Actualitate Economie

Pont! Un hectar de cătină: investiţie 1.500 de euro, profit: 20.000 de lei

Investiţi 1.500 de euro într-o plantaţie cu cătină pe un hectar de teren şi veţi face profit de 20.000 de lei, asigură Simion Paşca, un fermier din judeţ care vinde material săditor certificat de Institutul de Cercetări de la Mărăcineni şi oferă şi consultanţă celor interesaţi. Veţi avea unde vinde fructele fiindcă la Lechinţa se face o unitate de procesare şi va fi nevoie de o cantitate mare de materie primă.

Simion Paşca a lucrat în Armată, iar în urmă cu câţiva ani s-a pensionat. „Sunt născut în Teaca şi, încă înainte să mă pensionez, pe TVR 2, am văzut o emisiune cu cătina în care apărea inginerul Mladin de la Institutul Mărăcineni Argeş. Dânsul a vorbit foarte frumos despre cătină, cum se cultivă, ce avantanje sunt. Atunci mi-am spus că asta voi face. Am renunţat la orice alte planuri. M-am informat mai mult de pe internet, am cumpărat teren, am fost la Mărăcineni, am discutat cu ei, am fost la Bacău, la fostul institut care s-a privatizat. Am cumpărat, împreună cu un coleg vreo 36 de hectare de teren între Herina şi Lechinţa unde au fost viile IAS, am împărţit suprafaţa în două şi amândoi am plantat la început un hectar-două, după care ne-am extins”, ne-a relatat dânsul.

Simion Paşca a ajuns la vreo şase hectare plantate cu cătină, colegul său la zece. „Am cumpărat puieţi cu 3-3,5 lei bucata. Intră 1666 de plante la hectar, dar pe urmă te poţi extinde cu puieţi din plantaţia ta. Cătina are proprietatea de a drajona mult. În jurul plantei mamă apar puieţi  de aceeaşi calitate ca şi planta mamă şi atunci îţi poţi permite să te extinzi fără să mai cumperi puieţi de la firme fiindcă toate costă. Eu pot spune însă că înfiinţarea unei plantaţii de cătină pe un hectar, după toate regulile cu aprobările pe care le dă Direcţia Agricolă şi toate cele – că acum le ştiu pe toate – costă în jur de 1.000 – 1.500 de euro cu tot cu puieţi”, ne-a spus Simion Paşca.

După ce fermierul face această investiţie iniţială, el poate începe să propudă material săditor. „Aşa am făcut şi eu. Şi, ca să fiu în legalitate – fiindcă pe internet găseşti sute de vânzători fără acte, fără certificate – eu am luat legătura cu Institutul de Cercetări Mărăcineni Argeş şi am încheiat cu el un contract de colaborare prin care mi-au dat acceptul să multiplic soiurile pe care ei sunt proprietari, respectiv Şerpeni, Piteşti 1 şi Piteşti 2, şi contra unei redevenţe pentru fiecare puiet vândut, în sensul că eu le plătesc lor o redevenţă, eu pot vinde puiet cu certificat de calitate şi conformitate”, ne-a spus Simion Paşca.

El ne-a explicat că după ce se plantează cătina trebuie aşteptat trei ani până apar primele bobiţe. „Cam din anul patru începi să ai pomii încărcaţi cu fructe, dar nu în totalitate. Mulţi cred că această afacere e un fel de El Dorado românesc, dar nu e chiar aşa. E şi aici de muncă. Într-adevăr se câştigă mai mult cam din anul cinci începe să dea producţie mai mare. Dacă plantaţiei îi dai apă şi hrană, adică îngrăşământ, ai producţie. Dacă o plantaţie de cătină sau de orice altceva o întreţii ai şi rezulatate”, ne-a mai spus dânsul.

Întreţinere înseamnă ca, în timpul verii, să fie cosit de două-trei ori terenul plantat cu cătină, să fie făcute la timp tăierile de creştere şi fructificare, să fie udată Dacă peste vară e secetă, cătina trebuie udată, câţiva litri la fiecare puiet la câteva săptămâni. De asemenea, mai poate fi administrat îngrăşământ natural. Iarna trebuie făcute tăierile ca să crească pe verticală şi să rodească.

În Bistriţa-Năsăud, de exemplu, fermierii recoltează cătina cu crenguţe cu tot. Neavând instalaţii frigorifice sunt obligaţi să o predea imediat. „Din experienţa mea, se poate obţine o producţie medie între 8 şi 12 tone la hectar. Investiţia iniţială se recuperează în trei-patru ani, poate şi mai rapid. Cătina se poate vinde cu preţuri între 2 şi 3 lei/kg. Mă refer la crenguţe cu cătină, iar dacă vinzi boabe, kilogramul e 5-6-7 lei, în funcţie de cum negociezi. De pe un hectar se poate câştiga 20.000 de lei profit în condiţiile în care proprietarul respectă indicaţiile specialiştilor. Poate fi o afacere de familie. Investiţia pe un hectar e de maxim 1500 de euro. Bine, se poate să coste şi mai mult dacă cumperi puieţii cu 1,5 euro de la cineva din Arad, dar lauda e mare. Noi vindem puieţii cu patru lei (cu TVA inclus) bucata, dar voi renunţa la TVA, voi face o hârtie la Finanţe şi atunci voi putea vinde cu 3 lei bucata”, ne-a declarat Simion Paşca.

Fermierul ne-a explicat că se poate planta cătină oriunde până la înălţimi de 2000 de metri. „Cătina e foarte puţin pretenţioasă faţă de sol. Singura condiţie e să aibă soare cât mai mult. Să nu fie pe versant nordic”, a spus el.

Din păcate, anul trecut, fermierul s-a confruntat cu o problemă. Colegul său a făcut curăţenie în plantaţia lui şi a dat foc reziduurilor. El nu a putut stăpâni focul aşa încât a pârjolit 20 de hectare de teren inclusiv plantaţia de cătină a lui Simion Paşca. „Nu am reuşit să recuperez nimic, dar cătina a bătut din nou, din pământ. Acum arată satisfăcător, nu peste tot, dar până va fi iar pe rod vor mai trece vreo doi ani. În ciuda acestui fapt, eu sunt convins că afacerea cu cătină este o nişă la nivelul României neacoperită. Orice din agricultură e acoperit, poate doar la viţa-de-vie ar mai fi unele de făcut. Aţi văzut că e producţie şi nu au ce face cu ea. Anul acesta nu a fost secetă, avem grâu şi nu e bine. La cătină dacă sunt 500-1.000 de hectare plantate în România”, a spus Simion Paşca.

