Un sfert dintre familiile de români plecați în străinătate care au trecut pragul Centrului de Informare şi Suport pentru Cetăţenii din Diaspora ”Info Diaspora” s-au întors în țară, a spus primarul Ioan Turc într-o conferință de presă.
”Am fost primii din România care am deschis un centru de consiliere și informare pentru cetățenii români din Diaspora, ca și semn de deschidere către românii plecați în străinătate – nu puțini – din municipiul Bistrița și din județul Bistrița-Năsăud. Au recurs la serviciile Centrului Info Diaspora 40 de familii dintre care 11 s-au reîntors la Bistrița. Nu pretind că s-au întors pentru că au apelat la serviciile Info Diaspora, dar am pus umărul pentru ca reîntoarcererea lor în țară, la Bistrița, să fie cât mai facilă”, a spus el.
Primăria Bistrița a deschis Centrul de Informare şi Suport pentru Cetăţenii din Diaspora ”Info Diaspora” în 1 iulie la sediul Primăriei Bistriţa, Piaţa Centrală nr. 4. Centrul facilitează integrarea pe piaţa muncii, în sistemul educaţional, dar şi în comunitatea locală a tuturor bistriţenilor reveniţi acasă.
Cei interesaţi pot accesa informaţii referitoare la acte, proceduri, termene şi vor fi îndrumaţi pas cu pas pentru a se putea descurca mai uşor.
Centrul funcționează de luni până vineri, între orele 9.00 şi 17.00.
Ar fi interesant de luat pulsul familiilor reîintoarse recent.
Am auzit de dificultăți majore de reintegrare a copiilor în sistemul școlar românesc, transferul competențelor educative obținute în alte țări e dificil la nivel instituțional.
Desigur funcționarea centrului poate fi văzută ca un pas pozitiv, dar e o picătură într-un ocean de nevoi.
40 de familii vs milioanele de români emigrați….
Harneala politicianista in incercarea de a justifica infiintarea de posturi pentru pilosi si cheltuirea banului pubic aiurea.11 familii din cele cateva mii care au plecat din judet definitiv si alte multe mii care au cel putin un membru de familie plecat ,e un procent infim.Sa vedem cati se intorc si cati pleaca dupa facturile la utilitati din iarna asta.Vedem la primavara.
Totusi nici „dincolo” curge miere si lapte. Energia s-a scumpit peste tot unde nu este subventionata de stat din greu. Si nu o sa functioneze sistemul asta in eternitate. Vrem, nu vrem, curea sa stringe si aici in Romania ca si peste tot. Cel mai mare avantaj aici este ca 95% din poporul are o locuinta proprie si foarte multi mai au legatura „la tara” unde pot procura alimente de la parinti/rude/gradina proprie.
Cei cu credite o sa intre mai adinc in datorii si ma refer mai ales celor care au credite de consum cu dobinzi uriase facute la magazine sau „banci” private care practica dobanzi cu DAE peste ce ar fi in limita bunul simt. A propo si aici lipseste o legislatie care limiteaza DAE.