Actualitate Recomandări

Un magistrat de la Tribunalul Bistrița-Năsăud iese la pensie. Câți bani ar urma să primească

Un magistrat de la Tribunalul Bistrița-Năsăud a ieșit la pensie, decretul fiind semnat de președintele Klaus Iohannis. Odată ce iese din sistem, va beneficia de pensia ”de serviciu” încă în vigoare.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, au fost semnate decrete pentru pensionarea următorilor magistrați: Anda-Claudia Soare-Farc, Tribunalul Maramureș, Lilica Eșanu, Judecătoria Mizil, Iuliana Nedelcu, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Gheorghe Ciocoiu, Tribunalul Dâmbovița și Gabriela Őrdőg, Tribunalul Bistrița-Năsăud, care a fost numită în funcţia de judecător la Judecătoria Bistriţa în decembrie 1999. Ulterior, a activat la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, la Secţia a II-a Civilă, de Contencios Administrativ şi Fiscal.

Pensia medie a magistraților este de 18.315 de lei, iar bugetul de stat plătește pentru ea 17.000 de lei, potrivit Casei Naționale de Pensii întrucât statul român, începând cu anul 2002, a considerat că la salariile speciale pe care le au magistrații – ca garanție a incoruptibilității – să li se ofere și pensii pe măsură, deși nu au contribuit precum au făcut-o alți români la sistemul de pensii. O statistică de la Casa Națională de Pensii spune că dacă ar fi ca un magistrat să aibă pensia pe măsura contribuției sale de-a lungul vieții active, atunci, o pensie de procuror și judecător ar ajunge să fie de circa 3.000 – 4.000 de lei.

Camera Deputaților este așteptată să dea un vot final la eliminarea pensiilor speciale, dar discuția a rămas blocată pe pensiile magistraților, aceștia fiind și singurii dintre deținătorii de pensii de serviciu care și-au apărat vocal privilegiul. Potrivit România Europa Liberă, în decembrie 2019, se aflau în plata Casei Naționale de Pensii 3.861 de foști procurori și judecători. Ei reprezintă mai puțin de jumătate din cei 9.000 de posesori ai pensiilor aflate pe lista care ar urma să fie tăiate de parlamentari.

Toate partidele au anunțat că pensiile speciale ale militarilor, ale polițiștilor și ale ofițerilor din serviciile secrete – adică peste 170.000 – nu se taie.

În anul 2017, Guvernul Grindeanu a decis că mai introduce sporuri pentru magistrați: 15% pentru condiții grele de muncă, 25% pentru suprasolicitare neuropsihică, 5% pentru confidențialitate, 2-13% spor de conducere, în funcție de ierarhia instaței sau a parchetului, de la șeful de birou până la procurorul general al României sau președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție. De aceleași sporuri beneficiază și polițiștii judiciari care lucrează la DNA și DIICOT. Sporuri la salariu au și membrii CSM, personalul Ministerului Justiției, cei ai INM. La asta se adaugă voucherele de vacanță, bilete de călătorie de 600 lei, deconturi pentru chirii și benzină, diurnă, dacă magistratul locuiește în altă localitate decât cea unde are biroul, indiferent dacă este vorba de suburbii ale orașelor.

Pensiile speciale ale magistraților au până acum trei decizii ale CCR care le apără statutul, una din anul 2000 și două, din anul 2010. Curtea Constituțională leagă independența justiției de condiții decente de trai asigurate judecătorilor și procurorilor, care, de-a lungul carierei, se confruntă, deopotrivă cu riscuri și ispite, dacă se poate spune așa.

CCR a invocat de fiecare dată convenții internaționale la care România este parte în privința asocierii salariilor mari pentru magistrați de asigurarea independenței lor. În plus, două cazuri în ultimii ani la CEDO, în care statul leton și cel ceh au fost chemate în judecată de magistrați care își cereau dreptul la o pensie mare, au arătat că magistrații, la nivel de percepție principială, trebuie să fie ocrotiți cu pensii speciale.

11 comentarii

  • Bravo natiune, doar ei sa traiasca alti tb sa moara, bine ca de alti isi bat joc prin sentintele pe cate le dau.
    RASPUNDEREA MAGISTRATILOR ESTE OBLIGATORIE SA URMAM EC POLONIEI.

  • Salut, vreau sa știu daca vreme de 40 de zile cât magistrații au ținut post de la serviciu, nu au judecat aproape nimic și s-au prezentat degeaba la instante, au primit totuși sporurile salariale cu care ne ofenseaza peste tot!