Fermierul spune că sunt câţiva procesatori printre care Chimica Bistriţa, dar şi o firmă din Borşa, Maramureş. „Aceste firme prelucrează cătina. Obţin ulei prin presare la rece, cel mai de calitate. E şi cel mai scump. Din păcate, românii nu pot vinde acest ulei la preţul real, de 200-300 de euro/litru şi ne obligă să vindem la 150 de euro/litru. Se mai obţine din cătină sucul din cătină care poate fi simplu, curat, dar şi în amestec cu mere. Cătina conţine vitamina C şi vitamina A. Uleiul de cătină e cel mai bogat produs natural în carotenoide, dupa uleiul de palmier. Are acţiune antiinflamatorie, antibacteriană. Este folosit în tratamentul plagilor şi ulceratiilor greu vindecabile, al arsurilor, ulcerului gastric sau în ginecologie. Are efecte regenerante, de întinerire şi este folosit în foarte multe boli, atât pentru prevenire, cât şi pentru tratare. Uleiul de cătină este un adevarat elixir pentru ochi. El măreşte acuitatea vizuală, combate oboseala oculară şi încetineşte evoluţia bolilor de ochi. Uleiul de cătină conţine cea mai bogată substanţa naturală în vitamina E din lume. Vitamina E este supranumită şi vitamina tinereţii şi a fertilităţii”, a adăugat el.

Un alt avantaj pe care îl au cei care cultivă cătină îl reprezintă subvenţii de la APIA. „Subvenţiile pentru un hectar de cătină sunt la fel ca cele pentru viţă-de-vie şi pomi fructiferi, deci ceva mai mari. Cred de câteva ori dacă faci plantaţii bio. Eu, de exemplu, pentru cinci hectare în sistem ecologic am luat 14.000 de lei. Sunt nişte bani frumoşi cu care îţi acoperi cheltuielile într-un an”, a spus Paşca.

Recent, la Lechinţa, un silvicultor a accesat bani europeni şi a plantat mai multe hectare cu cătină, dar face şi o unitate de procesare, aşa că veţi avea unde preda cătina în caz că vă apucaţi de cultivat această plantă.

Cristiana Sabău

95 comentarii

  • Cu respect, am cateva intrebari punctuale pt. domnul Pasca? Cum va aparati plantatia de catina toamna si iarna de turmele de oi aflate in transhumanta ori care pasuneaza stationar in zona?? Ori de cirezile de vite. Unde calca o vita mare cu piciorul o planta tanara de catina,ce se intampla??Daca imprejmuiti, cat costa imprejmuirea unui hectar de teren,si cu ce fel de gard?? In cati ani estimati ca se va amortiza numai investitia cu gardul, nu si celelalte cheltuieli??Daca vi se vor fi produs cumva pagube, ati ajuns in vreun proces pana la final, pana sa-i oblige onor Instanta pe ciobani sa va despagubeasca? Daca da, dupa cati ani de procese?? Daca cumva, dvs., ori vreun paznic de-al dvs, impusca fie si cel mai ticait si fara jujeu caine de-al ciobanilor surprins alaturi de turma pasunand in plantatia de catina, ce complicatii legale pot sa apara ??Cum asigurati recoltarea catinei?? De unde va descurcati de forta de munca?? Folositi ceva masini speciale pt mecanizarea culturii catinei?? Daca aceste aspecte se pot rezolva, cultura catinei este una usoara si benefica pentru mediu, pt ca amelioreaza solul.

    • nu te supara nu esti cam pesimist…nu toata lumea are teren in preajma ciobanilor…si omul ti-a expus cam cum sta treaba cu afacerea lui…daca tie ti sa intamplat nu e obligatoriu pentru toti sa fie asa,nu?

    • Doamna elenabia, domnul Traian si-a expus o serie de intrebari cu privinta la ”daunatorii” acestei plante . Are tot dreptul sa si-l exercite atunci cand isi expune parerile si intrebarile. Nu este pesimist ci intreaba nu numai pentru interesul sau ci si pentru celalalti.

    • buna ziua domnule Andron Traian Ioan ,nu pot sa ma abtin sa nu va raspund la cometariul dumneavoastra atat de negativ si sa va intreb -;ce garantie aveti ca mai traiti pana maine? a-ti auzit de proverbul „LACATUL E PENTRU OAMENI CINSTITI”?
      ori ce ai intreprinde daca ai ganduri negre si indoielnice si gandesti ca in povestea cu DROBUL DE SARE …….vei atrage ceea ce gandesti…..deci,va las pe dumneavoastra sa trageti conluzia gandurilor personale….

    • Intrebari pertinente.Unii se confrunta cu aspecte din cele relatate, lupta cu ele pt a le rezolva intr-un fel sau altul, altii cedeaza, renunta.
      Asa cum am mai precizat, in principal, pe suprafete mici de 1-5 hectare, recoltarea se realizeaza prin taierea de crengute incarcate cu fructe, astfel un culegator experimentat poate obtine 100-150 de kg/zi. Recolta obtinuta se pune in lazi,peturi, chiar si saci de rafie iar in max. 5-7 zile trebuie predata achizitorului/procesatorului.
      Recoltarea mecanizata este rentabila doar pe suprafete mari, de peste 50 de hectare deoarece instalatiile sunt f. costisitoare

    • Daca as avea problema asta -inca nu am plantatie- as pune gard din PAULONIA . Seminte iti dau gratis posesorii de plantatii-eu am luat de la ‘”Targul de seminte” al ecologistilor- si in 3 ani ai zid nu gard !

    • Nu trebuie gard din metal,etc, culegi „Gladita”, puiet, si faci gard viu din ea, gladita are spini imensi ,iti garantez ca daca este plantata dens nu trece nici o oaie de ea

    • va inteleg perfect si mi se pare normal sa aveti orice drept la orice intrebari , nu va suparati ca vin si insultatori , ei vor fi mereu ca asta i menirea lor

  • Am avut si noi placerea sa incercam sa folosim 2 hectare de teren si am abandonat din cauzele sus mentionate.
    Sa fure si sa rupe orice material de gard. Ciobani intre oriunde, golesc puturi facute pentru apa, distrug alei de aces si pe urma trec si cu camione peste teren. Astea toate dupa ce le ai rugta frumos sa numai faca…de vreo 5 ori si to atita ori au zis ca au fost alti. Cu tot ca urmele de camioane si tractoare to la garajdul lor merg.
    Culmea totusi este ca sa bucurea ei de drumul care o ai facut tu cu bani tai pana la terenul tau. Apoi trec pe diagonal peste teren si sa prefac ca ar fi fost alti. Probabil trebuie sapat un sant imprejur sau un zid de beton cu lacat, paznic armat si camera de luat vedere.
    Am uitat sa spun ca nu poti lasa nimic pe cimp, nici intrun garaj auto de beton, ca incep astea sa sapa dedesupt peretiilor ca sa intre .
    Luni de obicei puteam merge sa facem curatenie dupa picnicari, care rupeau material lemnos de pe gard pentru un foculeti.
    Asa ca investitia doar la imprejuire la noi cel putin dupa 2 luni a fost disparut complet cu stilpi cu tot.
    Iar ciobani care stau acollo toata ziua nu au vazut nimic, nu au fost si nu au facut niciun rau.
    Daca doreste cineva sa planteze orice pe acele 2 hectare sintem foarte dispusi sa punem terenul la dispozitie. Sa afla doar 1km de la aerodrom a domnului Tanase.

    • Prietene, nu te supara, dar dupa cum scrii cred ca tu esti unul dintre ciobanii respectivi :). Daca nu esti unul din ei, nivelul tau de cultura (si nu ma refer la cea agricola) ma obliga sa te sfatuiesc sa nu intrii in nici un fel de afaceri, pentru ca vei avea, cel mai probabil, de suferit.

