Actualitate

Urda s-a scumpit înainte de Rusalii. Cât cer oierii pentru un kg

Ciobanii au scumpit urda chiar înainte de Rusalii. În Piața Decebal, kilogramul de urdă costă aproape cât unul de caș. Chiar și așa, gospodinele tot cumpără ca să facă urdașe, un preparat tradițional.

”Urdă proaspătă este, în fiecare zi aducem la piață. Costă de 30 de lei kilogramul. Nu va scădea prețul nici după Rusalii pentru că este puțin lapte de oaie, ciobanii nu mai mulg oile pentru că nu au cu cine. E mai scumpă ca anul trecut pentru că toate s-au scumpit”, ne-au spus femeile care vând brânzeturi în raionul de lactate din Piața Decebal.

Pentru preparat urdașe de Rusalii pentru o familie ar fi nevoie de circa 2-3 kilograme de urdă. Aceasta se frământă cu ou, cu zahăr și stafide și se pune într-un aluat de cozonac. Se dau pe deasupra cu ou și coc apoi în cuptor cu lemne, precum pasca, de Paști.

Urda este un produs lactat obținut prin fierberea zerului rămas după prepararea cașului. Are o textură moale și fărâmicioasă. Este asemănătoare cu brânza italiană „ricotta”, având un conținut bogat de proteine și puține grăsimi.

Dintre toate sortimentele de brânză, urda conţine cea mai puţină grăsime, 11-12% , de patru ori mai puţină decât telemeaua. Din acest motiv, este indicată persoanelor cu hipercolesterolemie. Acest tip de brânză conţine un anumit gen de proteine foarte importante pentru sănătatea muşchilor. Astfel, urda este indicată în alimentaţia copiilor şi persoanelor care depun efort fizic susţinut. Este foarte bună şi pentru cei suferă de afecţiuni hepato-biliare, pentru că aminoacizii cu sulf din compoziţia ei sunt benefici atât pentru ficat, cât şi pentru rinichi.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.