Unele taxe speciale percepute de Direcția de Servicii Publice, Direcția Patrimoniu și Direcția de administrare a piețelor din Primăria Bistrița vor fi mai mari cu 5% din 2023, au decis aleșii locali în ședința de marți a Consiliului Local.
Taxa de intrare în Ștrandul Municipal Codrișor va fi mai mare cu un leu și va costa 11 lei/zi pentru adulți și 6 lei/zi pentru copii, elevi, studenți și pensionari/zi. Va crește și taxa de șezlong și de umbrelă de la 8 lei/zi la 9 lei/zi.
Legislativul a majorat cu același procent de 5% taxa pentru atribuirea în folosinţă a locurilor de înhumare în cimitirul municipiului Bistriţa, taxa de întreținere a cimitirului de la 17 lei lei/an la 18 lei pe an/mormânt, dar și taxa de utilizare a capelei mortuare crește de la 33 de lei/zi la 35 de lei/zi.
Majorarea a stârnit nemulțumirea unui consilier local PSD care a vrut să afle de ce a fost nevoie de ea.
”Taxele speciale sunt stabilite de către fiecare Direcție în parte care le încasează. În cazul hotărârii de față, avem propuneri de majorare de la Direcția de Servicii Publice și de la Direcția de Patrimoniu, o creștere cu 5%, dar ei își pot stabili și cu 10% și cu 50% mai mult. Taxele speciale se stabilesc anual. Noi le trecem exact cum le primim de la fiecare direcție. Fiecare direcție o creștere în funcție de necesități. Eu nu am cum explica de ce le cresc, nu am motiv”, a spus Adrian Cismaș, directorul Direcției de Venituri.
În discuție a intervenit și viceprimarul Sorin Hangan: ”6 lei eliberarea unui certificat de urbanism vi se pare atât de mult? Când știți câtă energie consumăm pentru asta, nu numai efort. Vi se pare că s-a făcut gaură în cer? Vine cineva care vrea autorizația de construire din 2001 din arhivă. O persoană trebuie să caute 3 ceasuri, apoi să facă copii. Nu se pot toate pe gratis. Impozitele pe apartamente nu le-am mai mărit de nu știu câți ani. Vrem curățenie, vrem iluminat public, vrem să nu fie câini pe stradă, vrem, vrem, vrem. De unde credeți că se pot face toate acestea că nu varsă nimeni cu găleata într-un sac?”.
Și consilierul USR Nicolae Pavelean a vrut să știe dacă nu ar putea scădea taxele speciale în condițiile în care documentele ar fi eliberate în format electronic.
”Suntem la începutul unei proceduri de retrodigitalizare a arhivei, proces care va începe anul viitor. La ora actuală nu avem posibilitatea eliberării în format electronic a unor copii din arhivă. Mai este o problemă vizavi de posibilitatea livrării unor copii din arhivă pe semnătură electronică. Mai sunt niște modificări legislative care urmează să apară. La ora actuală, cine eliberează, chiar dacă are retrodigitalizată arhiva, din punct de vedere legal nu este formalizat în totalitate acest aspect. Ținând cont și de vechimea documentelor, cele vechi având paginile învechite, se estimează o posibilitate de retrodigitalizare a circa 2 metri de arhivă pe zi. Noi avem câteva sute de metri. Probil că va fi un proces de durată, de circa 6,7, 8 luni”, a răspuns administratorul public Florin Găurean.
Vreau Angajare la Stat.Ma ofer sa lucrez pe scaun , la caldurica, in costum(Hugo Boss), parfumat, aranjat… Precizez ca o sa vorbesc urat cu cetatenii, o sa-i port pe drumuri sa faca miscare 😀(minim 30 de min/zi) o sa-i enervez , o sa-i stresez! Doar in contextul cresterii Taxelor!!!
😃
Hangan nu poate iesi nicicum din ciobanie.Ceilalti au avut ibterventii cat de cat de bun simt.Looseru asta se cam intrece.
😃
Decat sa se faca doar de dragul sa fie doar facut mai bine sa nu se faca. La noi totul se face in batjocura… partia, pista de biciclete, viitorul bloc de pe trandafirilor in locul unei parcari…
Hangan și Turc doi politruci incompetenti depasasiti de vremurile noastre ar fii putut administra o turma de gâște s-au capre ca în rest sunt praf.