    • Prietene (Vlad Tepuitorul), mai lasa l tu pe d-l Walter linistit, ca nu e nici roman ca tine, nici n a nvatat in aceeasi clasa cu tine gramatica limbii romane..se exprima destul de bine cat sa fie inteles si sa transmita ceva din propia experienta..la clasele de gramatica ar trebui sa mergi tu si aici te citez: „..te sfatuiesc sa nu intrii in nici un fel de afaceri,,,”..invata sa conjugi corect, transmite ceva din experienta ta si mai lasa rolul de profesor al limbii romane ca nu te prinde..pricepusi? 😉

    • locul tau e la coada vacii cu lopata in mana,probabil ca nici acolo nu esti bun,stai pe aici sa cauti nod in papura oamenilor care vor sa faca ceva bun in tara asta,ceva ce tu nu ai facut si nici nu ai sa faci vreodata,singura ta menire e sa fii gica contra

    • nu ti-e rusine mai ? lasa omul sa scrie ca nu toti sunt academicieni ca tine, ei asta-i.

    • Vlad pe tine te vezi? „esti unul DIN ei” corect era unul dintre ei. Cum se scrie intri? cu doi ii? marsh si mai invata !!!!

    • Buna ziua Vlad,
      Incercati sa fiti un pic tolerant. Adevarat ca zgarie la „urechea gramaticala”, dar dl. pe care-l apostrofati nu a invatat la scoala romaneasca, este de origine germana. Merita felicitari pentru atitudinea civica si corecta pe care o afiseaza in toate aceste postari!
      Simt ca trebuie sa ii cer scuze in numele meu sau si al dv (evident, cu permisiunea dv). si il rog sa continue chiar cu aceste pardonabile- pentru dansul- greseli de forma.
      Apropo, „sa nu intrii” se scrie cu un singur „i”, dar sper ca este doar o greseala cauzata de graba raspunsului.
      Cu stima,

    • Am inteles ca sunteti proprietarul a doua hectare in apropietea aerodromului dlui Tanase din Unirea/Livezile, jud. BN si ca ati avut multe probleme cu ciobanii din zona.
      Chiar daca va interpelez cu multa intarzaiere, daca doriti, va rog sa ma contactati la tf.0744995788 si poate reusim sa colaboram si sa va ajut in valorificarea terenului respectiv. Cu stima, S.P.

    • D-nul Walter tot respectul , nu ascultati la cei interesati in greseli de gramatica , ei au gresit rubrica se pot adresa in alta parte nu aici , oricine indiferent de cum se exprima are voie la opinia sa publica fara sa fie atins de cei … ,vezi Doamne sensibili la urechi – si cu prea multa gramatica in cap !

  • Stimati colegi de ziar, sa va dau eu un pont cum sa fcaeti repede si sigur si fara nici un efort in 2 saptamini bani. deci de ieri [luni] a intrat pe piata IPO adica oferta publica initiala de actiuni a Nuclear Electrica [singura in tara care produce energie din reactoare . aceasta oferta se deruleaza pina in 19 septembrie . in primele 3 zile [deci si maine] cine subscrie are un discount de 8 % !!!!! , iar pina in a cincea zi de 3 % . in rest pina in 19 fara discount. deci cine investeste sa spunem 100.000 de lei are un cistig la finalul ofertei de 8.000 lei net in mana . [cca. 2000 euro] . actiunile le dai in prima zi de tranz. [adica le vinzi iti recuperezi banii] sau le tii ca sa ai dividende sau eventuale alte cresteri pe viitor. adica esti actionar acolo cu toate drepturile. e simplu , usor si fara efort deosebit. eu am subscris astazi de cca. 10.000 euro. e destul , restul il tin ptr. Romgaz si Hidroelecrica in octombrie si noiembrie. deci totul este legal[se pot urmari cotatiile si subscrierile ,] acestea se fac la banca sau la agentia unde ai cont de tranz. Ati vazut vreun anunt prin presa sau la Televiziuni pe acest subiect ????? nu cred . deci astia nu vor ca si noi sa cistigam sau sa profitam de companii bune si inca de stat. deci tac , tac si iarasi tac . nu vor sa stim si sa actionam . vor ca numai ei sa cistige , iar noi sa raminem ca de fiecare data Popa-Prostul. deci dragi cititori actionati si cistigati cit se mai poate , altceva ce sa fac ptr. voi ??? e doar ptr. binele vostru si al familiei dvs. asta fac de ceva timp prin ziare si aparitii tv. sa va invat si sa va arat si sa va indrum. cine vrea , cine nu…………!!!

    • depinde de vremuri, de Siria sau de evolutiile viitoare ale bursei noastre sau cele de afara. daca ne uitam la IPO -ul Tranzgazului sau al Transelectrica de anii trecuti vom vedea ca in primele zile a crescut, bine ca au fost alte vremuri. eu personal le dau [jumatate] n prima zi. restul le tin . asta e strategia mea . oricum in 2 sapt. voi cistiga in jur de 1000 euro cel putin. e bine. nu sint lacom . putin cite putin se face balta.

    • Poate asa merge bine, dar totusi mie imi miroase toate astea cu speculati a loto si gastig fara merit. Facut bani artificial. Dupa ethica mea, nu ar trebui sa exista chestii ca si Forex sau Bursa de loc. Cu ce creste valorea reala unui firme in material care o poti atinge, numar angajati sau marfuri reale daca valoarea de actiuni creste de la un minut la altul cu 1%. Mai deloc. Este un joc ca si Monopoly pe spinare celor care creaza valori reale. Parerea mea. (Am si incercat Forex cu success (theoretic) si sa pare chiar foarte simplu sa faci bani cum spuneti dnl RA daca ai un pic de intelegere in background) Dar, eu o consider necinstit si nu am intrat in jocul real cu bani reali.
      De a gastiga bani nu insemnea doar inmultire de cifre, insemnea si passiune pentru un serviciu sau un produs, pentru o activitate care iti ai ales. Activitatea de a inmulti bani fictivi pe bursa nu pot considera ethic si nici nu aduci o valoare reala..

    • Hallo Walter,

      es freut mich zu sehen dass ein deutscher in Roumaenien kommt und versucht Eigentum fuer sich selbst und das rumaenische Volk zu schaffen.

      Ich bin ein Rumaener und bin derselben Meinung dass Forex und/ oder die Aktienboerse unethisch sind und kein richtiges Mehrwert bringen.

      Ich war auch ueberrascht wegen Ihre fast perfekte Kenntnisse der rumaenischen Sprache und wuerde gerne wissen wollen wie es dazu gekommen ist dass Sie unsere Sprache so gut beherrschen.

      Viel Erfolg bei Alles was Sie unternehmen,
      Mihai Mirica

    • raul…. domnul pasca si-a expus afacerea (cu toate ca nu e rentabila precum spune- din cauza fortei de munca) pentru cei ce vor sa munceasca…..nu pentru cei 90% dintre romani care asteapta ajutoare de la stat si comisoane de la fraieri!!!! …. apropo de catina….de pe un hectar se poate culege 12000kg…. un om pe zi poate culege la piaptan, fara crengute, pana in 12 kg bobite adica 1000 zile x 50lei/zi=50.000 lei….unde e profitul??????? (pasca isi face reclama la o afacere esuata prin gasirea fraierilor pentru puiet)…. o spun din 100% experienta!!!!!!

