„Acolo, lângă râul Someş, UCGN are o proprietate de 66 de ari şi fără ea nu se poate face baza aceea de agrement. Am înţeles că se face o bază de agrement pe vreo trei hectare, similar cu Băile Figa, cu o finanţare europeană, nerambursabilă. Am hotărât în Adunarea Generală ca suprafaţa respectivă să o donăm oraşului în favoarea locuitorilor săi ca să poată să-şi poată administraţia transpune proiectul în realitate”, a declarat Mihai Mureşan (foto).
Întrebat despre situaţia clădirilor pe care le revendică în instanţă UCGN, Mihai Mureşan a spus că nu s-au făcut niciun fel de progrese.
„Stăm ca şi acum zece ani. Au fost notificate, dar în momentul de faţă nu avem nimic în proprietate. Noi nu am să ni se retrocedeze în natură doar trei clădiri care nu au tangenţă cu activitatea oraşului. E vorba de clădirea în care au fost sediile ocoalelor silvice şi de două clădiri în paragină vizavi de Colegiul naţioanl George Coşbuc. Una e într-o stare avansată de degradare, iar în alta a fost clubul elevilor, iar acum e părăsită. Acolo vrem să ne facem sediul. În rest, nu a cerut nimeni restituirea în natură pentru niciun imobil. Şi în instanţă am spus acest lucru. Am specificat clar care imobile le vrem în natură şi care să fie transformate în acţiuni în Fondul Proprietatea. Şi ieri, în Adunarea Generală, am precizat că, dacă va instanţa va decide să le restituie în natură, prin absurd, atunci Uniunea le donează sau le dă în administrarea oraşului Năsăud pe o sută de ani la preţul simbolic de un leu. Noi am intentat proces fiindcă şi pentru acele imobile pe care nu le vrem în natură putem primi despăgubiri de la statul român. E un plafon de despăgubiri, nu ştiu exact. Dacă vom obţine despăgubiri, intenţionăm să facem alt lucru, să construim un cămin lângă Colegiul Naţional George Coşbuc pentru elevii din alte localităţi care vin să înveţe la Năsăud unde să le asigurăm cazare şi masă gratuit, iar pentru studenţii de la Cluj să supraetajăm un cămin studenţesc, iar repartiţia locurilor să o facă Uniunea. Avem o ofertă de la conducerea UBB şi vrem să concretizăm acest proiect. Noi acordăm acum 44 de burse pentru elevi, câte una pentru fiecare localitate fostă grănicerească în cuantum de 150 de lei, avem 15 studenţi cărora le-am asigurat cazarea în cuantum de 200 de lei lunar. De la toamnă, din viitorul an şcolar, intenţionăm să dublăm numărul de burse de 44 la 88 de burse. Nu ne abatem de la acest scop al nostru ”, a declarat Mihai Mureşan.
În ce priveşte amenajarea pe râul Someş, el a spus că acum doi ani, Adunarea Generală a decis că e dispusă să intre în parteneriat cu un investitor pentru o investiţie în zona Electrica.
„Am decis că noi punem la dispoziţie terenul, iar cineva să facă investiţia. Aşa că am lansat o selecţie de ofertă. Cine va da procentul cel mai mare din venit Uniunii, acela va fi ales. Nu se vinde nimic. E o selecţie de ofertă pentru cine vrea să facă minihidrocentrală, iar Uniunea să intre în parteneriat cu firma respectivă punând la dispoziţia ei terenul”, a declarat Mihai Mureşan.
De cealaltă parte, primarul Năsăudului, Mircea Romocea, a declarat pentru Timp Online că, la modul general, nu poate fi de acord ca un ONG să aibă pretenţii vizavi de bunuri de patrimoniu din Năsăud.
„Şi aici mă refer la toate clădirile şcolilor din Năsăud: Colegiul Naţional George Coşbuic, Şcoala Gimnazială Mihai Eminescu, Liceul Economic, Liceul Silvic, terenul pe care se află spitalul, stadionul şi altele. Ei le revendică în natură sau în echilavent bănesc. Au fost de drept ale lor, dar cred că veritabilii grăniceri le-au construit pentru întreaga comunitate, nu pentru un grup de indivizi. Ne judecăm la Tribunalul Bistriţa-Năsăud”, a declarat Mircea Romocea.
Reamintim faptul că UCGN administrează patrimoniului a 44 de comune foste grănicereşti din zona Năsăudului, de pe Valea Şieului, a Bârgăului, a Ilvelor, circa jumătate din judeţ.
Cristiana Sabău
Adaugă comentariu