Sport

Un tânăr nevăzător și-a recâștigat încrederea învățând să schieze. Îngerul care îi este alături

Un tânăr din Bistrița, care și-a pierdut vederea încă din copilărie din cauza unor probleme grave de sănătate, a reușit să își redobândească încrederea în sine învățând să schieze. Împreună cu Angelo Bude, antrenorul lui, Adrian se antrenează zilnic pe pârtia de schi Cocoș fiindcă își dorește să ajungă să participe la următoarea olimpiadă paralimpică.

Adrian Tamaș are 26 de ani, iar vederea și-a pierdut-o în totalitate, progresiv, începând cu vârsta de 8 ani, cel mai probabil din cauze genetice. Cu toate acestea, nu s-a dat bătut. Este maseur și autodidact, preocupat să înțeleagă mai ales de ceea ce se întâmplă în mintea omului greu încercat de viață și de felul în care poate trăi cu o dizabilitate. Șansa lui a fost că l-a întâlnit pe Angelo Bude, fost sportiv de performanță, care l-a învățat să schieze.

”Am reușit să învăț să schiez încă din 2018, însă primele lecții au fost cele mai dificile. Atunci m-am gândit cel mai des să renunț pentru că amețeam. Era frustrant. E deja a cincea iarnă în care îmi pun schiurile în picioare pentru că, în afară de anii de pandemie, când pârtiile au fost închise, am reușit să schiez cu Angelo cel puțin 15 zile în fiecare sezon. Sunt entuziasmat de câte ori am ocazia să schiez pentru că ies afară, îmi câștig încrederea în mine. De când schiez, am învățat să merg pe stradă cu bățul, fără schi ar fi durat mai mult să fac asta. Pe de altă parte însă, mă și antrenez pe pârtie fiindcă vreau să particip la olimpiada paralimpică în 2026”, ne-a spus Adrian Tamaș, care a venit la Pârtia Cocoș încă din prima zi de funcționare.

Îngerul persoanelor cu dizabilități

Înaintea lui Adrian, Angelo Bude învățase să schieze două persoane cu dizabilități, aflate în scaune cu rotile.

”Mergând cu ele la competiții, am întâlnit acolo persoane nevăzătoare clasificate – adică sportivi, așa cum e și Adrian clasificat încă de anul trecut – și văzând că se poate schia cu nevăzători, am început să studiez problema, să-i întreb pe antrenorii cu experiență care sunt metodele. Apoi l-am cunoscut pe Adi și am ieșit amândoi pe pârtie. Cu informația pe care o aveam în spate, am început să pun în practică ceea ce știam. Eu îl antrenez pe Adi, dar îi sunt și ghid. El schiază în spatele meu pe indicații verbale, așa încât în acești 5 ani am ajuns să ne antrenăm așa încât Adi alunecă deja foarte bine. Eu, ținând cont de faptul că am făcut schi de performanță, dorința mea este să fac performanță. Eu i-am spus lui Adi că poate face asta, dar poate și renunța și să rămână schiul pentru el la nivel recreativ fiindcă e foarte important pentru el să iasă pe zăpadă. Obiectivul este să participăm la Paraolimpiadă în 2026, dar, dacă nu reușim, ne vom mai antrena încă 4 ani. Eu vreau să rămân în sportul acesta paralimpic încă mult și bine. Mai avem un sportiv, pe Marius Mădăraș, la Cluj, care e cu coloană fracturată și schiază în picioare cu ajutorul unor cârje speciale, așa încât încercăm să dezvoltăm cât mai mult domeniul acesta și de acum încolo să atragem cât mai multe persoane cu dizabilități spre schi”, a spus Angelo Bude.

Mai mult decât sport, el vrea să ajute persoanele cu nevoi speciale să aibă parte de experiențe de viață.

”Având experiența cu persoane cu dizabilități, mi-am dat seama că toți sunt tratați ca niște bibelouri. Nu sunt lăsați să facă nimic ca să nu se întâmple ceva. Din punctul meu de vedere, ei trebuie să își trăiască viața, nu doar să stea în casă. E o diferență mare de mentalitate a lui Adi acum față de acum 5 ani. A crescut foarte mult ca mentalitate pentru că are multă încredere în el. Pe mine mă interesează partea sportivă, dar și mai mult partea aceasta socială, să nu îi mai desconsiderăm și să-i vedem ca pe niște persoane care s-au adaptat depășind obstacolele neplăcute din viețile lor”, a spus Angelo Bude.

6 comentarii

    • Felicitari Adi Tamas! Felicitari antrenorului! Mult succes in continuare si un loc pe podium la olimpiada paralimpica din 2026!

  • Felicitări pentru Adrian pentru putere si voința.Felicitări antrenorului pentru omenie .Așteptam ,,echipa câștigătoare” de serviciu să clămpănească că sunt pesedisti si fac reclamă la pârtie și cum au săracit ei că au plătit din munca lor de lătrăi,creditul luat de primărie.

    12
    3
  • Foarte tare.. Bravo și felicitări!!
    Și ca să știți, Adi nu doar schiază..
    Aleargă, merge în drumeții pe munți, înoată, merge pe bicicletă, joaca tenis, și ii ajută cu o vorbă bună și pe alții care sunt în situația lui..
    Jos pălăria și respect!!
    Mulți dintre noi nu facem toate astea..

    16
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.