    • Asa cum am mai mentionat in mai multe randuri, recoltare fructelor se face prin detasarea de crengute incarcate cu fructe care, la randul lor se taie in bucati de 5-15 cm si asa se pun in lazi/peturi in vederea preluarii de catre procesatori. Astfel, un muncitor poate recolta100-150 kg/zi si afacerea poate deveni rentabila.
      Prin recoltarea bob cu bob, sigur dai faliment si renunti rapid.

  • oricum am sa fiu aici cu voi si la IPO -ul Romgaz care va fi si mai spectaculos ca al Snn [asa cred eu] , si la cel al Hidro. vom calcula aici cistigul , etapele si forma prim care o putem face . va salut si o zi buna . !! plec la serviciu acum . va salut cu respect !

  • Trebuie sa retinem ca trebuie sa ne luam dupa cei mari[dupa rechini] , dac vrem sa cistigam. nimeni nu este Nostradamus sa stie ce va fi maine. deci in concluzie trebuie sa incercati si voi, oricum pina maine sinteti acoperit cu cele 8 % procente de discount. [din pretul final ] deci normal nu ai cum sa pierzi daca subscrii pina maine , si un lucru extrem de placut este faptul ca daca ne uitam acum la cotatiile subscrierii vedem ca pina la aceasta ora s-au subscris in totalitate , asa ca in inca 8 zile mai este , va fi suprasubsciere ceea ce ne arata interes [nu stiu daca ptr. SNN sau ptr. cele 8 %] personal cred ca ptr. cele 8 % discount. de aceea recomand sa le dam in prima zi , fiindca iti mentii cistigul de 8 % care este echivalentul unei dobinzi bancare ptr. 2 ani de zile in doar 2 saptamini.

  • Dl. Broen Germania are bursa de peste 100 de ani America de peste 200 , chiar si Burundi si Tsnzanis sau Laosul au burse si inca bune , noi de ce s-o interzicem ? Este o piata reglemrntsta undr vinzi si cumperi de buna voie si fara pistol la timple , intelegeti ? O actiune rste eticheta unei companii , care se tranzactioneaza dupa 2criterii: fundamental si tehnic. Dvs. Cu tot resprctul nu intelegeti mecanismul si ce reprrzinta o crestere sau scadere de 1% . Pacat. Vedeti , sintem intr-o noapte totala ca gindire si destin. De aceea eu incerc (atit cit pot) sa aduc putina lumina . E greu , chiar f. greu sa schimbi mentalitati si gindiri , dar nu imposibil. Sint bucuros si fericit ca datorita mie citeva familii trairsc binr si frumos si cinstit, si sper ca nr. Acestora sa creasca. Politicienii si cei care controleaza tara nu dorrsc asta , dimpotriva. Promit ca alta data (fiindca acum sint la serviciu) si nu pot , am sa va arat mai multe. O zi buna si scuzati scrisul , sint pe tel. Va salut!

  • Ccele citeva familii traiesc mai bine ptr. Ca mi-au urmat sfaturile( ca sa nu se inteleaga altceva) si ca au inteles ca doar muncind, economisind si mai apoi investind poti realiza ceva.

    • Nu negezi ca sa poate trai frumos cu bani fabricati artificial de pe burse. Doar parerea mea este ca indiferent cit timp exista si oriunde, este o chestie ethic chestionabil. In fond sint doar pariuri si jocul de noroc. Ar trebui eradicate de pe pamant ca si dobanziile. Poate gasiti cartea lui Helmut Creutz „Das Geldsyndom” undeva pe limba engleza ca sa intelegti despre ce vorbesc si dece detest pariuri de pe bursa.
      In fine este decisia fiecaruia daca participa la jocuri astea sau nu.
      Mie imi pare afacerea propusa in articol mult mai frumoasa si mai cinstita pentru ca produce valori reale, daca doar ar fi pozibil sa o protejezi contra capra vechinului 🙂

  • Perfect de acord cu pozitia d-lui Walter Brown in ceea ce priveste castigurile de pe bursele speculative. Nu sunt vreun neoprotestant inrait,sunt ortodox simplu ,dar stiu ca asemenea fel de castiguri doar pe baza de speculatie, fara sa adaugi absolut nimic ca REALIZARE EFECXTIVA a vreo unui bun pt societate nu sunt placute nici lui Dumnezeu. Iar ce-a venit pe…apa sambetei,pe apa sambetei…se duce, daca nu in generatia celui care face averea prin speculatii pe bursa in generatiile urmatoare. Admir pozitia d-lui Walter Browm Sie ist ein Recht und Ganz Richtig Deutsch.

    • Amindoi aveti perfecta dreptate D-nule Walter si Andron Traian Ioan .
      In America se zice „in life’s little guide ” – sa joci la bursa/stock market exact atita cit vrei sau iti vei permite sa pierzi , cu alte cuvinte este unjoc periculos si vei pierde totul mai devreme sau mai tirziu , ca la ” CARITAS „pe vremuri in Cluj

  • As dori sa incep o afacere dar nu am foarte muti banii.. Ce ma sfatuiti sa fac … Stau intr.o zona de campie, intr.un oras micut dar am si posibilite la tara si vro 2 ha de pamant. Ce as putea sa fac…

  • Buna, as dori sa stiu daca d-voastra ati putea sa oferiti puietii necesari pt infiintarea unei plantatii de 2 ha de catina, consultanta si cum as putea lua legatura cu d-voastra pt mai multe informatii?

  • domnule Pasca m-ar interesa o adresa de contact(mail)
    as dori sa incep o asemenea cultura pe o suprafata mai mica pentru inceput(2-3mii de metrii patrati)
    pute-ti asigura materialul saditor?
    multumesc!!

    • Vindem butasi de catina inradacinati, insotiti de certificat de calitate, chiar si pentru nevoi familiale, ii expediem prin curieratul rapid. Cantitatea minima, 100 bucati.
      Informatii la tf. 0744995788

  • foarte incantat de cele relatate de domnul Pasca.
    Vreau sa infiintez o minicultura de catina pe 600 mp in „gradina casei” mediul rural nordul judetului Tulcea. pentru inceput apoi voi vedea si la camp.
    Cum pot coresponda cu domnul Pasca? Vreau cat mai urgent pentru ca in martie sa pot planta cu puiti de la dumnelui.

    Astept raspuns pe adresa de mail.

