Actualitate

Unul dintre experții în documente ai Vaticanului și-a prezentat cărțile la Palatul Culturii din Bistrița (FOTO-VIDEO)

Directorul Arhivei Istorice a Secţiei pentru Relaţiile cu Statele din Vatican, Johan Ickx, s-a aflat la Bistrița, unde alături de prof. univ. dr. Liviu Petru Zăpârțan, fost ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României pe lângă Sfântul Scaun a participat la Simpozionul ”România – Vatican – 100 de ani de relații diplomatice oglindite în Arhivele Vaticanului”.

”Este un moment plin de încărcătură. Relațiile României cu Vaticanul au început în anul 1920. A fost un mare succes al diplomației românești imediat după Marea Unire și a demonstrat o deschidere a Vaticanului către noile realități geopolitice post-război. Ceea ce se întâmplă astăzi, la Bistrița, este ceva foarte rar. Practic, orice mare universitate din lume sau metropolă ar fi onorate să găzduiască un asemenea eveniment. Este un privilegiu să-i avem aici, la Bistrița, pe domnul Johan Ickx, doctor în istoria Bisericii, unul dintre marii experți în documente ai Vaticanului pentru perioada Primului Război Mondial, al celui de-al Doilea Război Mondial și nu numai, unul dintre istoricii de renume ai Vaticanului.

Este aici și domnul prof. univ. dr. Liviu Petru Zăpârțan, fost ambasador în Luxemburg, dar și pe lângă Sfântul Scaun, un om cu o extraordinar de importantă activitate didactică și un diplomat de mare calibru, cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud și în devenire cetățean de onoare al municipiului Bistrița. Vom auzi lucruri extrem de interesante care țin de istoria realțiilor diplomatice ale României cu Vaticanul, lucruri foarte interesante legate de modul în care este percepută România de către Vatican, vor fi prezentate cărți și numai”, a spus primarul Ioan Turc în deschiderea manifestării.

După alocuțiuni, au fost prezentate lucrările lui Johan Ickx și a fost lansat volumul ”România – Vatican – 100 de ani de relații diplomatice”, apărut sub coordonarea prof. univ. dr. Liviu Petru Zăpârțan la Editura ”Școala Ardeleană”din Cluj-Napoca, în prezența directorului editurii, Vasile George Dâncu. Liviu Petru Zăpârțan, originar din comuna Șieu Odorhei, a fost ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României pe lângă Sfântul Scaun în perioada 2016-2021.

La simpozion au fost prezenți prefectul Mica Oprea, subprefectul Ioan Zăgrean, vicepreședintele Consiliului Județean, Camelia Tabără, șefi de instituții publice, protopopi, preoți, inspectori școlari, directori de școli și cadre didactice.

”Vaticanul nu trebuie văzut doar ca un epicentru al creștinătății, ci și ca fiind cea mai informată instituție în ce privește realitățile cotidiene de pe mapamond. Distinsul oaspete Johan Ickx este el însuși un personaj de o excepțională valoare intelectuală, autor al unor cărți cu răsunet internațional. În plus, domnul Ickx lucrează direct la digitizarea arhivelor Vaticanului, un demers firesc epocii noastre, dar, totodată, onorabil, pentru că astfel contribuie la aducerea mai aproape de public a unor documente altădată secrete. Diferențele dintre spiritualitatea răsăriteană și cea occidentală există, dar avem și foarte multe puncte de atingere. Diferențele negative pot și trebuie să fie estompate, dar în ordinea naturală a lucrurilor, pentru că diferențele sunt, de fapt, premisa identității”, a concluzionat primarul Ioan Turc, care a moderat întâlnirea.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS