Una dintre cele mai cunoscute legende din istorie este cea a Calului Troian. Deși au existat mulți istorici care au susținut că aceasta are mai degrabă rădăcini ficționale, o echipă de arheologi a descoperit bucăți din ceea ce pare a fi Calul Troian.
Legenda a pornit de la scrierile lui Homer, dar acestea au fost puse adesea la îndoială de istorici. În ce privește legenda Calului Troian, o dovadă care stă să susțină existența sa și în realitate datează din 2014. Potrivit arheologilor, acestea au fost găsite pe niște dealuri din Hisarlik, Turcia.
Conform verificărilor făcute, bucățile găsite provin din secolul 11 ori 12 înainte de Hristos. Fix aceasta este și data la care ar fi avut loc Războiul Troian, așa cum a fost amintit de Homer. În plus, structura bucăților de lemn era asemănătoare cu cea descrisă de Homer. Pornind de la aceste descoperiri, istoricii tind să creadă că Războiul Troian a avut loc în realitate și că legenda Calului Troian are și un sâmbure de adevăr.
Care e legenda Calului Troian?
Legenda Calului Troian are la bază cele două poeme epice scrise de Homer, Iliada și Odiseea. În urma acestora, încă din urmă cu mai bine de două mii de ani a început să se răspândească această legendă a Calului Troian, ce datează din anii 1300 sau 1200 înainte de Hristos.
Potrivit legendei, în acea perioadă ar fi izbucnit Războiul Troian. Cauza ar fi fost fuga lui Paris în Troia împreună cu soția regelui Spartei, Elena, dar și cu o parte din avere. În urma acestui episod, regele Menelau a pregătit o armată impresionantă, fiind dornic de răzbunare.
Au urmat doi ani de pregătire de război, iar grecii au adunat 1.000 de vase pline ochi cu care s-au îndreptat către Troia. Troienii erau și ei pregătiți de război, astfel că luptele au fost dure și s-au întins pe o durată de mulți ani, în care ambele tabere au suferit pierderi importante. Într-un final, luptătorul grec Ulise a venit cu propunerea de a construi un cal uriaș de lemn, scobit în interior, care urma să fie oferit troienilor drept cadou.
După ce au realizat calul și l-au scobit pe interior, grecii s-au ascuns însă în interiorul său. Calul a fost lăsat la porțile cetății Troia, în timp ce ceilalți luptători greci au părăsit împrejurimile, retrăgându-se ca și cum și-ar fi acceptat înfrângerea.
Văzând aceste lucruri, troienii au început să petreacă, siguri că au câștigat războiul. Mai mult, au introdus și calul în cetate, considerându-l un cadou din partea grecilor. La lăsarea serii, grecii au ieșit însă din cal și i-au omorât pe troieni, câștigând astfel războiul.
Legenda Calului Troian, una dintre cele mai cunoscute din istorie
Legenda este una dintre cele mai populare din istorie, motiv pentru care la o căutare pe Google despre ea apar peste 30 de milioane de rezultate.
Mai mult, industria cinematografică și cea de jocuri au profitat din plin de ea și au lansat o mulțime de producții. Sunt chiar și jocuri de păcănele online inspirate din ea, un exemplu concret fiind Age of Troy. Acesta este un slot realizat de compania EGT în 2016, cu o grafică peste medie, în care simbolurile sale sunt Paris și Elena, dar și alte elemente din mitologia greacă. Și nu au apărut doar jocuri de casino, ci și video, printre care un nume de referință este Total War Saga: Troy, lansat de compania Sega în 2020.
În istorie au apărut și o mulțime de filme, iar cel mai cunoscut este Troia (2004), care îl are în rolul principal pe Brad Pitt. A fost un film de top, care a avut încasări la box office de peste 500 de milioane de dolari.
(P)
Comentarii recente