  • S.C. cu experienta infiinteaza plantatii de catina in conditii avantajoase si deosebit de rentabile , cu material saditor de calitate din pepiniera proprie , folosind personal cu experienta . Asiguram desfacere pe baza de contract pentru toata recolta si pe toata durata de viata a culturii. Investiti o singura data si culegeti roadele 25 de ani . Pentru toti cei care doresc o afacere rentabila pe termen lung cu garantia valorificarii recoltei asteptam sa ne contactati Tel: 0758-468011, e-mail: agricultura_az@yahoo.com

    • Din cate cunosc subventii de la APIA se dau doar pentru suprafete mai mari de un hectar, chiar daca acestea sunt compuse din mai multe bucati de peste 30 ari

  • Buna ziua asi vrea si eu sa iau legatura cu domnul Simion Pasca. vreau sa plantez un hectar de catina si am nevoie de puieti de catina. 0755332296 va rog

  • intr un final toti riscam dar se merita ? ma pus pe ganduri colegul de mai sus in legatura cu, recoltarea….
    as vrea mai multe detalii ! cind se planteaza?
    in ce anotimp as vrea ceva real eventual un nr de contact nr meu este0740629169

  • Cu scuzele de rigoare, abia acum mi-am identificat interviul pe net, incerc sa raspund la unele interventii facute aici.
    Este adevarat ca nu am lucrat in ARMATA ROMANA ci la SECU si SRI, dupa cum m-a „deconspirat” ” Silvian 2000″, lucru de care sunt mandru si nu am ce sa-mi reprosez.
    In legatura cu afacerea cu catina, parerile sunt foarte impartite si, daca stau si ma gandesc bine, toti au, intrun fel sau altul, dreptate.
    La fel, este f. adevarat ca, de la infiintarea plantatiei de catina si pe toata durata ei, apar multe cheltuieli care iti reduc profitul net, aspecte pe care nu au fost detaliate in articol, dealtfel nici reportera Cristiana Sabau nu a insistat in acest sens.
    In multe locuri sunt probleme cu turmele de oi si vite, cu hotii de fier vechi( plasa de sarma, sarma ghimpata), insa consider ca aspectele acestea sunt rezolvabile in mare parte.
    Ca sa nu o mai lungesc cu vorbaraia, cine este interesat de infiintarea unei plantatii de catina cu respectarea , pe cat posibil, legislatiei in vigoare, pentru consultanta si alte aspecte de interes, ma poate contacta la telefon 0744995788.

  • domnule simion pasca comentariul dumneavoastra este mai aproape de realitate decit altele , dar nu se ofera date tehnice pentru cei care vor sa inceapa aceasta afacere . daca sunteti amabil sa ne raspundeti la citeva intrebari pentru a ne lamuri , in ce luna se pot planta puietii , ce cantitate poate recolta o persoana pe zi , cu cit il platim . multumim pentru intelegere.

    • Cu scuzele de rigoare, detalii, amanunte etc, etc pot fi date doar in cazul contactelor directe, prin telefon sau e-mail, in primul rand pt ca sunt multe de clarificat si e dificil sa le explici in acest cadru iar in al 2-lea rand sunt detul de ocupat si intru destul de rar pe net.
      Cand o fac, incerc sa fiu cat mai concret in explicatiile date.
      Cu stima,
      S.P.

  • MAI NEA PASCA NUMA SA NU IASA CA AIA DE LA SACELE CONSTANTA CARE NU A IESIT NIMIC DE 4ANI,EU MAS ABTINE DE LA PREA MULTE SFATURI IN LOCU DUMITALE.

    • Dle Bratosin/Dima,
      In parte aveti dreptate in sensul ca plantatia de la Sacele nu este dintre cele mai reusite. Acolo s-au facut niste greseli in sensul ca timp de doi ani nu s-a facut nici o taiere de crestere si fructificate la arbusti si au mai fost si ceva probleme de prindere si inradacinare generate de lipsa temporara a apei suficiente in sol.
      In rest, plantatia abia anul acasta are 4 ani de la infiintare.
      Va doresc mult succes si noroc in activitatea dv.

  • salutare ! sunt si eu interesat sa infintez o plantatie de catina si as dori sa ma mai informez in legatura cu vanzarea acestui produs,daca stie cineva sigur cine cumpara catina ,la ce pret se cumpara va rog sa-mi raspundeti.

  • De la APIA:
    – 163 euro/ha SAPS pentru livada tanara.
    – Plus cca 1300-3500 euro/ferma pentru perioada de conversie la BIO.
    – Plus cca. 600 euro/ha pentru agricultura BIO (dupa terminarea conversiei).
    Pct. 1 si 2 de la anul, prin simpla declarare a terenului la APIA, ca orice exploatatie agricola.

  • doresc sa cultiv catina intr-o gradina de 20a de cati puieti am nevoie, la ce diatanta ii plantez si de unde ii cumpar? Va multumesc anticipat

    • Din cate cunosc de pe net e nevoie de la 1600 de pomisori la hectar pana la 2500 depinde de ce densitate alegi

  • știe cineva cum trebuie declarat la Apia o livadă de cătină ? Inginerul de la Apia din zona în care sunt nu a știut unde să mi-l treacă, așa că, mi la trecut la P.P(pajiști permanente). Degeaba m-am certat eu cu el ca tot n-am rezolvat nimic, într-una îmi spunea că nu-i dă voie calculatorul să mi-l treacă ca teren cu plantație cu cătină, așa că pe 2013 l-am lăsat așa cu a zis el.

    • In primul rand angajatul APIA nu a procedat corect, deoarece cultura de catina face parte din categoria de folosinta culturi permanente CP, iar ce ti-a trecut acolo pajisti permanente PP este o aberatie. In adeverinta de la primarie ce categorie de folosinta ai? Daca pici la control la APIA nu te vad deloc bine.

    • Plantatia de catina se inregistreaza la APIA pt. obtinerea de subventii la categoria ALTI ARBUSTI. Inginerul de la APIA care nu stie unde sa o incadreze este obligat sa se informeza la organul superior- de ex, APIA Bucuresti.

  • asi vrea sa cultiv catina pe 3 hectare;;;mar int cat mar costa puietii pt cele 3 hectare…si mar interesa daca aceasta cultura trebuie irigata sau doar primul an..cand plantam puietii…

  • buna ziua mar interesa,nr de telefon al dumeavoastra sau adresa de mei sa putem discuta despre o plantatie de catina, o zi buna Gicu Bahrim

  • mai tov ca asa doresc eu sa ma adres eu voua am citit toate articolele si miam facut si eu o parere sami spuna cinev a ca in capitalisssmmm sa inbogatit cinstit c a il pup prin munca din agricilrura ca eu de vreo 30 ani o tot incerc si o sucesc dar nu vad un rezultat plauzibil voi cum vedeti acest lucru speculatile si munca necinstita iau inbogatit pe alti si acum o so plateasca cu indesat e f usor sa vb si sa critici si sa dai sfaturi dar practica ne omoara munca cimpului e f grea si cu venitiri f scazute sau ineficente in bani eu nu gasesc un rezultat plauzibil din toate care leam citit si leam incercat nu doresc sa va dezamagesc dar sunt inca obtimist ca poate cineva imi va deschide si mie ochi si sa vad capitalismul cu alti ochi de inbogatire cinstita si coresta ce ziceti voi .

  • S.C. cu experienta infiinteaza plantatii de catina in conditii avantajoase si deosebit de rentabile , cu material saditor de calitate din pepiniera proprie , folosind personal cu experienta . Asiguram desfacere pe baza de contract pentru toata recolta si pe toata durata de viata a culturii. Investiti o singura data si culegeti roadele 25 de ani . Pentru toti cei care doresc o afacere rentabila pe termen lung cu garantia valorificarii recoltei asteptam sa ne contactati Tel: 0758-468011, e-mail:agricultura_az@yahoo.com

    • 0758-468011, e-mail:agricultura_az@yahoo.com
      am convenit cu eu pentru „arbusti” si dupa ce i-am sunat ca am produstie s-au facut ca ploua
      cica colecteza si au contracte
      au pe naiba
      doar sa vanda la a treia mana arbusti pentru plantati
      astia sunt ca si aia cu viperele de pe net…doar sa-ti vanda cartea

  • Imi puteti spune si mie cand se planteaza catina ,cum se culege ,ce conditii optime ne trebuie pentru a obtine o productie satisfacatoare???

