Actualitate

Un membru al echipei care face teste pe aparatul RT-PCR la DSP are oferte din Olanda

Laboratorul de biologie moleculară al Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud riscă să piardă singurul om care este pregătit să utilizeze aparatul RT-PCR care face teste pentru Covid-19, pe egipteanul Mohamed Attya (foto poziție centrală).

Anunțul a fost făcut de prefectul Stelian Dolha într-o conferință de presă în care a spus că laboratorul și-a reluat activitatea întrucât a primit noi kit-uri de la Ministrul Sănătății, însă au apărut alte probleme.

”Laboratorul de la DSP funcționează, au primit și kit-uri, dar avem o problemă. Mohamed Attya este curtat de olandezi și s-ar putea să plece în Olanda după ce se încheie starea de alertă. Am făcut tot ce se putea pe plan local în ce privește nivelul de salarizare. Va trebui să ne gândim foarte bine cum vrem să dezvoltăm țara aceasta în sistemul public. Dacă le vom da specialiștilor salarii de 3.000 de lei nu va sta nimeni în Bistrița sau în România câtă vreme în străinătate vorbim de 5.000-6.000 sau poate chiar 10.000 de euro pentru ceea ce face Attya pe RT-PCR. Știam că e curtat încă de când l-am adus să lucreze la DSP. Pe de altă parte, nici nu pot să fiu o ușă închisă pentru el câtă vreme mi-a spus că vrea să rămână aici cu toată familia, dar are nevoie de o salarizare decentă. Pe varianta noastră – deși și-a echivalat studiile – nu reușim să-i oferim un salariu mai mare”, a spus prefectul Stelian Dolha, nemulțumit de ”anomalia românească”.

”Ținem la DSP medici de laborator cu salarizare de 15.000 de lei care nu și-au asumat asta (să facă teste pe RT-PCR -n.r), îi dăm lui Attya care și-a asumat 3.000 de lei și cei de la DSP cu salarii mari fac în continuare analize la apă. Attya s-a expus”, a mai spus prefectul.

Stelian Dolha crede că legea salarizării ar trebui modificată.

”Ar trebui să ținem cont de competență ca să-i încurajăm pe tineri să vină. De când sunt prefect, eu am văzut și cum se fac angajările. De fiecare dată, noi le cerem vechime de 5 ani, de 7 ani, pe specializări. Cum să intre tinerii în instituții publice? Noi nu facem altceva decât să rotim cadrele între ele. E inadmisibil. Niciodată nu vom fi o țară performantă dacă nu schimbăm ceva. Despre acest lucru am vorbit ultima oară chiar cu premierul. Putem face ceva și în România, și în Bistrița, dar trebuie să schimbăm sistemul public din temelii. Au fost făcuți directori unii pe concursuri fictive, să spunem o dată lucrurile acestea”, a spus Dolha.

Stelian Dolha a ținut să mai spună ce nu are de gând să facă nici din calitatea de prefect, nici din orice altă calitate.

”Niciodată nu îi voi încuraja pe tineri – cum văd să se practică – să stea în sistemele publice și să-i leg de partide politice pe bază de carnet de partid ca să îi spun că vreodată o să-i dau funcții. Așa ceva nu se face. Este dăunător pentru această țară. Trebuie să-i încurajăm să meargă să muncească la privat”, a conchis Stelian Dolha.

https://www.facebook.com/PrefecturaBN/videos/561856498026782

1 comentariu

  • Da.
    Am sugerat de multa vreme o institutie de genul consiliul viitorului care sa aiba sarcina de a selecta guvernamentali pentru functii publice, stabili necesarul pe aparat si directie ministeriala, simplifica structurile, automatiza sarcinile in unele cazuri. Pe scurt , un corp de resurse umane, care ar avea la baza cateva principii simple.
    1. Accesibilitate larga la posturi(inseamna a desemna competente primare plus cunostiinte de baza) dar legata de proces judicios de selectie- transparenta, teste facute de psihologi, consultanti de resurse umane chiar privati care sa masoare nu doar scoala ci si capacitatea de adaptare, caractersticile de lidership, inteligenta emotionala,valori morale.
    2. Protejarea resursei umane astfel selectate impotriva ingerentelor politice pana la un anumit nivel. E anormal, fiecare partid aduce garnitura proprie de sus pana jos, trebuie stabilita continuitatea pe anumite functii apolitice.
    3. Incurajarea unor parghii de control de tip ombusdman adica persoane neutre in afara controlului politic care in caz de diferend cu interesul public sa fie capabile sa critice aparatul functionaresc. Stim cum functioneaza universal acel aparat , la un moment dat intra intr-un gen de hipnoza- asa se fac lucrurile si nu mai evolueaza, nu mai admit ca pot face greseli, nu-si asuma responsabilitatile. E important controlul exterior si expusa situatia publicului de catre acei ombusdman.
    4. Notiunea de planificare trebuie sa fie omniprezenta iar de acum incolo trebuie luata in considerare resursa umana exterioara Romaniei. E un fapt , tarile apeleaza din ce in ce mai mult la oameni formati in afara granitelor. Deci in acel moment, ca si stat trebuie sa fi pregatit sa ai o politica de imigratie coerenta(unde te duci sa recrutezi resursa, ce anume promovezi si cauti) dar si o politica de acomodare. Acei oameni trebuie incurajati sa se simta la ei acasa, asta inseamna servicii de baza- de la invatarea limbii, la sprijinirea prin retele locale a integrarii. E un sat global, iar diferentele intr-un sat global se vad prin prisma valorificarii acelor diferente in interes comun si nu creerea de bariere intre grupuri.
    5. Mentinerea unei legaturi sanatoase cu Diaspora. Asta presupune proactiune in Romania dar si in exterior. In Romania reflexul e imediat unul de respingere a celor care s-au acomodat cu viata de afara, au anumite valori inglobate de acolo. Romanii percep negativ pe cei plecati afara si aici aparatul greoi guvernamental(organigramele alea unde peste 50 la suta sunt membrii ale aceleasi familii) nu ajuta, percep criticile celor de afara ca fiind nefondate mai mult nerusinate. Nerusinate pentru ce? Sunt critici si atat, e de invatat poate se pot schimba multe. Desigur sunt atitudini si printre cei plecati negative, dar in general dialogul e posibil intre oameni cu capul pe umeri.
    PSD-ul a diabolizat diaspora sistematic din simplul motiv ca interfera cu calculul politic intern, modul de a schimba scorurile electorale a exasperat strategii .
    Si-a consumat resursele intr-o mentalitate confruntare in loc sa foloseasca seductia adica a oferi un rol de jucat proactiv acelei populatii. E simplu sa pozezi in aparatorul tarii, dar mai trebuie sa fi si credibil, aici ma refer la capacitatea de tine linia moralitatii…nu furt din bani publici, nu tu favoruri pentru unii, a recunoaste oamenii de valoare si competentele etc.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.