Actualitate

Una dintre cele mai frumoase rezervații din țară, la o aruncătură de băț de Bistrița

Bradul argintiu, molidul caucazian și salcâmul japonez sunt doar câteva dintre cele 150 de specii care pot fi admirate, în această perioadă, în Parcul Dendrologic Arcalia care se întinde pe 16 hectare.

Parcul Dendrologic Arcalia este unul dintre cele mai frumoase rezervaţii de acest tip din România având o mare valoare ştiinţifică, didactică, dar şi turistică. Traseele turistice n-ar trebui să ocolească acest simbol al regiunii, parcul dendrologic fiind considerat al doilea ca mărime din România, după cel de la Simeria.

Parcul a fost amenajat propriu-zis la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, de către unul dintre cei mai bogaţi oameni ai zonei la acea dată, groful Bethlen, un mare iubitor de natură. Acesta a început să amenajeze în jurul reşedinţei sale un parc, iar amenajarea şi extinderea parcului a durat zeci de ani, până în preajma celui de-al doilea război mondial. În timpul acestui război, armata sovietică a pătruns în sat, au arestat familia grofului şi au devastat parcul şi castelul. Proprietatea include şi un castel, Castelul Bethlen din Arcalia, acesta fiind construit la începutul secolului al XVII-lea, de către înaintaşii grofului, construcţia acestuia reprezentând un amestec de stiluri arhitectonice, predominant fiind stilul mauro-bizantin, castelul fiind astfel unic în ţară.

După al doilea război mondial, în urma naţionalizării, parcul ajunge în proprietatea Gostatului Lechinţa. Acesta nu apreciază valoarea acestui minunat colţ de natură: taie abuziv numeroşi arbuşti şi transformă castelul parcului în depozit pentru cereale şi magazine săteşti. Între anii 1960-1964, fosta proprietate a familiei de nobili maghiari ajunge la taberele de pionieri, iar din anul 1963 proprietatea este preluată de Universitatea ,,Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Timp de trei decenii, aici a funcţionat Centrul de Cercetări Biologice şi Geologice, servind în acelaşi timp şi ca bază de cercetare a facultăţii, unde studenţii desfăşoară practica de vară. Din anul 2000, castelul Bethlen din Arcalia şi parcul dendrologic Arcalia adăposteşte Centrul Regional al Francofoniei.

Parcul se extinde pe o vastă suprafaţă, unde cresc peste 150 de arbori şi arbuşti (autohtoni sau exotici) din diferite zone ale globului (bradul argintiu, molidul caucazian, salcâmul japonez, pinul de mătase, scumpia, nucul american, liridendronul, stejarul american, stejarul pedunculat, oţetarul, salcâmul japonez, salcâmul, teiul cu frunza mare, chiparosul de baltă, etc.).

Parcul (fără livadă) are formă trapezoidală, laturile fiind alcătuite din alei, construite din diferite specii: aleea de molid, de brad, de carpen şi de salcâm.

Parcul oferă un peisaj de vis. De exemplu,

  • arbuştii cu flori roşii, merii, salcâmii, etc. înfloresc în perioada aprilie-mai;
  • florile multicolore acoperă pajiştile, aleile sunt pline de petale albe;
  • verdeaţa te îmbie la relaxare şi contemplare.

Arborii şi arbuştii plantaţi aici, atât izolat cât şi în pâlcuri, grupe sau în masiv, sunt specii exotice de interes forestier sau ornamental, iar studierea lor aduce noi contribuţii privitoare la cultura speciilor străine din ţara noastră. Astfel, parcul dendrologic de la Arcalia are o mare valoare ştiinţifică, didactică şi turistică.

Este o oază plină de linişte şi un loc ideal pentru cei care doresc să studieze varietatea florei, reprezentată prin specii autohtone, dar şi prin unele care nu trăiesc în mod normal în climatul din România.

Aici pot fi admiraţi bradul argintiu, molidul caucazian, salcâmul japonez, nucul american, pinul de mătase, scumpia, oţetarul, liridendronul, stejarul american, stejarul pedunculat, teiul cu frunză mare, chiparosul de baltă, iar laturile parcului de formă trapezoidală sunt alcătuite din alei realizate din molid, brad, carpen şi salcâm.

Castelul Bethlen, construit în stil mauro-bizantin, unic în Transilvania și rar în țară, arată spectaculos după ce s-au investit în restaurare 14 milioane de lei, bani europeni și fonduri ale Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

8 comentarii

  • Și!?Se poate vizita?Când am fost pe acolo totul era ferecat pentru vizitatori.Am fost foarte dezamăgit ca un asemenea obiectiv turistic plasat la mica distanta de Bistrița are regim de asa zis „circuit închis „.

    35
    4
    • Dacă erai de la partid sau cu vreun sobor de preoți erau larg deschise porțile, dar așa un simplu turist mai greu… oare de ce nu avem mulți turiști? Dar ce ar putea vedea daca porțile sunt închise…. Or fi in concediu personalul

      15
      2
  • Trebuie insa sa adaugam ca groful BETHLEN a avut si titlu de Conte al Imperiului Austro-Ungar. Putina lume stie asta. Sunt un privilegiat al vremurilor si a istorici noastre locale si dein acasa singur ele contract in original intre Familia mea din Sirioara-si Bistrita contract unuicedin 1939cu se natura contelui in original in cerneala cu pana de gas a senate. Asa imi spunea tatal meu care a intermediat multe contract de vanzarea pentru grofii Teleki si BETHLEN in mare viteza ca veneau rusii cu baioneta la pusca morti de beti si pusi pe jefuit. Sunt un privilegiat si cunosc foarte in detaliu imprejurimile inca de la cinci ani veneam des aici cu bunicul sau mai mare si singur si cu alti nenumarati prieteni din tara pe care-I aduc pe toti sa vada judetul. Nu stiu cum sunt altii, dar in ce ma priveste demult am devenit un ghid pentru musafirii mei prezentandu-le orasul, judetul si tara cu multa satisfactie si dragoste pentru mostenirea noastra.

    23
    22
    • Parcul Dendrologic Arcalia poate fi vizitat zilnic între orele 9-18.
      Stațiunea Științifică UBB Arcalia
      Locaţia Tarif lei/pers 3.00
      Accesul este gratuit pentru studenţii şi angajaţii UBB, pe baza carnetului de student şi a legitimaţiei de serviciu, pentru copii sub 5 ani și pentru persoanele cu dizabilități.
      Elevii şi studenţii din afara Universităţii Babeş-Bolyai beneficiază de tarife reduse cu 50%.

      7
      0
  • Fado. Am postat din Germania de pe un laptop cu probleme. Acum am revenit acasa la tehnica mea batraneasca pe care o cunosc .

    1
    2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.