  • Eu am cumparat butasi de catina alba si de la d-ul Pasca si de la d-ul Vulpe din Arad.Cea din Arad este incomparabil mai de calitate decat cea din BIstrita.D-ul Pasca ar trebui sa nu se mai laude atata cu experienta lui.Calitatea vorbeste……Butasii dansului fac fructe foarte tarziu ,anul 5 – 6 – 7 si putine.Multi se usca in anul 2 sau 3, iar prindere butasilor este de 50- 60 % ….

    • Banuiesc ca in spatele pseudonimului DAN se ascunde fostul meu prieten si vecin de plantatie de catina care in primavara anului 2012, din neglijenta crasa, a reusit sa incendieze peste 20 de hectare de teren, printre care si plantatia mea, care a fost compromisa in proportie de 95%.
      Daca nu am dreptate, imi cer scuze.
      Daca DAN sustine ca a cumparat butasi de la mine si acestia nu au fructificat in anul 3 sau 4 de la plantare sau ca s-au uscat la 2-3 ani de la plantare, sa-mi dovedeasca acest lucru la fata locului si in cazul in care are dreptate sunt dispus sa-i achit de 10 ori pretul butasilor achizitionati.
      .

  • D-ul Pasca nici nu stie ca se fac taieri de crestere a catinei din anul 2 sau 3 . A descoperit acum 1 an sau 2 acest lucru .Le a spus clientilor sai sa lase catina sa creasca tib boschete,iar aceasta nu a mai facut fructe multe.Mai aveti de invatat…..

    • Dle DAN,
      Recunosc faptul ca butasii dlui Vulpe din Arad sunt mai buni decat ai mei dar si pretul este pe masura, in jur la 7-8 lei/buc., cine isi permite poate sa cumpere de la el sau din alta parte.
      In ultimi ani am ajuns la concluzia ca este mai avantajos sa aplici tehnologia de taiere pentru intretinere si fructificare in scopul recoltarii o data la doi ani si asta se face inca din primul an de vegetatie si nu din anul doi de la plantare.
      Uscare butasilor in anii 2-3 de la plantare poate sa apara ca urmare a lipsei de apa suficienta in sol, a faptului ca in primul an de vegetatie nu s-a udat in perioadele de seceta excesiva astfel ca radacinile nu au apucat sa sa dezvolte suficient.
      Indiferent de soiul folosit, catina ar trebui sa fructifice in anul trei de la plantare, la inceput in cantitati mai mici dupa care, gradual, productia va creste, aici avand mare influienta modalitatea de intretinere a plantatiei.
      E usor sa acuzi sub masca anonimatului.
      cu stima, S.P.

    • Asa dupa cum am mai afirmat am toata stima si consideratia pt dl Vulpe de la Arad. Acesta este un bun profesionist si mai ales, un bun comerciant. In emisiunile televizate a afirmat ca soiurile sale dau o productie de peste 22 tone/hectar. Nu pot sa-l contrazic. A omis insa sa precizeze ca aceasta presupusa productie se realizeaza din 2 in 2 ani, asa ca in final se ajunge tot la productia de 8-12 tone/hectar, atat cat preconizam eu si ceilalti muritori de rand pentru celelalte soiuri de catina inscrise in Catalogul oficial al soiurilor.

    • PT. DAN: Acesta m-a acuza ca le spun clientilor sa nu intervina prin taieri la catina timp de 2-3 ani si sa o lase sa cresca tip ;boschete;, ca nu as sti ca taierile la catina se fac din anul 2 sau 3 etc.
      Il anunt pe aceasta cale ca taierile la catina se fac nu din anul 2 sau 3 ci chiar din anul I, prima in cursul lunii mai cand se suprima toti lastarii de pe pomisor , cu exceptia a 3-5 care se gasesc la partea superioara si sunt mai bine pozitionati. De altfel , eu am scris un documentar privind Tehnologia de infiintare si intretinere a plantatiilor de catina pe care il dau tuturor clientilor mei.
      In final, vorba ta, mai am multe de invatat. Recunosc, mai am multe de invatat dar ma stradui se acumulez cat mai multe informatii in domeniu.

    • Nu este corect sa faceti asemenea acuzatii. Domnul S. Pasca are chiar si un documentar foarte bine pus la punct , pe care il da clientilor sai, eu fiind unul dintre ei. Nu scrie nicaieri ca trebuie lasata planta ca un boschete, ci dimpotriva. Va doresc mult succes tuturor celor care vor sa inceapa o astfel de afacere. Si pana la urma , ce importanta are ce functie a avut inainte ? Ce legatura are cu catina?

  • Dl. Pasca Simion ar cam trebui sa o lase mai moale cu infiintarea de plantatii de catina pentru ca desi ofera certificate pentru 3 soiuri de catina(cum precizeaza in alte reclame), doar unul din soiuri este trecut in Catalogul soiurilor din anul 2014, respectiv Pitesti 1, omalogat de Institutul din Maracineni in anul 2006. Acest soi este destul de slab ca productie si calitati ale fructului, luind in considerare toate cele 15 soiuri omologate pana in prezent in Romania(vezi Catalogul soiurilor). Soiul Pitesti 2 nu a mai fost reinoit ca valabilitate, fiind admisa comercializarea sa pina in anul 2015. Cat priveste soiul Serpeni, acesta nu exista ca atare ,iar acest nume a fost utilizat pe timpul cercetarii in colaborare, fiind omologat in anul 2008 de catre dl. prof. dr. ing. RATIU Viorel -Ioan din Bacau, sub numele Serpenta. Mai mult, toti care il cunosc pe dl. Pasca stiu ca in perioada de iarna-primavara devreme este vazut pe dealurile cu de catina din tot Ardealul impreuna cu * specialistii sai *( a se citi zilieri) de unde recolteaza butasi de pe arbuti de catina, evident fara vreo selectie, cu atit mai mult ca unii sunt masculi, deci neproductivi. Aceste bete sunt plantate cu maare grija in pepiniera de linga benzinaria dintre Herina si Galatii Bistritei , de o parte si alta a piriului Dipsa. Este adevarat ca are plantati in pepiniera vreo 300 arbusti din soiurile mentionate mai sus , pe care le arata clientilor,pasami-te ca sunt valorificati pt. bete, justificind provenienta abutasilor din pepiniera, dar pina in prezent nu a putut taia bete de pe ei, acestia fiind plantati de abia 2 ani.

