(FOTO-VIDEO) ACTUALIZARE Un nou centru rezidențial pentru persoane vârstnice și cu nevoi speciale a fost inaugurat în Bistrița-Năsăud, după cele construite la Cușma și Maieru, și va fi administrat tot de Asociația ”Filantropia Ortodoxă” BN. Este vorba de Centrul rezidenţial pentru persoane cu nevoi speciale „Sfântul Filaret cel Milostiv” din localitatea Târlişua, inaugurat în prezenţa IPSArhiepiscop şi Mitropolit Andrei şi a oficialităţilor locale şi judeţene.
Centrul social din Târlișua dispune de 24 de locuri de cazare și este destinat atât vârstnicilor cât și persoanelor cu nevoi speciale, oferind condiţii la standarde europene. Acest centru este cel de-al treilea deschis de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului în județul Bistrița-Năsăud în decurs de trei ani, după cel de la Cușma și Maieru. Festivitatea oficială de inaugurare a centrului din Târlișua a avut loc în prezența IPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a PS Evloghie, Episcop de Adrianopol și stareț al Mănăstirii Rila din Bulgaria, a oficialităților județene şi locale. După slujba de binecuvântare a Centrului a fost sfințită și capela de rugăciune construită pentru beneficiari și în care va sluji parohul din localitate.
IPS Mitropolit Andrei a subliniat, la festivitatea de deschidere a Centrului de la Târlişua, importanţa sprijinului acordat celor vârstnici: „Orice activitate socială spune mult, dar atunci când ne preocupăm de cei în vârstă care nu mai au sprijin dintr-o altă parte şi de viaţa lor, cât o mai au de trăit pe pământ, este un lucru foarte important. Sfântul Apostol Pavel în prima epistolă către Timotei, în capitolul 5 spune ”Pe cel bătrân să nu-l înfrunţi ci să-l îndemni ca pe un părinte, pe femeile bătrâne îndeamnă-le ca pe nişte mame”. E mare virtute să ai grijă de cei bătrâni pentru că viaţa lor şi-au cheltuit-o împlinindu-şi rostul, şi când au nevoie de sprijinul şi de ajutorul nostru trebuie să îl dăm”.
În cadrul festivităţii, ierarhul a oferit distincții și diplome de aleasă cinstire” pentru toți cei care au susținut material și financiar realizarea acestui proiect: primarul din Târlișua, Vlăduț Purja, a primit distincția „Crucea Transilvană” pentru mireni, preotul Pop Alin din Beclean a fost ridicat la rangul de sachelar, iar viceprimarul comunei și directorul Liceului „Petru Rareș” din Beclean au primit ordinul Ordinul „Sfântul Pahomie de la Gledin”. La finalul slujbei, IPS Mitropolit Andrei şi PS Episcop Evloghie au vizitat vârstnicii din centru cărora le-au oferit pachete cu cadouri și iconițe.
”Centrul este ocrotit de Sfântul Filaret cel Milostiv şi funcţionează în cadrul Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Filiala Bistriţa-Năsăud cu binecuvântarea şi purtarea de grijă a IPS Andrei. Ţin să precizez că acesta este al 3-lea centru, deja funcţional, din cadrul asociaţiei noastre, dispunând de 24 de locuri de îngrijire de tip rezidenţial socio-medical. Proiectul este derulat în colaborare cu Primăria Târlişua şi Protopopiatul Beclean”, a precizat pr. Marius Pintican, coordonatorul Asociației ”Filantropia Ortodoxă” BN.
”Da. Se poate! Biserica și Administrația și-au dat mâna pentru a aduce bucurie în viața unor oameni sărmani la Târlișua! Am avut bucuria să particip la deschiderea Centrului rezidențial pentru persoane cu nevoi speciale din Târlișua, construit de Primăria Târlișua (investiție de 300.000 euro), care va fi administrată de ”Asociația Filantropia Ortodoxă”, filiala Bistrița-Năsăud, aflată în coordonarea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Acest parteneriat va aduce începând de astăzi, alinare în viața a 24 de oameni care au nevoie de un cămin cald și de îngrijire.Asociația ”Filantropia Ortodoxă” derulează în momentul de față 8 proiecte sociale, printre care se numără Cantina Socială, Servicii medicale și de îngrijire la domiciului, 3 Centre rezidențiale de îngrijire a persoanelor vârstnice și cu nevoi speciale, care totalizează peste 3.000 de beneficiari anuali!”, a menționat președintele CJ Radu Moldovan.
Centrul, ocrotit de Sfântul Filaret cel Milostiv, a fost realizat de Primăria din Târlișua, printr-un proiect european.
