Social

Un cioban din Ruştior vinde la Bistriţa un produs tradiţional atestat. Cu ce poate fi mâncat

„Brânza în bărbânţă”, atestată ca produs tradiţional ecologic de ciobanii din zona de munte a judeţului nostru, o găsiţi în fiecare sfârşit de săptămână la târgul producătorilor locali din jurul Bisericii Evanghelice. Grigore Creţa, oier din Ruştior, o vinde cu 20 de lei kilogramul. E însă o delicatesă care nu ar trebui să vă lipsească de pe masa tradiţională de sărbătoare.

Împreună cu alţi doi asociaţi, Grigore Creţa are o turmă de 700 de oi. Vine la târgul de produse tradiţionale încă de la început şi e încântat că şi-a făcut o clientelă.

„Cel mai bun produs al nostru e brânza în bârbânţă, zic eu. E o brânză iute din lapte de oaie. Cum se face? Se pot pune şi felii de caş sau măcinată şi cu sare. E presată bine, în bârbânţă, închisă ermetic să nu aibă aer şi aşa se păstrează. Brânza asta e foarte bună cu mămăligă, mai ales dacă e combinată cu carnea de porc. Bărbânţa e un vas de lemn în care se păstrează lactatele. Acum foarte greu se mai găseşte. Eu o moştenesc de la bunici”, a spus oierul.

Odată cu apropierea Crăciunului, Grigore Creţa şi-a diversificat însă oferta de produse. A mai adus carne de oaie, dar şi cârnaţi din carne de porc tăiat anul acesta, jumări, slănină, miez de nucă şi alte produse. Odată cu deschiderea Târgului de Crăciun va fi prezent la BIstriţa în fiecare zi cu bunătăţi de la stânele de pe Valea Şieului.

Reamintim că brânza în bărbânţă şi laptele acru, au fost atestate în urmă cu 5 ani de Ministerul Agriculturii, acestea fiind sută la sută ecologice. „Bărbânţa este un vas din doage, de forma unui butoiaş,barbanta folosit pentru păstrarea diferitelor produse cum ar fi laptele sau brânza. Cercurile acestui vas sunt tot din lemn, iar brânza stă în bărbânţa aceea şi are un gust deosebit. Aşa se păstreză la stânele din judeţul nostru”, explica, la vremea aceea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor Montani de Ovine Dealul Negru, Vasile Turculeţ, care s-a ocupat de atestarea celor două produse.

Ambele produse tradiţionale au fost prezentate la Seminarul regional mountain TRIP a cărui temă a fost „Bucate din Carpaţi: de la ferma ta pe masa fiecăruia!” şi s-au bucurat de un real succes.

„Tuturor le-au plăcut atât brânza în bărbânţă, cât şi laptele acru. Sunt produse sută la sută naturale, fiind obţinute de pe păşunile alpine unde nu se dă cu niciun fel de îngrăşământ. De aceea au fost recunoscute şi atestate şi de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”, a spus el.

Cele două produse pot fi cumpărate doar prin comandă, ciobanii neavând o piaţă de desfacere consacrată. „Cine vrea să le cumpere, apelează la noi şi noi îl punem în legătură directă cu producătorul. Nu avem niciun beneficiu ca asociaţie, doar vrem să îi ajutăm pe ciobani să vândă”, a declarat Turculeţ.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.