Purtătorul de cuvânt al ISU Bistriţa-Năsăud Marius Rus a declarat că pirotehniştii au fost anunţaţi telefonic prin 112 despre existenţa muniţiei din scorbura copacului, ei deplasându-se la faţa locului să o asaneze.
Contactat telefonic, primarul comunei Ilva Mare, Alexandru Anca, a declarat că muniţia a fost descoperită de Valer Gălan. El a tăiat un măr bătrân care aproape că se uscase.
„Când a tăiat mărul, un copil a găsit în scorbura lui un aruncător. A chemat Poliţia Locală şi, după ce s-au uitat cu toţii mai bine, au mai găsit tot în scorbura mărului şi şapte cartuşe de mitralieră. Au sunat la ISU. Mărul e unul foarte bătrân, cred că are în jur la 80-100 de ani. Proprietarul lui, Valer Gălan, are vreo 50 de ani şi spune că mărul era mare când el era copil. Cu siguranţă că muniţia e de pe vremea războiului. O fi ascuns-o cineva în scorbura copacului”, a declarat primarul.
În total, în perimetrul respectiv au fost descoperite 24 de cartuşe. ”După cercetarea zonei, pompierii militari au identificat o bombă aruncător calibrul 50 mm explozivă şi 24 cartuşe calibru 7,92 mm. Muniţia rămasă neexplodată din perioada celui de-al doilea război mondial a fost ridicată şi transportată în condiţii de siguranţă pentru a fi depozitată alături de alte elemente similare găsite pe raza judeţului Bistriţa Năsăud”, a precizat ISU.
Localitatea Ilva Mare se află în nord-estul judeţului, fiind situată pe cursul superior al râului Ilva, în partea centrală a Munţilor Bârgăului. În 1762, odată cu militarizarea zonei de graniţă a statului Austro-Ungar, prin formarea Regimentului de Infanterie Năsăudean, Ilva Mare a fost declarată localitate de sine stătătoare. Regimentul de graniţă năsăudean a funcţionat între anii 1762-1852, perioadă în care ilvenii au participat la numeroase bătălii ale statului Austro-Ungar.
Foto: ISU Bistriţa
Adaugă comentariu