Actualitate

Un elev de la CNAM Bistrița, cel mai bun la depistat știri false și la filtrat corect informația (VIDEO)

Elevul Samuel Moldovan, de la Colegiul Național ”Andrei Mureșanu” din Bistrița, s-a clasat primul la concursul „Gândirea critică în era digitală. Stop Știrilor False”. Profesoara Venera Roth-Gross este cea care l-a coordonat și tot cea care îl numește ”talentatul Sami Moldovan”.

”Premiul I la concursul „Gândireacritică în era digitală. Stop Știrilor False” organizat de Ora de Net – talentatul Sami Moldovan, Și ceilalți 4 elevi participanți au primit punctaje frumoase. Felicitări, dragii mei și la mai mare! 🤗😍”, a scris prof. Roth-Gross pe Facebook.

Premiul lui Samuel Moldovan va consta într-un ”echipament tehnologic util în cadrul procesului educațional”.

Competiția școlară „Gândirea critică în era digitală. Stop știrilor false!” este o inițiativă națională lansată în cadrul programului european Ora de Net, în parteneriat cu Orange România, scopul ei fiind acela de a sprijini elevii să învețe despre fenomenul știrilor false și să își dezvolte abilitatea de a căuta și filtra corect informația. Aceasta întrucât conform unui sondaj realizat de Organizația Salvați Copiii în primăvara anului 2020, mediul online reprezintă principala sursă de informare pentru copii.

Ei se informează de pe site-uri de știri, rețele de socializare, bloguri și vloguri (Youtube). Dintre copii, 46.7% au afirmat că verifică rar sau niciodată veridicitatea informațiilor găsite online.

La concurs, elevii au prezentat proiecte video pe care le-au realizat chiar ei sub coordonarea unui cadru didactic. Iată proiectul lui Samuel Moldovan:

https://www.facebook.com/535824530/videos/pcb.10158398114579531/10158398114059531

Juriul a apreciat complexitatea şi impactul activităților educaționale, potrivit categoriei de vârstă, reflectarea în clipul video a temei propuse, modul în care aceasta este exprimată şi dezvoltată.

În stabilirea câștigătorilor, a contat originalitatea, stilul, grafica, exprimarea şi complexitatea tehnică a clipului video: claritatea, coerenţa, logica, corectitudinea şi includerea mesajului.

Etichete

4 comentarii

  • „Știri false și filtrat corect informația” Sper că se are în vedere faptul că, la ora actuală, majoritatea covârșitoare a trusturilor de presă externă (fostă) de prestigiu a ajuns la cel mai înalt nivel de corupție din istorie! Dar, mă tem că, la scară globală, uniformitatea și conformitatea sunt ingredientele obligatorii afirmării emancipării de rase, sexe și clase. Da, e un paradox (se poate explica, dar nu e cazul aici). Deci, când vorbim de presă, presiunea și vulnerabilitatea sunt mari, în general. Cineva (Mark Twain?) spunea că: „Dacă nu citești presa ești neinformat, dacă o citești ești dezinformat.”
    Toată aprecierea pentru timponline! 🙂

    Doar două link-uri mai actuale, aici nefiind locul pentru o dezbatere reală pe această temă.
    https://fb.watch/3ISwhzMua8/
    și
    https://www.facebook.com/jaaz.dejazz/posts/10159898782314218

  • https://www.scientificamerican.com/article/astronomer-avi-loeb-says-aliens-have-visited-and-hes-not-kidding1/

    Ok cam asta e ştirea reală ce corespunde cu o ipoteză de lucru în ştiință.
    Cartografierea şi invetarierea biologică a oceanelor încă nu s-a terminat.
    Dacă imaginăm o viață extraterestră humanoidă ..desigur putem face umor..dar când e e vorba de forme de viață atipice care supraviețuiesc şi se reproduc în condițiile improbabile ale vieții( la modul actual unii spun că viața pe Terra e asigurată de molecule bazate pe carbon..dar ar exista forme atipice).
    Deci sunt nuanțe.
    De aici în a trage concluzii aşa de sigure…elevul ar trebui să studieze un pic mai mult…adică informație vs mişto.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.