  • Aşa numitele „pensii speciale” pentru diferite categorii de înalţi funcţionari din JUSTIŢIE sau militari din cel de APĂRARE sau SIGURANŢĂ, fără a se plăti contribuţii prin salarii este, în opinia mea, ILEGALĂ! După 44 de ani şi 5 luni de muncă continuă, pe un post public de stat de nivel superior, cu achitarea tuturor contribuţiilor sociale, am primit o decizie de pensionare de 1377 lei, sumă ulterior mărită, cu care mă descurc decent pentru vieţuire.
    Înţeleg foarte bine presiunea, volumul mare de muncă, pericolele şi responsabilităţile unor funcţionari de stat, pentru ei înşişi şi familiilor lor. Dar toate acestea NU îi pot avantaja de a primi pensii necuvenite fără a contribui la sistemul social de pensii! Am zis!
    Şi mai este un aspect: fiecare ţară îşi plăteşte slujbaşii după posibilităţile financiare pe care le are, în funcţie de nivelul de dezvoltare, de bogăţie sau avuţie naţională, de productivitate, de gestionarea echilibrată a banului public, legislaţie, etc. Deci, pentru a justifica pensii mari pentru anumiţi oameni, nu putem apela la comparaţii cu alte ţări din UE sau din SUA; trebuie să ne justificăm cu realităţile noastre, româneşti.
    Apoi, nu toţi din Justiţie sau Apărare sunt pe „baricade” în direct, pe teren sau pe câmpul de luptă; mulţi sunt în funcţii de conducere de tip ornamental cu arome vizibile de politic sau protecţie de interese. Pe de altă parte, nu putem comenta salariile sau avantajele financiare pentru cei care lucrează în mediul privat, dar care contribuie la sistemul de pensii al statului. Urmăriţi atent şi echilibrat în mediul Dvs. de contact cu viaţa cea de toate zilele, fără ură şi părtinire, şi aceste aspecte când vă comunicaţi opiniile în mod public sau particular.
    Subiectul abordat în această ştire este complex, ridicând multe probleme de morală, responsabilitate socială, legalitate şi bun simţ care trebuie luate în seamă şi rezolvate echilibrat, la condiţiile româneşti, de cei care conduc sau vor să conducă România…
    PS. Judecătorii pensionaţi, menţionaţi mai sus NU au nici o vină pentru pensiile pe care le primesc! Totuși, CINE e vinovatul adevarat? Cred că Sistemul!…

  • Foarte corect.
    Polițiștii sunt cei care aleargă de fapt cel mai mult, atat pentru a strânge probe cat si pentru prinderea efectivă a celor in cauza.
    Si … cand colo, pensia unui polițist ajunge in medie la 1/5 din pensia unui magistrat.
    De ce?
    Pentru ca … vezi Doamne e afectată independența justiției.
    Nu zic ca nu trebuie acordate pensii pentru magistrați dar decalajul intre axestia si politisti este uluitor.

  • Domnul Alexa….stiti cu se zice ….Nu e moral dar e legal……..Si tot la fel de moral si legal ar fi daca s ar impozite peste o anumită sumă..(fără suparare)…în Romanică viața pt unii e muma ….pt altii…..

  • Să fim serioși. Mai scoate osul din gura câinelului. Nu se vrea. Noi, „normalii” suntem deja sufocați de buruieni, respectiv de cei „speciali”. Degeaba strigăm alegerea primarului în două tururi, „ decapitarea” baronilor locali prin alegerea președintelui de consiliujudețean de către consilieri, 300 de parlamentari, reducerea bugetarilor de la 1, 5 milioane la cel mult 1 milion, reforma administrativă a țării, impozitarea sau confiscarea averilor ilicite, fără penali în funcții publice, ș.a. Deocamdată avem un simulacru de democrație, regim fanariot modern… Norocul nostru că, s -a abrogat pedeapsa cu „descăpățânarea” dictată de sultan. Oameni buni, ieșiți masiv la vot… sorbiți din democrația participativă. Inființarea S.U. E. ar fi o soluție de viitor. Să auzim de bine. A doua variantă să nu pierdeți seară de seară, telenovela Viorel și Vulpița, România „reală”… sau ceva moaște de pupat… majoritatea.

  • Nastase a facut un an de puscarie,Sorin Oprescu 2 luni si Pintea o saptamina,cu cit li se marrsc salariile si pensiile cu atit coruptii sint eliberati mai repede,ar trebui taiate toate pensiile speciale si sa fie platiti pe principiul contributivitatii economia noastra este la pamint,coruptia generalizata in toate institutiile statului,fondul de pensii gol,multe intitutii de stat care nu fac nimic si ar trebui desfiintate

  • Iar pentru magistrati raspundrea lor prin lege.
    Fara pensii speciale , au salarii colosale si o serie de alte facilitati pe care numai ei le au.
    Orice persoana cu studii superioare si vechime de peste 20 de ani i-au salariu egal cu sporul de fidelitate si conditii de munca vatamatoare ale magistratilor
    In tara asta unii traiesc bine iar alti trebuie sa moara.
    Rusine parlementarilor pt legile proaste pe care le ati facut si le faceti incontinuare.

  • Cititi legislatia, faceti analize comparative si apoi comentati. Sunteti ca niste lautari care canta dupa ureche. Militarii au pensii intre 65-85% din media a 6 solde consec din ultimii 5 ani. Procent din solda a fost din 1956. Militarii contribuie la bugetul de stat cf legislatiei in vigoare. Pensia medie este de 3800 lei. Orice legislatie se aplica de la data intrarii un vigoare pt cei ce li se vor deschide drepturile de pensie ulteior. Sunt decizii CCR in acest sens.

  • RUȘINE celor care le-au acordat aceste salarii, sporuri, medicamente gratuite, vacanțe gratuiter, deplasări gratuite, concedii f. mari și alte facilități pe care noi nici nu ni le închipuim.
    Noi i-am votat pe cei care le-au dat toate acestea. Gândiți-vă fiecare dacă i-ați votat sau nu. E un singur partid care are această politică de pensii/indemnizații speciale/de serviciu.
    Gândiți-vă fiecare dacă i-ați votat sau nu și dacă-i mai votați. Și nouă ne-au dat câte o găleată, un pix, un zahăr etc. pentru că suntem mai proști nu le-am cerut pensii speciale.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.