E cu adevărat urgenţă la Ambulanţă! Peste o sută de oameni care salvează vieţi au venit de acasă, din puţinul lor timp liber, să protesteze în curtea instituţiei de teamă că, de anul viitor, vor lucra mai mult şi degeaba şi îşi vor pune tot mai mult propriile vieţi în pericol din cauza maşinilor cu care sunt obligaţi să se se deplaseze prin judeţ, vechi de 10-12 ani şi unele cu circa un milion de kilometri la bord.
La mitingul de sensibilizare s-au strâns ambulanţieri din tot judeţul care au pornit sirenele salvărilor. Sindicaliştii au afişat pancarte pe care au scris printre altele: „Nu tăierii sporurilor!”, „36 de ambulanţe, 25 peste norma de casare”, „SAJ BN a doua familie”, „152,5 posturi din 355 normate”.
Liderul sindical medicul Sanda Tomşa le-a spus colegilor ei că principalul motiv pentru care se protestează în întreaga ţară este acela că, începând cu 1 ianuarie 2018, conform legislaţiei în vigoare, vor scădea veniturile lunare ale angajaţilor SAJ întrucât se limitează sporurile la 30% din salariu, se pierd tichetele de masă şi alte beneficii salariale. „Nu mai lucrăm noaptea, sâmbăta şi duminica şi în sărbători legale? 30 la sută înseamnă mai puţine echipaje pentru tot judeţul”, a spus ea.
„Problemele nu sunt numai ale noastre, ci ale populaţiei întregului judeţ. Sunt trei probleme mari şi grave: noua lege a salarizării, 153 din anul acesta, prevede o majorare a salariului de încadrare, dar cu limitarea sporurilor la un maxim de 30%. Aici se include şi sporul de noapte, şi de tură, şi de sâmbătă-duminică, şi sporul de sărbători legale, sporul de gardă. A doua problemă este că noi suntem 154 de angajaţi ai SAJ. Ca să putem menţine un număr optim de echipaje pentru judeţ lucrăm ore suplimentare, facem gărzi peste norma de bază. Reducerea sporurilor la 30% înseamnă că nu vom mai putea asigura capacitatea de intervenţie optimă. Aşa cum se ştie, au fost tăiate 3000 de posturi în întreaga ţară din statele de funcţii ale serviciilor de ambulanţă. La SAJ BN suntem 154 şi ar trebui să fim 355. A treia problemă majoră este stoparea achiziţiei de ambulanţe. Ultimele ambulanţe noi pe care le-am primit au fost în 2014. Norma de casare prevede 6 ani de zile sau 400.000 de km, ori noi avem 11 ambulanţe din cele 36 care încă nu au normă de casare îndeplinită. Cu acestea lucrăm, se defectează, le reparăm, ne punem vieţile în pericol”, a spus dr. Sanda Tomşa.
Managerul SAJ Bistriţa-Năsăud, dr. Annabella Muzsi, a fost alături de colegii ei pe tot parcursul mitingului de sensibilizare. „Activitatea operativă a SAJ BN nu este afectată sub nicio formă în timpul acestui miting la care participă salariaţi aflaţi în timpul lor liber. Cei care sunt de serviciu se află pe echipajele operative”, a spus managerul SAJ Bistriţa-Năsăud.
