Actualitate Social

Unde s-au infectat angajații din sistemul sanitar. Sursa focarului de la Cociu

Șapte medici, 12 asistenți medicali și 7 infirmiere din tot județul s-au infectat până joi cu noul coronavirus. Anchetele epidemiologie au arătat că, excepție făcând situația de la Năsăud, restul nu ar fi luat virusul SARS COV-2 de la locul de muncă.

Năsăudul, singura excepție

Dr. Anca Andrițiu – directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud: ”Mă bucur să spun că nu avem atât de multe cadre medicale infectate . În special aici, la Spitalul Județean de Urgență Bistrița unde vin mulți pacienți pozitivi, nu au fost persoane infectate de la pacienți. Și-au luat toate măsurile de precauție. Cei care s-au infectat au luat SARS-COV2 din afară. Și medicul de la UPU care a fost cu probleme a avut în familie. O altă asistentă este din focarul de la Cociu. Și la Ambulanță, primul caz este din familie, unde toată familia e infectată. Spitalul județean este foarte bine securizat sanitar. Mai ales acum, după ce a trecut ceva vreme, cred că le-a intrat în reflex, știu cum să se îmbrace bine, să se echipeze cum trebuie. La Spitalul Năsăud a fost primul caz datorat pacientei care a circulat între spitale, dar de atunci nu am mai avut probleme”.

Focarul de la Cociu izbucnit de la un eveniment de familie

Dr. Anca Andrițoiu: ”Nu de la infirmieră a pornit focarul de la Cociu. Acolo, de Paști s-au întâlnit mai mulți la masă, la ceva evenimente, botez nu știu exact ce a fost. Nu a fost adunare foarte mare, dar a fost suficient să se reunească o familie. Și preotul s-a infectat din sat. De Paști, lumea a fost un pic mai relaxată mai ales în mediul rural unde sunt tradiții. La oraș, nu am prea văzut oameni care să iasă”, a spus Anca Andrițoiu.

Cum se face o anchetă epidemiologică

Dr. Anca Andrițoiu: ”Luăm legătura cu persoana respectivă care trebuie să ne spună unde a fost, cu cine a fost în contact, cine sunt membrii familiei ca să îi putem izola, când a fost în contact cu ei, dacă lucrează undeva când a fost ultima dată la serviciu, cine sunt cei din echipă”.

La SJU Bistrița, niciun caz de infectare la locul de muncă

Gabriel Lazany, manager SJU: ”Cel puțin la Spitalul Județean de Urgență Bistrița nimeni nu s-a infectat în timpul activității medicale intrând în contact cu pacienții. Ei s-au infectat în afara spitalului, în timpul lor liber și, în marea lor majoritate, din familie. Nu am avut cazuri grave la personalul medical. Am văzut că și la Spitalul Beclean, unde au fost ultimele raportări de infectări la personalul medical, ei au fost testați din nou, rezultatele au fost negative, urmând a fi externați”.

O bună organizare a scăpat SJU de probleme

Gabriel Lazany: ”Organizarea personalului noi am făcut-o chiar de la început, astfel încât ei să lucreze în ture și să nu se intersecteze. Mai mult de atât, am stat de vorbă cu personalul medical și am explicat că, în această perioadă, fiecare trebuie să fie propriul lui epidemiolog. Cum se îngrijesc ei nu îi va îngriji nimeni. Nu va veni niciun epidemiolog să-i spună cum să-și pună masca. Ei trebuie să fie conștienți că trebuie să se protejeze pe ei. Noi le-am oferit toate echipamentele necesare ca să se simtă protejați. Decât să lucreze în condiții de stres, să facă anumită erori medicale, am preferat să le pun la dispoziție un combinezon, o mască FFP2 sau 3, dacă așa se simt protejați ca să facă manoperele medicale în condiții de siguranță.

Circuite separate pentru Covid-19

Gabriel Lazany: ”Această criză ne-a dat mult de lucru și va trebui să ne dea de gândit pe viitor. Din punctul meu de vedere, trebuie regândit sistemul de infrastructură sanitară, inclusiv normele de proiectare pentru spitale trebuie regândite. Chiar și noile spitale regionale care urmează să se construiască la Cluj, Craiova și Iași ar trebui reanalizate studiile de fezabilitate astfel încât să se preteze, dacă nu au fost proiecte și gândite așa din start pentru astfel de situații extreme, cu circuite separate, cu absolut tot. Nouă ne-a permis structura spitalului să facem aceste circuite separate. Am avut mare noroc, atunci când am făcut niște extinderi la spital, că am gândit un circuit separat pentru deșeurile medicale, cu lift, cu absolut tot, iar acel circuit, care era diferit și nu se intersecta cu altele uzuale din spital, l-am transformat în circuit Covid-19”.

4 comentarii

  • O echipă de tot respectul,Lazany&Radu Moldovan degeaba se tot chinuie unu-altu să le bage bete-n roate ei merg pe principiul „Câinii latră,ursu mere”oricum se aude-n sat că după data de 18 mai actualii guvernanți o să fie amintire,e adevărat d-nul Florean&comp.?

  • Dumnezeu sa-i aiba in paza si sa -i aduca repede pe baricade ! Sanatate Multa stimabililor !

  • pai medicul de la upu de ce s-a dus la familie…o greseala de rookie, atata prostie, pacat ca a facut medicina….trebuia sa se protejeze evitand contactul cu familia
    asta spune mult despre faptul ca multa vreme au dormit in papucii statului, trebuia un dus rece vad…!
    atentie mai mare…..

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.