În pereţii unei bisericuţe din lemn din Bistriţa-Năsăud, construită în anul 1757, a fost găsit un bileţel pe care era scrisă o rugăciune veche de o sută de ani. Acesta era semnat cu numele de Ioan Pop. Bărbatul, care ştia carte, îl ruga pe Dumnezeu să-i ierte păcatele și să aibă grijă de familia lui.
Este vorba de Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Runcu Salvei, greco-catolică, construită în anul 1757 cu o structură arhitectonică specifică bisericilor de lemn de pe Valea Someșului Mare, realizate și îmbinate exclusiv prin tehnici tradiționale.
Vechea biserică de lemn greco-catolică are un clopot vechi, turnat la 1596, care poartă inscripția latinească ”Spes mea est Cristus” (”Speranța mea este Isus Christos”). Tot aici se găsesc cărți de cult începând cu sec. XVII, o colecție de zece icoane pictate pe lemn sau sticlă, între care și icoana împărătească a hramului „Sfântul Arhanghel Mihail”, semnate la 1784 de Pop Vasile, zugrav.
Parohia Greco-Catolică Runcu Salvei, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihai şi Gavril”, (re)constituită în 5 decembrie 1991, este încadrată în Protopopiatul Rodna. Acum se află în grija pr. Claudiu Marin Sorăşan, ca administrator parohial. Sfânta Liturghie se celebrează duminica şi în sărbători. Biserica a fost retrocedată în 2003.
În urmă cu doi ani, la o vizită a Preasfinţitului Florentin Crihălmeanu, părintele paroh a mărturisit că a primit o mare încurajare când a găsit în peretele bisericuței un bilețel semnat cu numele de Ioan Pop, în care acesta ruga pe Dumnezeu să-i ierte păcatele și să aibă grijă de familia lui.
„Bilețelul se păstrează în peretele din partea de sud a bisericii de mai bine de 100 de ani! Era un om care știa carte și care și-a lăsat rugăciunea în peretele acestei biserici” – este un semn care i-a dat părintelui putere să învingă greutățile întâmpinate și să continue munca de restaurare, „pentru că acest sfânt lăcaș poartă peste timp rugăciunea înaintașilor, reprezintă o prețioasă moștenire spirituală”.
Biserica din Runcu-Salvei, pictată în întregime, păstrează nealterată amprenta strămoșilor deoarece nu a fost încălzită pe timp de iarnă, ceea ce a dus la o bună conservare a culorilor. Ea a fost pictată în mai multe etape: în 1760, 1784 (pictura murală din absida altarului), la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Sunt adăpostite aici multe icoane vechi, lucrări valoroase din punct de vedere artistic.
Pe boltă se află o reprezentare a lui Aron despre care cercetătorii afirmă că este un unicat în Europa. În picturi sunt îmbinate scene din Vechiul Testament, precum Cain și Abel, Izgonirea din Rai ș.a., cu reprezentarea unor pilde evanghelice, între care Femeia Samarineancă, Duminica Tomii, Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul, Intrarea în Ierusalim, Învierea lui Lazăr, Judecata de Apoi.
„Bisericuța este în întregime acoperită cu astfel de reprezentări, deoarece prin imagini, credincioșii care nu știau carte, ‘citeau’ Scripturile. Avem aici o bogăție fără de margini pentru că ea reprezintă trecutul, prezentul și viitorul nostru. De aceea suntem obligați să o păstrăm, să o îngrijim și să o oferim mai departe celor care vor veni”, a spus preotul paroh.
Sarbatori cu liniste .Cum de nu s-a vorbit pana acum de o asemenea comoara? Multumesc.
Toti avem un Zid al Plangerii.
Tamara aveti si ati avut politicieni cu gramada si….si… Va spun eu Cinste primarului PAVELEA.