Drumul Haiducilor este una dintre cele trei variante de drumeţie propusă iubitorilor muntelui ce ajung la granița dintre Bistrița-Năsăud și Maramureș, mai exact în comuna Romuli. El are ca destinaţie finală locul cunoscut sub denumirea de ”Masa lui Pintea Haiducul”, un ansamblu de stânci sub forma unei mese, unde legendele locului spun că faimosul Pintea Haiducul şi oamenii săi se opreau să mănânce şi să stea la sfat. Aici poate fi admirată şi râpa cu stânci, unde legendele locale spun că s-ar fi aruncat Pintea Haiducul şi oamenii săi pentru a scăpa de potera care urma să îi prindă. Atunci când au atins pământul aceştia s-ar fi transformat în formaţiunile stâncoase care mai pot fi văzute şi în zilele noastre.
Masa lui Pintea Haiducul e un punct de belvedere pentru pasionaţii de natură şi fotografie, dar şi unul de interes din perspectivă geologică. Potrivit Centrului de Informare Turistică Romuli, distanţa din centrul comunei Romuli până la Masa lui Pintea este de cca. 11,5 km, pe cel mai scurt traseu, respectiv 17,5 km pe traseul cel mai lung, şi poate fi parcursă pe trei variante de drum: pe Fundoaia, pe Repedea sau pe Strâmba. Conform sursei citate, toate traseele se intersectează în punctul comun Capul Muntelui – Masa lui Pintea şi se poate folosi un drum pentru dus, altul pentru întors. Nici unul dintre trasee nu are legătură cu proprietăţi private, toate căile de acces şi zonele traversate de trasee aparţinând domeniul public al comunei Romuli.
Traseul 1 – total 12 km – are ca punct de plecare centrul comunei, din faţa Primăriei Romuli, pe DN 17 C până în Dealul Ştefăniţei, la intersecţia cu drumul auto forestier (DAF) Fundoaia, aproximativ 5 km. De la intersecţia respectivă, se parcurge drumul auto forestier Fundoaia, pe o distanţă de cca. 2,8 km până la capătul drumului, de unde se merge pe drumul de acces la păşunea alpină Capul Muntelui, încă cca. 4 km.
Traseul 2 – total 11 km – are ca punct de plecare centrul comunei, din faţa Primăriei Romuli urmărindu-se DN 17 C până la intersecţia cu drumul auto forestier Repedea, cca. 2 km. Se parcurge DAF Repedea pe o distantă de cca.6 km, până la capătul acestuia, iar apoi se merge pe drumul spre păşunea alpină, cca. 3 km.
Traseul 3 – total 17, 5 km – are ca punct de plecare tot Primăria Romuli, urmărindu-se DN 17C până la intersecţia cu drumul auto forestier Strâmba, pe o distanță de aproximativ 1 km. Se parcurge apoi drumul auto forestier Strâmba până în pasul Pietrei, aprox.12,5 km, de aici urmărindu-se drumul de acces la păşunea alpină Sub Piatră, aprox. 2 km. Din acest punct se parcurge drumul de legătură dintre păşunea alpină Sub Piatră și păşunea alpină Capul muntelui pe o distanţă de aproximativ 3 km. Pentru acest traseu există posibilitatea accesului la un alt obiectiv turistic important al zonei, la 3 km distanţă fiind Izvorul Albastru al lzei (Izbucul lzei), cunoscută rezervaţie naturală.
Mulţumim!