Mai multe universități din Franța au creat împreună un laborator de cercetare privind materialele necesare pentru tranziția energetică, aceea care se referă la trecerea de la alimentarea cu energie din combustibili fosili și nucleari la cea din surse regenerabile de energie cu scopul de a crea un sistem energetic nou, durabil, cu emisii aproape nule de CO2.
Este vorba de CNRS, ENS Lyon, IFP Énergies Nouvelles, Universitatea Sorbonna, Universitatea Claude-Bernard Lyon-1 și Universitatea din Strasbourg.
Director adjunct al acestui laborator este profesorul Ovidiu Ersen, originar din Bistrița-Năsăud, mai precis din satul Archiud, comuna Teaca.
Într-un interviu acordat publicației lalsace.fr, el a mărturisit că ideea s-a născut în urmă cu mai puțin de un an.
”IFP încearcă să producă energie solară sau eoliană și lucrează la stocarea și conversia energiei. Aici, la Strasbourg, lucrăm avansat în ceea ce privește înțelegerea și optimizarea materialelor (care să facă această trecere la alimentarea cu combustibili fosili și nucleari -n.r.) „, a spus el.
În laboratorul din conducerea căruia face parte și Ovidiu Ersen sunt cercetate trei tipuri de materiale: argila, oxidul de aluminiu și zeoliții.
”Există finanțare pentru patru teze și cinci burse postdoctorale de un an, în valoare de circa 900.000 de euro, oferite de IFP Nouvelles Énergies și CNRS. Doi doctoranzi își vor începe proiectul până în septembrie. Datorită complementarității celor trei laboratoare academice implicate, proiectul va beneficia de o abordare interdisciplinară, dar e nevoie totodată de oameni cu o pregătire pluridisciplinară în Fizică și în Chimie. Sunt greu de găsit numai în Franța”, a mai spus Ovidiu Ersen.
Sursa text și foto: lalsace.fr
Adaugă comentariu