Actualitate

Unda de poluare de pe Someşul Mare nu a ajuns până la Beclean. Pescarii răsuflă uşuraţi

Unda de poluare de pe Someşul Mare nu a ajuns până la Beclean, oraş care se alimentează cu apă din râu, afirmă cunoscutul pescar Marius Rus de la Partidul Ecologist Român, filiala Bistriţa-Năsăud. El a urmărit ce se întâmplă, iar joi a postat pe Facebook o fotografie cu apa relativ curată: "Răsuflăm uşuraţi. Apa începe să-şi revină. Mortalitate piscicolă nu s-a văzut în zona Becleanului".

Unda de poluare de pe Someşul Mare nu a mai ajuns la Beclean, oraş care se alimentează cu apă din râu. Cunoscutul pescar Marius Rus rau Somes 2de la Partidul Ecologist Român (PER) Bistriţa-Năsăud a urmărit ce se întâmplă pe râu, iar joi a scris pe Facebook că nu mai există motive de îngrijorare întrucât, în apropiere de Beclean, apa e deja ceva mai limpede şi nici nu s-a înregistrat mortalitate piscicolă.

Contactat telefonic, Maxim Pop, comisarul şef al Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud, a declarat că instituţia pe care o conduce nu a aplicat nicio sancţiune firmei Conversmin Baia Mare care s-a ocupat de închiderea Minei Rodna. „Trebuia să vină miercuri după-amiaza să discutăm, dar nu au mai venit. Vom vedea, zilele următoare, ce se mai întâmplă”, a declarat el.

Unda de poluare de pe râul Someşul Mare ajunsese miercuri, în zona Năsăud- Salva, a anunţat, şeful Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Bistriţa-Năsăud, Petru Drăgan, într-o şedinţă de Colegiu prefectural. El a declarat că, de la închiderea Minei Rodna şi până în prezent, s-au înregistrat, în total, opt deversări accidentale de apă din mină în Someşul Mare, ultima fiind cea mai mare.

“Ultima deversare de ape de mină în Someşul Mare a  fost cea mai mare dintre cele opt din ultimii ani. De ce? Pentru că hoţii de fier vechi au început să spargă de sus în jos furând aceste elemente care mai existau pe câmpul minier, începând de la cale ferată până la elemente de susţinere. S-a scurs tot ce era în mină în Valea Băilor (afluent al Someşului Mare –n.r.), iar unda de poluare a ajus în zona Năsăud – Salva, dar sperăm că se va atenua substanţial până să ajungă la Beclean, în zona de preluare a apei de către Aquabis (firma care asigură furnizarea apei în oraş –n.r.). Noi i-am atenţionat pe cei de la Aquabis, sper să nu fie probleme serioase. Poluarea e mai mult spectaculară fiindcă sunt oxizi de fier,  mangan, cupru şi zinc în principal şi apa s-a colorat, e galbenă. Nu s-a înregistrat mortalitate piscicolă sau alte fenomene biogene. Noi monitorizăm în continuare”, a spus Drăgan.

Prezent la aceeaşi şedinţă, şeful Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud, Maxim Pop, a declarat că deja, o echipă de la Conversmin Baia Mare (care a închis Mina Rodna –n.r.) a venit să blocheze intrarea în Galeria 800.

“După ce se încheie lucrarea de acolo, vor veni să ne spună ce au făcut. Anul trecut, exact pe vremea aceasta, s-a întâmplat acelaşi lucru şi atunci am dat o amendă de 50.000 de lei. Vom vedea ce amendă dăm şi anul acesta. Consider că peretele de la intrare în mină e cam subţire, de aceea au putut intra hoţii în ea. S-a intrat şi cu cai. Anul trecut, nu acum. Acum însă au deschis gura minei, au rupt pragul şi, după ce s-a rupt acest prag, apa de mină a ajuns în pârâu, în Valea Băilor. Apa care se acumula şi depunerile coborau prin puţuri prin galeria de la bază şi acolo erau colectate şi duse la staţia de epurare. Acum, că a ajuns apa în râul Someş, ajunge până la noi”, a spus Pop.

