Economie

Unitatea de producție a peleților Star Gate Ilva Mică, inaugurată oficial

Fabrica de cherestea cu o istorie de 156 de ani de la Ilva Mică, astăzi Star Gate, administrată de grupul de firme Frasinul condus de Traian Larionesi, s-a transformat în unitate de producție a peleților, cu centrală pe biomasă.

Cea mai recentă investiție marca Star Gate este o fabrică de peleți care completează capacitățile de prelucrare ale uneia dintre cele mai vechi linii de procesare din România.

Noua linie pentru producția de peleți este o tehnologie complet automatizată și performantă ce produce 50 de tone de peleți pe zi.

La inaugurarea oficială a fabricii, care a cuprins Ziua porților deschise, s-a discutat despre biomasă ca energie alternativă sustenabilă.

”Utilizarea resurselor regenerabile în producerea energiei este una dintre cele mai inovative soluții energetice prin care se reduc costurile, scad cantități importante de carbonați și se asigură securitatea energetică. felicitări, Traian Larionesi, pentru inovare și transformarea rebuturilor în energie”, a transmis președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan.

La eveniment au fost prezenți și vicepreședintele Camerei Deputaților, Daniel Suciu, și deputatul Robert Sighiartău.

Fabrica din Ilva Mică este una dintre cele mai cunoscute din țară și realizează prelucrare primară a fagului, a rășinoaselor, mobilă și, mai nou, peleți.

Investițiile cele mai recente includ: o linie de sortare cherestea de fag, de 100 m lungime, cu 45 de boxe, un decojitor nou pentru buștean de fag, o centrală pe biomasă, care funcționează preponderent cu coajă, capacitate de 6 MWh apă supraîncălzită, investiții în capacități noi de uscare, care au ridicat capacitatea de uscare la 1.000 m3/șarjă. Instalația de producție a peleților are o capacitate de 50 tone/zi, iar fluxul de producție integrează ambalarea și paletizarea.

Toate resturile de biomasă ce rezultă în urma prelucrării lemnului sunt valorificate, iar ceea ce reprezintă un deșeu acum este folosit drept sursă de căldură. Peleții ca și combustibili reprezintă o sursă ecologică și curată de energie durabilă, sursă ideală pentru încălzire, biologic 100% presat, sunt un produs eficient ușor de manevrat, transportat și depozitat, au o putere calorică și densitate mai mare, costuri relativ scăzute, devenind treptat un înlocuitor viabil pentru ceilalți combustibili convenționali.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.