Actualitate

Unde a fost găsită în pereții unei case o pungă cu monede din comunism

Un locatar din centrul istoric al Bistriței a ascuns în pereții casei o pungă cu 100 de monede din perioada comunistă. Au găsit-o arheologii Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud când au făcut cercetări în Cetatea medievală.

În ultimii doi ani, 2023-2034, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud a făcut o serie de cercetări preventive și supravegheri arheologice în perimetrul central al municipiului Bistrița, zonă ce suprapune arealul sitului arheologic Cetatea Bistriței.

Pe strada George Șincai nr. 9A a fost identificată o cameră sau anexă a unei case ce a activat la sfârșitul secolului al XIX-lea p. Chr. și care probabil a fost dezafectată și suprapusă de o clădire actuală. Au fost recuperate fragmente ceramice, fragmentele de cahle și câteva piese de fier ce pot fi încadrate cronologic ca aparținând secolului al XIX-lea.

”Din stratul de umplutură a fost recuperată și o pungă cu peste 100 de monede din perioada comunistă”, arată Complexul Muzeal într-o postare pe Facebook.

Printre cahle a fost găsit și un fragment de cahlă policromă, fondul fiind acoperit cu un smalț maroniu, cu o decorație având un cavaler în turnir, spre dreapta, îmbrăcat în armură, cu coif închis, înarmat cu o lance, calul fiind cabrat, sprijinit pe picioarele din spate, în vreme ce picioarele din față sunt aproape în aer. Un alt fragment păstrează partea superioară a stemei orașului medieval Bistrița, altele sunt cu decor floral, unele fiind emailate și pot fi datate ca aparținând secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea.

Tot o cercetare preventivă s-a efectuat și pe Mihail Kogălniceanu nr. 9, unde s-a reușit cercetarea zidului sudic al fostei cetăți și studierea fundației acestuia.

O cercetare arheologică a fost efectuată și la clădirea din Piața Centrală, nr.2 (Primăria Veche) într-o anexă modernă a acesteia, unde au fost reperate zidurile unei clădiri medievale din care se mai păstrează în zidăria actuală un arc de boltă.

La ansamblul urban Șirul Sugălete a fost cercetată structura câtorva stâlpi de susținere. A fost dezvelită o parte a fundației și s-au găsit zidurile unor clădiri anterioare ansamblului, care ulterior au fost dezafectate.

”Spre surprinderea noastră între stâlpii vecini ai ansamblului nr. XIV și nr. XV a fost găsită la adâncimea de 80 cm o arcadă de boltă din cărămidă cu lățimea de 170 cm (afectată sever de intervenții moderne), probabil o pivniță a unei vechi clădiri ale burgului medieval bistrițean”, a transmis echipa Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, formată din arheologi: Radu Zăgreanu, Angelica Moldovan și desenator Andreea Ilieșiu.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.