În aceeaşi şedinţă, preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, a propus ca Prefectura Bistriţa-Năsăud să notifice autorităţile centrale ale statului , în speţă Ministerul Economiei, să se prevadă în lege ca cei ce colectează fier vechi să nu aibă voie să preia cabluri electrice şi şine de cale ferată.

“Trebuie să cerem Ministerului Economiei să prevadă acest lucru în lege, cei care colectează fier vechi să nu aibă voie să ia şine de cale ferată, cabluri de la stâlpi de electricitate. Dacă nu le mai preia nimeni, nu vor mai avea motive să fure”, a spus el.

Someşul Mare era poluat marţi pe o distanţă de circa zece kilometri cu noroi de mină după ce o galerie de la fosta Exploatare Minieră Rodna a fost spartă de hoţi de fier vechi, comunităţile din aval de zona în care s-a produs poluarea fiind alertate de Sistemul de Gospodărire al Apelor Bistriţa-Năsăud.

Poluarea de pe Someşul Mare a fost observată în cursul zilei de luni de pescari care au sesizat autorităţile că apa râului s-a îngălbenit.

Foto: Facebook Marius Rus (PER)

3 comentarii

  • Marius Rus si ecologistii au datoria de a-si implini misiunea sfanta de a apara natura….pentru asta trebuie sa strige cat pot de tare,,,,,,sa-i trezeasca pe prefect si garda de mediu care isi dorm somnul de veci….sa-i trezeasca pe primari care sa le inspire oamenilor din comunele lor respectul pentru natura…….nu putem sa avem o casa curata iar afara sa dam drumul la rahatul din decantor in sant……sa aruncam in rauri toate mizeriile…….cei care ati fost in tarile europene stiti la ce ma refer…….

  • Psalmul 65
    Tu cercetezi pământul şi-i dai belşug, îl umpli de bogăţii şi de râuri dumnezeieşti pline cu apă. Tu le dai grâu, pe care iată cum îl faci să rodească: îi uzi brazdele, îi sfărâmi bulgării, îl înmoi cu ploaia şi-i binecuvântezi răsadul. Încununezi anul cu bunătăţile Tale, şi paşii Tăi varsă belşugul. Câmpiile pustiului sunt adăpate, şi dealurile sunt încinse cu veselie. Păşunile se acoperă de oi, şi văile se îmbracă cu grâu: toate strigă de bucurie şi cântă.
    Omul este responsabil de starea naturii. Dumnezeu i-a încredinţat omului mandatul de a stăpâni peste natură. Omul este chemat să stăpânească peste natură slujind-o, îngrijind-o. Oare cum poate cineva să creadă că îşi cinsteşte Creatorul dar poate exploata şi batjocori creaţia? Starea de criză ecologică se datorează exclusiv omului. Însă totul se plăteşte. Nota trufiei şi lăcomiei este una extrem de mare şi greu de plătit. O plătim nu doar noi, ci o vor plăti şi generaţiile viitoare. Una din cele 10 porunci este să nu ucizi. Dar nu cred că Dumnezeu a avut în vedere doar crima împotriva semenului, ci şi crima împotriva naturii. Defrişăm păduri, poluăm râuri şi totuşi nu ne considerăm criminali. În Epistola lui Pavel către Romani, în capitolul 8 se afirmă că natura aşteaptă restaurarea cu o dorinţă înfocată şi suspină, căci a fost supusă deşertăciunii, dar în final va fi izbăvită din robia stricăciunii. În a doua sa epistolă, apostolul Petru discută în capitolul 3 despre natură şi despre ciclurile istorice. Punând problema din perspectiva viitorului îndepărtat, el ne întreabă: ce fel de oameni ar trebui să fiţi voi?
    Noul Testament spune: cine ştie să facă un bine şi nu-l face, săvârşeşte un păcat.
    Doresc să închei pe o notă optimistă, iar în acest sens voi recurge la ce scrie apostolul Ioan în Apocalipsa 21: Apoi am văzut un cer nou şi un pământ nou. În final ecologia va învinge. Avem o luptă grea, dar frumoasă. Cauza noastră este nobilă. Merită fiecare efort.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.