La Bistrița vor fi montate 190 de insule ecologice la care vor avea acces doar locatarii blocurilor din zonă pe bază de card. Un sfert dintre ele vor fi amplasate în cartierele rezidențiale noi unde nu există infrastructură de colectare a deșeurilor.
”Sunt trei tipuri de platforme, două supraterane, niște casete foarte frumoase cu containere de 1,1 mc pentru zonele de locuințe mai mici, cu mai puțini utilizatori, cu tambur rotativ, cu card, accesul fiind limitat doar pentru locuitorii din zonă. Al doilea tip de ecoinsule de colectare este format din niște clopote, niște containere mari de 3 mc pentru fracția de sticlă, rezidual și biodegradabil și de 5 mc pentru plastic, metal și hârtie-carton. Mai este un tip de insule îngropate total care tot așa au niște containere mari, cu niște puțuri – cum este cea de pe str. Petre Ispirescu (foto). La suprafața solului sunt doar niște puțuri pe care se aruncă deșeurile, ele se ridică și se golosesc de mașina de colectare. Pentru aceste insule ne trebuie niște utilaje noi, mai ales pentru cele de tip 2 și 3, cele tip clopot și subterane. Cele încasetate se pot opera cu utilajele pe care le avem acum pentru că se trage containerul pe roți afară și se golește. Rămâne la latitudinea autorității locale unde va amplasa acest tip de insule. Ele trebuie să răspundă – cu capacitatea lor de colectare – și nevoilor din acea zonă. Dacă sunt mai mulți utilizatori, trebuie puse de tip 2 și 3, dacă sunt mai puțini de tip 1“, a spus Cristian Niculae, directorul ADi Deșeuri la AS TV.
El a menționat că Bistrița vor fi amplasate în total 190 de insule ecologice, iar primele 100 de insule vor fi montate și funcționale până la sfârșitul acestui an: ”Am decis, împreună cu domnul primar Gabriel Lazany, ca o parte din aceste insule care vin acum să le ducem în cartierele rezidențiale noi care s-au construit pentru că sunt foarte multe zone în care au apărut caritiere în noi după ce a fost implementat proiectul (de management integrat al deșeurilor – n.r.) în urmă cu 12 ani, iar acolo nu este infrastructură de colectare adecvată. Primele insule le vom pune în zone unde nu este infrastructură conformă. Sunt 42 de locații unde trebuie să punem insule de tip nou, îndeosebi unde s-au construit blocuri noi”.
Sisteme noi de colectare – insule ecologice – care vor mai fi montate și Năsăud.
oare ce tampenii mai inventati? e al 3 lea sistem de colectare din bistrita, tomberoane ingropate, tomberoane normale si acu astea, si tot jeg e peste tot si mizerie!!! cand va treziti la realitate??
Jegul îl faceți voi cei din Bistrita , căci aruncați gunoiul lîngă tomberoane , știu că nu am venit noi cei de la sate să vă aruncăm pungile cu gunoi in fața blocului . Ieșiți la curățenia de primăvară căci așa se face la sate , nu așteptăm să vină primarul sau autoritățile să ne facă curat in fața casei .Apoi continuăm vara , toamna ,iarna dezapezim și tot așa. Așa că spor la treabă și ciocu mic .Doamne ajută
Oricum jegu si mizeria va trona … asta pana cand nu va fi scos defapt din mentalitatea oamenilor si inlocuit cu ordinea si curatenia … e chiar asa simplu … asta daca credeti ca e complicat.
Treaba este foarte simplă, nu ar trebui complicată…Dacă Poliția Locală și-ar face cum se cuvine datoria sau Primăria ar instala camere de luat vederi pe lângă aceste containere ca să poată fi identificați și sancționați cei care împrăștie gunoaiele, adică romii autohtoni, nu ar exista mari probleme!Dar românul se complică fără rost, caută soluții ingenioase, când nu este necesar, care ulterior sunt sortite eșecului…Amendați romii, iar dacă nu au bani să presteze muncă în folosul comunității, să curețe ei locurile din vecinătatea containerelor pentru că ei le vandalizează, dar cine să se ocupe de așa ceva?Ieftin și eficient ar trebui,nu?
Mai lasă romii în pace, își duc și ei viața cum pot! Mizeria, mirosul, ciorile, șobolanii câinii vagabonzi și pisicile sălbăticite apar pentru că tomberoanele nu sunt golite la timp și pentru că sunt multe locuințe care duc gunoiul și deșeurile la același loc. Mașinile care golesc vin rar, au probleme cu accesul și nu cred că le ține cineva evidența. Disciplina în construcții nerespectată are și ea contribuția ei, la fel ca și administratori vicleni, necinstiți, corupți la nivelul asociațiilor sau Primărie.
Ai dreptate Any, la voi la sat totul e curat. Aruncati gunoiul direct in rau, altfel nu-mi explic de unde vin atatea deseuri pe rau. Ia fa o plimbare pe malurile Bistritei inainte de intrarea in oras si spune-ne si noua cum arata dupa ce aduna toata Valea Bargaului.
Sau aici:
https://timponline.ro/malurile-somesului-ecologizate-la-sangeorz-bai-in-zonele-lunca-mare-si-delta/
Găsiți alta soluție pentru a înlocui mașinile care aspira în parcul de la Lama, motivul ar fi o galagie infernală chiar și la ora 04 . Ce să mai zic de muncitorii care matură în A.Muresanu, este unul care în fiecare dimineață oe la 6.30 trage un cărucior hodorogit și se ascunde după o casa de lângă blocul nr.9 si își face nevoile între trei blocuri unde îl poate vedea oricine. Mutati-l în alt sector sa mai vadă și alții ca noi ne-am săturat de asa ceva.