Un pacient asimptomatic a bătut recordul de zile petrecute în Spitalul Județean de Urgență Bistrița din cauza regulilor din valul 1 când nu putea părăsi unitatea medicală până nu avea un rezultat negativ la testul pentru Covid-19. Omul a stat nici mai mult, nici mai puțin de 4 luni, a spus conducerea unității medicale.
”Am avut, la început, în valul 1, un pacient care nu era în stare gravă, era chiar asimptomatic, și l-am ținut 2 luni”, a spus dr. Gabriela Deak, directorul medical al spitalului. Ea a fost însă corectată de managerul Gabriel Lazany care a spus că, de fapt, omul a stat în spital 4 luni.
”Atunci așa erau regulile și nu putea fi externat până nu se negativa. Acum, în valul 4, avem un pacient internat timp de 6 săptămâni”, a continuat dr. Gabriela Deak.
Abia în 23 iunie 2020, ministrul de atunci al Sănătății, Nelu Tătaru, a aprobat propunerea Comisiei de management clinic si epidemiologic al infecției COVID a Ministerului Sănătății privind modificarea criteriilor de externare pentru pacienții cu afecțiunea COVID 19.
Conform documentului, ”pacienții asimptomatici cu factori de risc, precum și pacienții simptomatici care au forme ușoare vor fi internați în spitale de faza 2 sau suport. Aceștia vor putea fi externați după minim 10 zile de internare în lipsa febrei și ameliorarea simptomatologiei, pentru cel puțin 72 ore. Testarea de control se va efectua în ziua 8 de la internare.
Pacienții asimptomatici care sunt pozitivi la testul de control vor putea fi externați după 10 zile, dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice, cu condiția izolării la domiciliu până la împlinirea celor 14 zile ale perioadei de izolare care decurge de la momentul internării (respectiv 4 zile de la externare).
Pacienții asimptomatici care sunt negativi la testul de control vor putea fi externați după 10 zile, fără a fi necesară izolarea la domiciliu”.
De ce nu ati facut comentarii despre acest caz la momentul potrivit? V-a fost frica sa nu va pierdeti scaunele cumva? Cati dintre medicii din Romania au curajul sa spuna adevaratele probleme existente in sistemul de sanatate? Nici macar in mediul online nu fac asta, cu-atat mai putin la televizor…
Asa ca, domnule manager, mai bine sa va vedeti de treaba, multumiti partidului ca va pastreaza acolo unde sunteti, si nu mai dezgropati mortii. Noroc ca acest spital este obiectiv strategic NATO, asa citisem undeva, si are totusi dotari ok, arata bine aparent, pentru ca stim cu totii in ce hal arata in schimb majoritatea spitalelor din Romania.
Respect doamnei doctor Deak, un medic bine pregatit (absolventa UMF Cluj, adica un medic adevarat) care, cu siguranta face treaba buna acolo unde este, si speram ca este lasata sa faca exact ceea ce trebuie.
Aproape ca isi facea stagiul militar in spital