Realizat la standarde europene, centrul din Târlișua dispune de 24 de locuri de cazare și este destinat nu doar vârstnicilor, ci și persoanelor cu nevoi speciale.
Centrul social de la Târlișua este cel de-al treilea astfel de centru deschis de Arhiepiscopia Clujului în județul Bistrița-Năsăud, în ultimii trei ani, după cel de la Cușma și Maieru.
În octombrie 2014 a fost inaugurat Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice ”Sfinții Ioachim și Ana” din localitatea Cușma, comuna Livezile, unde sunt îngrijiți 40 de bătrâni, iar în octombrie 2015 s-a deschis Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice ”Sfinții Zaharia și Elisabeta” la Maieru, unde beneficiază de îngrijire 24 de bătrâni.
În prezent, cele cinci centre rezidențiale pentru vârstnici care funcționează sub patronajul Arhiepiscopiei Clujului, deschise la Mociu, Turda, Mănăstirea Dobric, Cușma și Maieru, oferă îngrijire și asistență pentru peste 200 de beneficiari.
Care este costul lunar care trebuie platit lunar de familie ,pt un batran ?
Victoras,nu te lasa dus de valul urii fata de biserica ortodoxa (dupa cum vad nu ai problema cu pocaitii si catolicii). Centrul e dat in administrare arhiepiscopiei si foarte bine putea fi luat si de pocaiti sau de alte asociatii , da na aia au alte prioritati (sa dea cu mizerii pe cei ce fac totusi ceva pt batranii societatii).
Victor tată, da cine mama supărării v-a oprit pe voi să faceți activitate filantropică? Te rățoiești la ortodocși că fac ceea ce ar trebui să facă ai tăi? Faină atitudine, n-am ce zice. Banii europeni sunt bani structurali, nu bani publici. Primăria accesează fondurile pentru că așa sunt condițiile din ghidurile de accesare, și căminul este dat în grija cui își bagă capul în jug să întrețină așa ceva. Nimeni nu vă oprește să faceți același lucru. Despre pocăiți, n-am ce spune. Ei investesc în licee pentru propășirea ”adevăratei credințe” și spălarea pe creier a cât mai multor naivi. Există în Bistrița un centru pentru bătrâni ținut de o fundație condusă de un adventist. Bieții bătrâni nu au voie să mănânce porc pentru că patronul e adventist.
Cat plateste un batran fara pensie,fara ajutor social ?
Stimate cititor,daca nu ai banuti,nu cred ca ai sanse !
Un batran fara pensie nu este primit la astfel de centre.biserica(cu b mic) este doar pentru a mulge banii de la popor si pentru a asigura lux-ul necesar popilor si celorlalte categorii de prea(prea sfintit,prea fericit,prea corupt prea jigodie etc.).De ce nu se fac publice sumele platite la Cusma?Toate aceste asa zise adaposturi caritabile au doar scopul de a umple buzunarele popilor.Nu genereaza taxe si impozite deoarece este bine cunoscut faptul ca biserica nu se supune legilor tarii si nici un organ fiscal nu are drept de control asupra acesteia,deci este o noua forma de evaziune fiscala.
Nu generează taxe și impozite….generează, amețitule, că până și pe hărtia igienică de acolo se plătește tva. Dai din gură…
DioCassius, omul de mai sus are perfectă dreptate și Victor la fel! Nu am nici o îndoială că hobby-ul tău va ajunge să se autofinanțeze și să plătească taxe și impozite , că nu toată lumea avem de gând să finanțăm lanțuri de aur și Mercedesurile bisericii ( cu b mic ) …
Doar BOR nu plateste taxe? Sau si alte culte? Si mie mie se parea ciudat ca BOR nu plateste taxe, asta cand eram si eu mic si prost (informat). BOR nu plateste taxe pentru ca are acelasi regim ca un ONG, niciun ONG nu plateste taxe, chiar daca desfasoara si activitati economice. La fel si celelalte culte.
Eu sunt ateu, dar nu ma deranjeaza ca se dau bani la culte sau ca nu platesc taxe.