    • Nu vreau sa intru in polemica cu ” dreptate vasile” , insa trebuie sa fac precizarea ca soiul de catina SERPENI , mentinator soi ICDP (Institutul pentru Cercetare-Dezvoltare Pomicultura) Pitesti-Maracineni, reinscris in catalog in anul 2011, exista in Catalogul soiurilor din Romania pe anul 2014, la pagina 93.
      Este adevarat ca, de mai multi ani lucrez cu zilieri dar sa se retina ca si dl VULPE din Arad care produce peste 1,5 milioane de butasi anual, asa a declarat intr-o emisiune televizata, lucreaza doar cu zilieri, permite legea.Noi platim impozit pt acestia, insa altii……
      Plantatia mama de care dispun insumeaza 1.600 de arbusti de catina din categoria BAZA, cumparati de la institutul mentionat.

  • Mos Teaca, nu te da dupa cires, (dupa catina ar fi mai adecvat) in comentariu este vorba de faptul ca vinzi unor necunoscatori in ale catinii material saditor cules din flora spontana pe post de soiuri performante si nu de altceva. Nu ai raspuns la acest capitol care este esential in comentariu prezentat mai sus pentru ca nu exista dubii in acest sens. Asteapta sa vezi ce urmeaza atunci cand tot mai multi carora le-ai vandut material saditor execrabil pe post de catina performanta se vor trezi ca au spini si nu catina pe terenul cultivat ! De la cei aproximativ 1000 de arbusti pe care ii ai in plantatia mama (cum iti place sa ii spui) nu ai recoltat pana in acest an nici macar un bat pentru a fi inradacinat in pepiniera proprie, dar in schimb ai vandut sute de mii de puieti din acea pepinira, asa cum personal afirmi in articolele-reclama pe care le-ai promovat prin mintirea unor reporteri care la randul lor nu au verificat afirmatiile pe care le faci, bazandu-te pe foamea de senzational a presei, care din pacate cade in plasa unora ca matale. Sictir si n-am cuvinte !

    • Incerc sa raspund lui dreptate vasile, care este una si aceeasi persoana cu domnul XXXXX( am hotarat totusi sa nu-i dau numele real), fostul meu prieten si vecin de plantatie de catina. La data de 20.03.2012, acesta a executat lucrari de curatenie in plantatia de catina a tatalui sau si printre altele a dat foc la niste gramezi de vegetatie uscata. Din neglijenta crasa, a scapat focul de sub control, amplificat si de vant acesta s-a intins cu repeziciune si in final „a reusit” sa incendieze 10-15 hectare de teren , printre care si plantatia mea de catina in suprafata de 5,21 hectare, care a fost compromisa si distrusa in proportie de 95%. Politia si parchetul au inceput urmarirea penala impotriva acestuia si in final a fost condamnat la 3 luni inchisoare cu suspendare pentru pentru savarsirea infractiunii de distrugere din culpa . Nici pana azi faptuitorul nu m-a despagubit pentru paguba produsa sustinand ca 1000 de euro sunt suficienti pentru refacerea de la zero a unei plantatii de 5 hectare.
      Bineinteles ca nu am fost de accord iar in prezent ne spalam rufele murdare in instanta de judecata si in public, din pacate. REACTIA LUI E CLARA, NU TREBUIE MOTIVATA INTR-UN FEL SAU ALTUL
      In continuare incerc sa raspund la acuzele aduse:
      1.Ma bucur ca de la 300 de pomi de catina, la a doua interventie a marit numarul la 1000 de bucati in plantatia de unde recolteaz butasii neinradacinati pentru pepiniera. Daca mai adauga inca 600 de bucati atunci e O.K., ajunge la realitate(pot dovedi cu factura si celelalte documente).Plantatia-mama, cu 1600 de bucati, a fost infiintata in toamna anului 2011 cu material din categoria BAZA de la ICDP Maracineni Arges.
      Din aceasta plantatie recoltez cantitati insemnate de butasi neinradacinati pe care ii folosesc in pepiniera, acesta fiind al treilea an de productie.

      2In alta ordine de idei, precizez ca Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Maracineni, Arges are un program ce se deruleaza pe parcursul a mai multor ani, avand ca tema studierea unor selectii de catina din flora spontana din diferite zone ale tarii, cu scopul practic de creare a unor noi soiuri cu rezistenta sporita la atacul daunatorilor identificati.
      In acest context, in baza unei colaborari cu Institutul mentionat, in ultimii sase ani am identificat mai multe zone din Transilvania in care catina creste in mod spontan, caruia i-am livrat in fiecare iarna-primavara cantitati insemnate de butasi neinradacinati recoltati din locurile identificate.
      Un prim rezultat al acestei colaborari este crearea unui nou soi de catina , CARINA, care in anul 2016 a fost omologat si inregistrat in Catalogul oficial al soiurilor, la care proprietari de soi si mentinatori suntem Institutul pe de-o parte si eu, pe de alta parte.
      Mai arat ca mai avem in derulare inca trei dosare pentru crearea a trei soiuri de catina care sper sa se finalizeze in 1-2 ani.
      Pentru soiul CARINA am deja infiintata o plantatie mama de 1.200 de plante de pe care la toamna o sa recoltez primii butasi pentru pepiniera.
      3.Pentru infiintarea de plantatii de catina de peste un hectar in care legea cere documente oficiale( proiect de infiintare, autorizatie de infiintare, certificat de calitate etc) solicitantilor le este livrat material saditor din soiurile avute la dispozitie, adica Pitesti 1 si Serpeni, iar din toamna anului 2016, si soiul CARINA intr-o cantitate mai mica, pt. inceput( categoria CERTIFICAT). Bineinteles ca aici pretul este mai mare.
      Pentru persoanele care solicita butasi de catina pentru interes familial, de ordinul a catorva sute de puieti, le livram material saditor din categoria STANDARD ( C&C) , la un pret mult mai mic. A ceasta categorie de butasi, proveniti din selectii din flora spontana dar atent selectati, dupa o experienta si practica de atatia ani, este multiplicata in pepiniera separat, intr-un loc bine stabilit.

    • si nu in securaitate
      care e adevarul pe care-l stie jumate din bistrita?

  • Ai nevoie de un împrumut … ..?

    Contact Dl Penny Bard, un creditori privați și în managementul imobiliar. Aici vine o ofertă bună de împrumut pentru toți cei care au nevoie de asistență financiară, la o rată scăzută de 3%. Cu Crucea Roșie Îmbunătățirea împrumut, puteți spune la revedere de la tot criza financiară și dificultăți. Ne da împrumuturi de orice sumă. Noi luptăm criza financiară și pentru a da o cameră pentru viitor luminos în societatea noastră, așa cum facem afacerea noastra .Daca sunteti interesat ar trebui să indice interesul dumneavoastră și vă vom asista în asigurarea dvs. de credit.

    Se aplica cu detalii.

    1. Numele dumneavoastră:
    2. Suma necesară:
    3. Țara ta:
    4. Durata de împrumut:
    5. Adresa:
    Numar 6. Telefon:
    7. Venit lunar:
    8. ID VALID:

    (Internațională sau națională)

    Persoana de contact: dl Penny Bard.
    E-mail: penny.bard1@gmail.com
    Cu respect echipa pe.

