Actualitate

Un fost primar al Bistriței din perioada de după Revoluție a trecut la cele veșnice

Un fost primar al Bistriței a decedat în cursul zilei de miercuri la Institutul Inimii din Cluj-Napoca după ce a făcut infarct, iar în urma acestuia starea lui de sănătate s-a agravat.

Este vorba de Marian Toniuc, primarul care a condus administrația locală din Bistrița în perioada 1992-1996. El a fost primul primar liber ales al Bistriței de după Revoluția din 1989. De asemenea, a deținut și funcția de subprefect între septembrie și decembrie 1996.

Potrivit lui Alexandru Toniuc, Marian Toniuc s-a născut în 8.09.1939 în satul Adâncata, comuna Storojineț, România. S-a refugiat împreună cu familia în România în 1940. Revine în satul natal din nordul Bucovinei în 1942 și din nou sunt nevoiți să se refugieze în 1944. Refugiul însemna că bunicul a legat un cal la o căruță și-a pus familia în ea împreună cu ceva haine și paturi și au plecat în câteva ore lăsând tot ce aveau în casă și gospodăria în urmă. Tata, copil fiind, a fost marcat de drumul făcut în căruță peste Obcinile Bucovinei noaptea la lumina lunii cu spaima că sunt urmăriți de lupi sau de tâlhari. Toată viața, tata a purtat, în mod nedrept, în actele de stare civilă, un neadevăr privind locul nașterii sale. În certificatul de naștere refăcut scrie URSS și în CI Ucraina. De atâta a fost în stare statul român. Ulterior, după a doua întoarcere din refugiul din Banat, familia s-a stabilit în Rădăuți unde bunicul a fost preot greco-catolic. Asta până în 1948 când biserică a fost interzisă și a început prigoana împotriva familiei. Tata își amintea cu emoție când îl iscodeam de sentimentul de teroare provocat de perchezițiile făcute în miez de noapte când, treziți din somn, stătea cu frații până la zori în fața casei așteptând să se termine. În 1959 bunicul a fost condamnat la 8 ani și jumătate de închisoare doar pentru că a rămas preot greco-catolic. Are două sentințe. Una pentru port ilegal de uniformă, uniforma” fiind patrafirul pe care și-l punea bunicul când făcea liturghia în casă cu draperiile trase. Cea de-a doua pentru crima de uneltire împotriva ordinii sociale. Urmarea a fost că familia a fost aruncată pe drumuri, bunica fără serviciu, tata, student deja, dat afară din facultate. A fost ancora familiei. A fost un sprijin cald, ferm și discret și judecata lui a fost întotdeauna dreaptă. Chiar dacă nu dădea totdeauna impresia asta a fost un om sensibil și cald. Valoarea principală în care a trăit a crezut și ne-a crescut a fost familia”, a mărturisit Alexandru Toniuc pentru Timp Online.

Marian Toniuc a absolvit Facultatea de Căi Ferate Drumuri și Poduri București. A fost, după facultate, Sef secție „L” (linii) întâi la Sighetul Marmației și din 1966 la Bistrița și până în 1989 când devine director investiții în Regională CFR Cluj.

Perioada de peste 20 de ani în care a condus Secția de linii CFR Bistrița a fost o perioadă de împliniri și satisfacții pe plan familial și realizări pe plan profesional.

Când a fost ales primar, în 1992, se afla la Cluj unde avea serviciul și stătea în chirie. Unii prieteni i-au propus să vină acasă și să candideze. Întreaga campanie a constat în câteva poze scoase la xerox și lipite pe afișierul din Piața Mică.

Marian Toniuc a fost internat în spital săptămâna trecută în urma unui infract și a decedat miercuri în jurul orei 12.00 la Institutul Inimii în Cluj în urma complicațiilor survenite. Săptămâna viitoare ar fi împlinit 84 de ani.

Priveghiul va fi vineri, iar înmormântarea sâmbătă, începând cu ora 14.00, în Cimitirul Municipal.

Dumnezeu să-l odihnească în pace! Condoleanțe familiei!

Etichete

8 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.