Băi, noroc să avem materii cenuşii ca a ta! De-a dreptul gri, să fiu mai precis. De ce nu faceți toți anti „biserică” (tot cu b mic) astfel de întreprinderi sociale în care să primiți bătrânii fără bani, indiferent de confesiune sau religie? De ce? Pentru că sunteți derbedei sceptici care nu suportați să vedeți că sunt şi clerici care ajută nevoiaşii.
aia sigur este donata de o firma platitoare de TVA care face cerere de rambursarea pe hartie de la stat si dupa ce o doneaza mai este si scutita de impozite …!!!
despre ce vorbesti dimaicasius?
tu crezi ca o hartie igienica este asa de ieftina???
uite cumpar un ong gartis si vreau sa primesc tot gratis infrastructura cu tot cu hartie igienica primita de biserica
dar peste 5 ani sa vina statul sa-mi zugraveasca dormitoarele
Exista in zonele de munte unde nu au fost CAP -uri multi batrani fara pensii si fara ajutoare sociale .
Daca nu se face, de ce nu se face. Daca se face, de ce se face. Eu chiar nu pot sa inteleg de unde atata rea vointa din partea unora. Pana una alta, daca te opresti la toti cainii care latra nu ajungi nicaieri. Ortodoxia a fost, este si va fi. De doua mii de ani e atacata din toate partile si rezista.
Succes celor care vor gestiona centrul residential!
Biserica in ziua de azi este doar pt bani, ca sa vorbim de realitate
http://www.antena3.ro/actualitate/in-premiera-numele-banului-amin-381454.html
Măi frate român Marco Pollo, în articol se vorbea despre centrul de la Târlişua. Ce relevanță au cele postate de tine în acest context?
Dupa popimea lacoma din Romania banii sunt: publici, privati si structurali. Aia structurali sunt banii din care se fac investitiile publice in bisericile, hotelurile, salile de nunti, magazinele si cooperativele BOR.
Deci despre ce vorbim???!!! Astia sunt preoti??? Astia in loc sa fie cinstiti si sa respecte poruncile Domnului sunt ca niste camatari….
http://www.antena3.ro/actualitate/justitie/arhiepiscopul-tomisului-teodosie-petrescu-audiat-la-dna-381546.html
Ar tb sa fim mai toleranți. Asemenea centre sunt necesare. Sunt atâția oameni bolnavi și singuri. Unii nu au copiii alții când ajung bolnavi nu mai au copii. Sunt atâtea persoane care au uitat de părinți. II interesează doar banii. Uita ca la un moment dat vor fi și ei în situația părinților. Poate chiar cei care acum sunt critici vehemenți . Cine nu a avut în familie persoane bolnave comentează contra. Dar uneori ești nevoit sa apelezi la asemenea centre dacă persoana bolnava are nevoie de asistență permanenta. E normal sa fie și o taxă. Persoanele care muncesc acolo trebuie plătite, facturile tb achitate. E foarte greu din toate punctele de vedere ( psihic, fizic, financiar) sa ai grija de un om bolnav. Felicitări primăriei și asociației pentru această realizare. Sa recunoaștem ca se mai fac și lucruri bune în tara asta.
Eu sunt greco-catolica si parintii mei au fost primiti si ingrijiti exemplar la Maieru. Fara pile, daca vrei sa stii. Si sa te fereasca Dumnezeu sa ai nevoie sa ingrijesti niste batrani ajunsi la grele neputinte si sa nu ai solutii. Centrele acestea sunt cu adevarat o solutie iar preotii care le gestioneaza sunt oameni cu suflet si cu frica de Dumnezeu. Asa ca nu mai carcotiti fara sa stiti. In plus e o mare grija sa asiguri acolo toate necesare. Daca au fost si bani publici, foarte bine, si asa statul roman face putin spre mai nimic pentru cetateni in general si pentru batrani in special.
Ce face biserica pentru acei batrani fara niciun ajutor?Fara pensie,fara familie,fara bani si bolnavi.Sau sicietatea?
Iarăşi greco…invidioşii!
Toate aceste centre sunt construite din bani publici (fonduri europene si guvernamentale) utilitățile sunt asigurate de primarii (apa ,canal,căldură,curent s.a.) tot din taxe si impozite,bătrînii sau institorii plătesc lunar 1100 lei de persoană.Există foarte multe fundatii din România sau din alte tari,persoane fizice ,culte religioase care fac diferite donații,cadouri.Până aici cred ca totul este normal,uman si creștinește,ce deranjează este faptul ca tocmai unii care propovaduiesc ca atunci când faci o faptă bună e bine să nu știe stânga ce face dreaptă iar in realitate fac un tantam de gândesti că meritul 100% este al lor și fără ei noi nu am exista.Sunt creștin ortodox,dar luxul,mândria,si lăcomia stăpânește conducătorii noștri,cu altii nu am treaba este cine să ne judece pe toti.
PĂREREA MEA!
Biserica ortodoxa este de la 1054 … de 2000 de ani este biserica catolica….nu incurca adevarul cu minciunile ca n-are rost