ACTUALIZARE Un jurnalist s-a înscris în cursa pentru funcția de manager al Centrului Cultural Municipal Bistrița, el anunțând public pe ce s-a axat atunci când și-a întocmit proiectul de management și ce țintă și-a propus.
Este vorba de Ciprian Moldovan, care a condus mulți ani Radio Transilvania, a realizat emisiuni la Realitatea TV Bistrița și a condus Direct TV.
”Lumea s-a schimbat! Nimic nu mai e la fel. Nevoia de cultură, de spiritualitate a rămas. Așa că eu am prezentat în acest proiect, în primul rând, o viziune. Acest proiect n-a fost construit pe clișee, într-o limbă de lemn, birocratică, ci este exprimarea credinței mele profunde că felul în care a fost tratat actul cultural trebuie schimbat. Cred că Bistrița trebuie să aibă un teatru profesionist, manifestări culturale de ținută. Mai cred că Bistrița, într-un termen rezonabil de timp, poate candida pentru statutul de capitală a culturii europene. Drept urmare, concurez sub motto-ul ”TREBUIE SĂ ÎNDRĂZNIM”, spune Ciprian Moldovan.
El a adăugat: ”Până acum am ocupat toate posturile pe care am fost, în urma unor concursuri și evaluări. Sigur că în mediul privat, unde activez de 25 de ani, criteriul prevalent este performanța. Am realizat mii de emisiuni de radio și de televiziune, am făcut peste 60 de filme documentare, unele din ele rulate la festivaluri de film românești și străine. S-a scris despre filmul meu, Plâng clopote în oraș pustiu, în El Mundo. Am organizat evenimente culturale cu fonduri private, sunt fondatorul NOFF, primul Festival de Film de la Bistrița și lista e lungă. Știu că pe mulți îi urzică participarea mea in această competiție. În principal, pentru că sunt un om liber. Și da, cred că Bistrița poate ieși de sub zodia țopăielilor și a spectacolelor de familie în săli cu 30 de locuri. Și mai cred că până în 2030 orașul acesta minunat poate să își depună candidatura pentru statutul de capitală a culturii europene”.
Funcția este râvnită și de actualul manager al Centrului Județean pentru Cultură, Gavril Țărmure, dar și de managerul interimar Mihai Berbunschi, tenorul Florin Ormenișan, profesorul Claudiu Șular și Ion Bradea, care au intrat în cursă.
Ciprian Moldovan a reacționat după respingerea dosarului:
”M-au descalificat! Am primit astăzi semnale că mi se va face vânt din concurs. Au motivat că nu am studii de lungă durată în domeniul umanist/arte. Fals! Sunt absolvent al unei facultăți de istorie și am un masterat în management. Că nu am experiență în management cultural! Dumnezeule, dar munca mea în jurnalism, filmele mele documentare, organizarea de evenimente culturale. Fondarea primului festival de film la Bistrița! Dar, cum vă spuneam, mă așteptam! Nu poți învinge sistemul. Pentru a conduce o instituție publică la Bistrița trebuie să faci parte din el. Lupta mea continuă!”.
În cursă au rămas actualul manager al Centrului Județean pentru Cultură, Gavril Țărmure, și profesorul Claudiu Șular, fiind respinși managerul interimar al CCM, Mihai Berbunschi, jurnalistul Ciprian Moldovan, tenorul Florin Ormenișan și Ion Bradea.
Reamintim că funcția de manager al Centrului Cultural Municipal ”George Coșbuc”, deținută în ultimii 15 ani de profesorul Dorel Cosma, este scoasă la concurs în urma pensionării acestuia.
Comisia de concurs este formată din Floare Gaftone, Mihai Ruști, Luca Toncian, Dan Coman, Oliv Mircea, iar comisia de soluționare a contestaților îi are în componență pe Adriana Antoneac, Loredana Turţi, Adrian Titieni, Alexandru Uiuiu, Ştefan Pop.
În perioada 22-29 martie vor fi analizate proiectele de management, în 30 martie urmând să fie anunțate rezultatele notării. Apoi, până în 31 martie, ora 16.00, se pot depune contestații. În 1 aprilie se vor soluționa contestațiile și se vor afișa rezultatele. În 5 aprilie, începând cu ora 10.00, candidații care ajung în această fază vor susține interviul. În 6 aprilie vor fi anunțate rezultatele concursului, până în 7 aprilie ora 16.00 se pot depune contestații, iar în 8 aprilie se vor soluționa contestațiile și se vor afișa rezultatele finale.
VEZI ȘI:
Văzând coperta aia de sorginte comunistă îmi dau seama că urmează altă perioadă cu „evenimente” culturale de cea mai slabă factură finanțate cu 1.5 milioane Euro anual. Vai de noi!
Nici nu are cum sa fie altfel. Dintr-un liberal indoielnic si de conjuctura, 2004-2008, a devenit un PSD-ist feroce, pana in zilele noastre. Asa ca Turc sa caste bine ochii cand va face nominalizarea viitorului manager. Cel mai indicat sa fie un om de inalta cultura si total apolitic.
Din 1001 de nopti : Intr-o cetate situata pe un ostrov , traiul cotidian se desfasura ca oriunde. Viata cu moartea se intrepatrundeau la fel ca altundeva . Totusi era o mica / mare deosebire fata de alte cetati . Daca cumva murea regele (acelei cetati ) , la cateva zile dupa funerarii se aduna multime mare in piata cea mare a cetatii si sa dadea drumul unui porumbel. Acesta , tinut se pare , o vreme , in voliera , se rotea peste multime si apoi se aseza pe capul unuia , si-l „ungea” cum stia el mai bine. ASA SE ALEGEA , IN MOD DEMOCRATIC UN REGE …In democratia noastra , originala , dar si distractiva , lucrurile se desfasoara cam la fel numai ca alesul este „uns” de partid. Porumbelul , ce sa zici , minte de pasare , nu prea ai ce astepta ! Oare de la partid (cel mai tare , „din parcare”) trbuie sa avem ceva asteptari ?
Scuze , „trebuie”
Pueril.
Încearcă varianta https://youtu.be/uWC6LzFKCXs
–
La Bistrița toate se pot ameliora, inclusiv imnele, cum le numea pe vremuri Ioan Alexandru!
Mda! Păcat de el.
Conform prevederilor Ordinului 2799 din 2015 al Ministereullui Culturii, preluat în Regulamentul Concursului – Art.8
„Secretariatul comisiei de concurs are următoarele atribuţii
e) elimină din concurs, pe bază de proces-verbal, dosarele de concurs incomplete şi pe cele care conţin documente neconforme cu cerinţele din anunţul public, precum şi proiectele de management care conţin indicii privind identitatea autorului, conform art. 13 din ordonanţa de urgenţă, şi îi înştiinţează pe candidaţii în cauză;”