  • Pt. Virgil Sandu. Aici se analizeaza ce face Pasca Simion, adica faptul ca vinde sub marca unor soiuri omologate material saditor care nu corespunde calitatativ si este recoltat din flora spontana, de pe dealurile si vaile Transilvaniei si fiti siguri la plesneala, nu dupa o atenta selectionare. Daca intradevar ati cumparat butasi inradacinati de la dinsul (cea ce ma indoiesc) reveniti va rog cu o postare peste 5-7 ani pentru ca sunt tare curios de pozitia d-voastra cand v-eti constata ca aveti mai multi polenizatori(masculi) iar boable de pe catina sunt mici, rare sau aproape de loc. Documentarele se scriu foarte usor, mai ales cand deja exista multe lucrari despre catina. Problema se pune referitor la cine le-a scris si daca autorul este sau nu bine documentat , nu vorbesc aici de cei care exagereaza profitul, minimalizeaza efortul necesar, recomanda o tehnologie simplista, intr-o propozitie scurta, sunt pepinieristi de ocazie, cum e cazul lui P.S. De ce spun de ocazie pentru ca peste citiva ani nu v-etimai auzi de ei si vor disparea. Unde? Fiecare scapa cum poate.

  • P.S. (post scripum). Daca taceai filozof ramaneai. Singur te dai de gol si uiti ce ai spus si scris in anii anteriori. Am dat cautare pe net. : catina alba/pasca simion/ s.c.catinaplant si am sunat un prieten. Asa ca vom lucra cu materialul clientului in cea mai mare parte.
    1. Afirmi ca recoltezi butasi(bete mai pe intelesul tuturor) de pe cei 1600 arbusti cumparati de la ICDP Maracineni in anul 2011, din anul 2014, acesta fiind al treilea an de productie de bete. Chiar ne crezi pe toti fraeri, multi au vazut ce tehnologie ai aplicat: arat la infintare si in anii ulteriori ,una-doua coase cum te-ai exprimat cu gurita ta in 2010 si cativa ani mai tirziu. Acuma ai schimbat macazul si te prefaci ca il admiri pe inginerul Vulpe , dar il ponegresti in particular pe toate drumurile. Asta ca sa se stie . Sa iti fac jocul si sa accept ca din anul 3 ai recoltat butasi de pe 1600 de arbusti cumparati de la Maracineni. Cati puteau sa fie , sa exageram putin 8-10 mii. De unde ai recoltat si inradacinat cele citeva sute de mii pe care i-ai vandut in fiecare an, deoarece firma Catinaplant a inregistrat un profit de 883 mii lei in 2014 si 412 mii in 2015(oare de ce la jumate fata de anul anterior,ne-am smecherit)? De unde? Din flora spontana, cum singur recunosti, dar dupa o atenta selectionare. Las-o jos ca macane. Asta se poate observa si din grosimea si lungimea butasilor inradacinati. Pentru un specialist este batator la ochi,dar pentru un amator este greu de constatat. Dar peste 6-7 ani se vor trezi la trista realitate toti pe care i-ai incalzit cu 20.000 lei la ha, profit. Pune-ti
    in calcul intretinerea prin prasila,irigatul obligatoriu in primi 2 ani, taierile de formare si fructificare, recoltatul manual (astea daca ai cu ce si cu cine), depozitatul si eventual transportul , etc . si scadeti din asa- zisul castig.
    2.Acuma te ascunzi sub pulpana ICDP Maracineni si nu dupa catina. Adica ii tragi dupa tine in mocirla scandalurilor pe niste specialisti onesti care te-au cintarit dupa gradele pe care le ai pe umeri si nu dupa caracter,atitudine sau competenta. Au confundat atitudinea cu competenta. Te dai rotund ca ai creat un soi de catina in colaborare cu ICDP Maracineni pe care l-ai omologat. Corect: ai identificat in flora spontana un biotip de catina pe care te-ai grabit sa-l omologhezi ,fara al supune unor teste si verificari temeinice cu privire la rezistenta la virusi sau la boli specifice. Si mai pregatesti 3 dosare( nu te-ai lasat de meserie) . Exact ca la doctorate, fara numar.
    Culmea, deja ai plantat 1200 de butasi din soiul abia omologat de la care anul acesta recoltezi butasi. Chiar ne crezi prosti, dar vor platii fraierii care vor musca din momeala.
    3.Cu privire la incendiul din 2012 izbucnit din vina fostului prieten si vecin am aflat mai multe, atit din articolele-reclama cit si din alte surse. Ati fost colegi asa cum singur afirmi si parca ai o satisfactie deosebita (de fapt specifica frustratilor) cand afirmi ca o fost cercetat de politie si procuratura si in final condamnat pentru ca nu ati cazut la pace.Asta ce caracter denota , sa aprecieze altii. Altceva care confirma ca uiti ce spui si esti de rea credinta este faptul ca dupa incendiu de mai multe ori ai mentionat in articole sau interviuri ca plantatia si-a revenit in proportie de 60 %, iar in prezent sustii ca a fost distrusa in proportie de 95 %.In orice carte sau documentar se mentioneaza ca una din specificitatile catinii este superdrajonarea.(catina drajoneaza- adica poduce puieti- cu si mai mare intensitate daca este taiata sau incendiata ,singura modalitate de a o elimina dintr-o zona este ierbicidarea cu un ierbicid cu efect total). Daca luam in calcul aceste date paguba reprezenta contravaloarea recoltei pe 1/2 ani(deoarece drajonii produc din anul 2 daca se aplica o tehnologie adecvata) si a lucrarilor de eliminare a drajonilor suplimentar si haotic aparuti , in afara rindurilor , in plus executarea unor usoare tairi de formare a drajonilor selectionati spre a forma noua plantatie. Si acum pe cai, moldovenii mei.Dar nu avem maria ta. Atunci pi curand!

  • Aceasta este o ofertă privată de împrumut și i oferi toate tipurile de servicii de împrumut, garantate și negarantate creditele acordate persoanelor fizice și companiilor la o rată a dobânzii foarte scăzută cât mai puțin de 3%. Aplica acum pentru o afacere personală sau de astăzi de împrumut multi-scop și de asemenea, noi oferim credite imobiliare. În cazul în care aveți nevoie de mai multe informații și doriți să luați un împrumut cu noi, pur și simplu trimiteți un e-mail acum domnului Fred la fredm1192@gmail.com așa cum putem satisface nevoile dvs. financiare.

  • Am fost la Domnul Simon pesonal si am vazut ce treaba buna face la Herina,cei ce criticati sunteti sigur dusmanii lui.Am vrut sa cumpar material saditor de la el,dar nu avea la momentul respectiv,in cele din urma am cumparat de la DANO PLANT Arad.

  • Bună ziua, domnule Simion! As dori sa discutam mai mult despre acest domeniu. Va rog să mă sunati la 0754401541. Mulțumesc anticipat!

  • comentariile sunt de un real folos. Eu sunt din com Voivodeni sat Toldal unde catina creste pe dealuri fara sa fie intretinutasi o recolteaza cine apuca.Pot sa imi procur puieti din zona respectiva si sa-mi infiintez o cultura? Dispun de 6 hectare de teren. In prezent sunt in Germania la munca. Multumesc

    • pt. suprafete mici, consum familial, puteti sa va luati puieti din flora spontana,pe riscul dv. Pt. suprafete mari, hectare, se schimba situatia, legea pomiculturii va obliga se achizitionati material saditor certificat, de la firme autorizate.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.