Un lanț care deține mai multe farmacii la Bistrița și vinde lunar medicamente compensate și gratuite în cuantum de 2 până la 3 milioane de lei iese de sub contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud. De la 1 iulie, va avea o relație de colaborare cu casa OPSNAJ.
”Cu 1 iulie 2023 se retrage din contractul cu noi Dr. Max. Pleacă și intră în relație contractuală cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești (OPSNAJ). Este decizia lor de management. O respectăm“.”, a declarat pentru Timp Online directorul general al CJAS, Vilhem Szekely.
În ce măsură sunt afectați pacienții de noua situație
”Această decizie nu va schimba cu nimic situația actuală. Asigurații sunt tratați la fel fie că sunt la casele județene, fie că sunt la casa OPSNAJ, rețeta eliberată se onorează la fel în orice farmacie din România. Nu contează unde ești asigurat. Acum, spre exemplu, dintr-o farmacie din Bistrița se onorează și rețeta eliberată din județul Galați. Până în 1 ianuarie 2022 nu s-a putut, însă de atunci a intrat această modificare și se onorează rețetele în orice farmacie din România. Au modificat programul informatic și acum se vede în sistem că respectivul medic prescriptor este în relație contractuală cu sistemul național de sănătate. Rețetele bistrițenilor ajung la casa OPSNAJ de la București care va plăti farmaciilor Dr. Max din Bistrița contravaloarea rețetelor prescrise de medici din Bistrița care nu sunt în relație contractuală cu ei, cum facem și noi. Ei, casa OPSNAJ, primesc o anume parte din buget în funcție de câți asigurați au, peste 345.000 la nivel național, iar din bugetul respectiv vor plăti. Nu se vor termina banii fiindcă în 2008, un domn ministru a făcut în așa fel încât nu există limită de buget. La capitolul medicamente cu și fără contribuție personală, bugetul CNAS și al CJAS-urilor este articol deschis. Cu farmaciile nu avem contracte valorice. Le modificăm lună de lună. În funcție de zona comercială unde se află unii vând mult, iar alții mai puțin. Pe noi, ca și CJAS, nu ne afectează deloc faptul că nu mai avem contract cu Dr. Max. valoarea medicamentelor pe care va trebui să le plătim noi va fi mai mică cu sume între 2 și 3 milioane de lei lunar”, a spus Vilhem Szekely.
Ce farmacie s-a retras din județ
”Richter Gedeon se retrage din vânzarea en-detail a medicamentelor. Înțeleg că va fi preluat de altă societate”, a explicat el.
Armedica Trading a semnat un contract de vânzare de acţiuni pentru a transfera operațiunile de distribuție și retail farmaceutic ale grupului Richter din România (Pharmafarm SA şi Gedeon Richter Farmacia SA) către Mediplus Exim – o subsidiară a A&D Pharma, parte din Dr. Max Group.
De ce zone sunt interesate lanțurile de farmacii
”În județ avem 5 lanțuri. Deocamdată nu avem semnale că vor să intre pe zona rurală. Ce știm este că încearcă să cumpere cât mai multe farmacii independente din municipiu. Încă nu au intrat nici măcar la Beclean, Năsăud sau Sângeorz-Băi. În județul Brașov, spre exemplu, au mai rămas 25-27 de farmacii independente. Restul au fost preluate de către lanțuri. În opinia mea este o amenințare la siguranța națională pentru că legea permite ca o entitate să importe, să distribuie și, în același timp, să dețină un lanț farmaceutic, iar dacă acești proprietari de entități sunt străini și pot fi ostili României la un conflict cum se întâmplă în vecinătatea noastră, noi am putea avea probleme majore. Dacă țara din care provin ei ar intra în război să zicem, iar în România are un lanț de câteva sute de farmacii, va aproviziona piața din țara lui și nu din România, acesta este riscul. Legiuitorul ar trebui să rupă lanțul: cine e importator să fie numai importator, cine e distribuitor, la fel, iar lanțul de farmacii să cumpere de la distribuitor. Farmaciile independe se plâng de faptul că distribuitorul nu mai primește medicamentele pe care le comandă. În felul acesta, farmaciile mici neprimind medicamente, nefiind onorate comenzile la timp, omul se obișnuiește să meargă tot timpul la lanț, nu la farmacia de lângă bloc”, a mai spus directorul general al CJAS Bistrița-Năsăud.
Pentru medicamente compensate și gratuite, în cursul anului 2022, CJAS Bistrița-Năsăud a plătit farmaciilor suma de 68,6 milioane de lei.O treime din bani au ajuns la farmaciile din lațul Dr. Max.
Sursa foto: Facebook
Adaugă comentariu