carbonizat în această după-amiază pe un câmp de la marginea satului. Omul dăduse foc vegetației, s-a intoxicat cu fum și s-a prăbușit inconștient.

Potrivit unor surse locale, cel mai probabil, s-a intoxicat cu fum după ce a dat foc vegetației de pe un teren aflat între satul Perișor, comuna Zagra, și Dumbrăvița din Spermezeu.

Pompieri voluntari din Spermezeu și cei profesioniști de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență intervin acum să stingă focul.

”Polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Năsăud au fost sesizați despre faptul că în extravilanul localității Perișor se află o persoană în stare de inconștiență. Din primele date, în urma unui incendiu de vegetație, un bărbat de 81 de ani din Perișor, în timp ce se afla pe un teren proprietatea sa, a fost surprins de un incendiu de vegetație scăpat de sub control. În urma intervenției echipajului medical, din păcate a fost constatat decesul acestuia. Cadavrul bărbatului a fost transportat în vederea efectuării unei expertize medico-legale, care va stabili cauza decesului. Polițiștii au întocmit un dosar de cercetare penală cu privire la infracțiunea de ucidere din culpă”, a transmis Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.

Într-o zi în care a fumegat întreg județul fiindcă mulți fermieri au apelat la această metodă de a-și curăța terenurile, pompierii reamintesc că este interzisă arderea miriștilor, vegetației uscate și a resturilor vegetale, indiferent de forma de proprietate a terenului.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.

Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

Pompierii militari bistriteni prin Inspecția de Prevenire și structurile operative ale inspectoratului anunță că vor continua misiunile de patrulare și în acest sfârșit de săptămână, dar și în perioada următoare, când se anunță temperaturi ridicate, peste valoarea medie specifică acestei perioade. Activitățile de monitorizare a situației din teren sunt sprijinte de autoritățile publice locale, prin serviciile voluntare pentru situații de urgență.

2 comentarii

  • Ar putea instituțiile statului, plătite să urmărească respectarea legii, să ne spună dacă au identificat persoanele vinovate pentru arderea vegetației și ce sancțiuni au aplicat? Dacă nu avem aceste informații înseamnă ca acești bugetari ard gazul de pomană la serviciu, pe banii noștri, și situația rămâne tot așa ,în România nimic nu se poate respecta!

    23
    7
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.