Totodată, turneul naţional „Vă place Bach?” aduce în România o altă premieră în domeniul muzicii clasice – prima interpretare a unui artist român, într-un singur concert, a integralei de suite pentru violoncel semnate de J. S. Bach.
Concertele cuprinse în turneul naţional „Vă place Bach?” sunt o demonstraţie de virtuozitate tehnică şi sensibilitate artistică, într-un eveniment complet de muzică şi artă vizuală, a cărui durată depăşeşte nouăzeci de minute.
Turneul se va desfăşura în opt oraşe din România: Braşov (1 martie – Cercul Militar), Arcuş (7 martie – Centrul Cultural Arcuş), Bistriţa (11 martie, Sinagogă), Baia Mare (13 martie – Sala de concerte Rotary a Liceului de Artă), Piteşti (15 martie – Casa de Cultură a Sindicatelor), Bacău (17 martie – Ateneu), Dumbrăveni (19 martie – Centrul Cultural Unesco). Turneul se va încheia la Bucureşti, printr-un concert extraordinar susţinut la Sala Radio, pe 21 martie.
Răzvan Suma este unul dintre cei mai activi şi mai importanţi tineri instrumentişti români, cu un repertoriu cuprinzător, prezentat în cele peste 500 de recitaluri şi concerte susţinute în întreaga lume. Pe lângă activitatea concertistică din România, el susţine frecvent concerte alături de pianistul spaniol Josu Okinena, alături de care a cântat în săli ca Auditorio Nacional de Madrid, Teatro Colon din Buenos Aires, Kursall din San Sebastian.
Răzvan Suma a realizat, din 2006 până în prezent, şase turnee în formulă de trio – Romanian Piano Trio şi Trio Strad -, alături de Alexandru Tomescu, Horia Mihail, respectiv Toma Popovici. Totodată, alături de Marin Cazacu, Alexandra Guţu şi Octavian Lup, în componenţa cvartetului de violoncele Cellissimo, Răzvan Suma este prezent pe scene din Italia, Portugalia, Macao şi Maroc.
În 2009, Suma a devenit solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio. În calitate de profesor asociat la Universitatea de Muzică Bucureşti, el a dezvoltat o intensă activitate pedagogică şi a fost invitat să predea la cursuri de măiestrie organizate în ţări ca Spania, Argentina, Coreea, dar şi România, la atelierele organizate de Asociaţia SoNoRo.
Instrumentul pe care cântă Răzvan Suma în prezent a fost conceput de lutierul Charles Adolphe Maucotel – unul dintre cei mai apreciaţi creatori de instrumente ai epocii sale – şi a fost realizat la Paris, în anul 1849. Acest instrument a aparţinut, în secolul al XIX-lea, celebrului violoncelist francez Pierre Fournier. Violoncelul Maucotel-Fournier i-a fost oferit lui Răzvan Suma, în anul 2009, de Fundaţia Musicha din San Sebastian, Spania.
Sursa: Mediafax
Adaugă comentariu