În ce priveşte motivele pentru care colegii ei au ieşit în curtea instituţiei, dr. Muzsi a spus: „De mai mult de cinci ani, poate chiar de 10, SAJ BN se confruntă cu o lipsă cronică de angajaţi la toate categoriile de salariaţi. Normativele prevăd un număr de 355 de salariaţi, acest număr fiind minim şi obligatoriu conform legii, dar în prezent noi lucrăm cu acoperire de 46%, respectiv cu 154 de salariaţi dintre care 130 personal operativ, restul conducere, tehnic, economic, muncitori, etc. Parcul de autosanitare este învechit. Peste 65% dintre autosanitare au depăşit 400.000 de km. Avem ambulanţă cu 800.000 de km rulaţi. Parcul este exploatat la maxim, iar autosanitare noi nu s-au primit de la finele anului 2014. O autosanitară la aşa de mulţi kilometri presupune şi un risc al siguranţei echipamentelor. Autosanitarele circulă pe infrastructură de diverse categorii, în vânt, în ploaie, zi, noaptea, aproape constant, trepidaţiile fac ca atât aparatura, cât şi structura să fie afectată. În prezent, nu putem fi siguri pe autosanitarele pe care le admitem în activitate că îşi vor încheia ziua de lucru. Sunt foarte situaţii în care, din motive tehnice, autosanitara trebuie schimbată în timpul zilei de lucru şi deseori ne confruntăm cu situaţia că nu mai avem autosanitare de rezervă deoarece foarte multe sunt în reparaţii”, a spus dr. Muzsi.
Dacă revendicările sindicaliştilor nu vor fi rezolvate, începând cu 5 octombrie a.c. vor începe acţiuni de protest în toată ţara, iar în 9 octombrie a.c. la Bucureşti sindicaliştii din Ambulanţă vor picheta sediile Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, a Ministerului Sănătăţii şi Ministerului de Finanţe.
Atât bugetarii cât si cei din mediul privat s-au invătat foarte rău cu sporurile. Soor de fidelutate, de vechime, de munca grea, de munca ruşinoasă, de mediu toxic, de competență, de noapte etc.
Nu se poate să ai sporuri de 100% ( să iți dubleze salariul).
Si eu am muncit sâmbăta si duminica şi nu era nici o problemă, eram liber luni si marți.
Sunt de acord sa se acorde sporuri de vechime, de noapte etc dar să fie de 5%, 10%.
Voi credeti ca la Leoni, muncitorii primesc sporuri de 30% sau mai mult?
Salariile celor care muncesp pe ambulanțe, cu toate sporurile incluse, nu ar trebui sa fie mai mari decat salariul mediu brut pe economie 3.500 lei.
Ca sa castigi mai mult decat salariul mediu brut pe economie 3.500 lei, ar trebui sa fi medic, avocat, director la multinationale, om de afaceri, director de bancă, general, amiral, ministru, stomatolog etc.
Vad ca in Romania nu mai vrea nimeni sa fie remunerat cu salariul mediu pe economie. Toti se cred ” peste medie”.
Problema e ca deficitul de personal depaseste 50% si nu ai cum sa ai luni marti liber din lipsa de personal. Iar daca ti se pare ca e asa usor, te asteptam sa vii voluntar, sa lucrezi o tura doua cu noi si apoi sa zici daca suntem de comparat sau nu.
Nu-ti vreau raul,dar poate ai sa ai nevoie de ambulanta si nu o sa fie echipaj disponibil pt ca este deficit de personal iar cei angajati refuza sa vina la ore suplimentare ca nu-s platite.Zi din prima ca esti ciudos ca ai dat examen pt post la ambulanta si nu te-a dus capul sa intri
mult cap iti trebuie sa lucrezi la ambulanta,chiar niste studii superioare la Spiru Haret 🙂
Ca sa intri la ambulanta trebuie pile, nu conteaza ca te duce capul
@Amb
Comentariile mele nu au legătură cu situatia mea materială.
Am zis o dată că ar trebui introdus impozitul progresiv, pentru ca cei cu salarii mai mari de 8.000 lei să fie impozitati suplimentar, iar răspunsul la comentariul meu a fost „la muncă asistatule social. Nu râvni la banii altora!”
Altă dată am zis să nu vă mai luati de țigani, iar răspunsul a fost „ori esti prost, ori esti țigan!” Nu sunt țigan!
Revenind la subiect, constat că foarte multe categorii profesionale su impresia că ar trebui să primească cel puțin 6.000 de lei brut pe lună, tichete de vacanta, al 13-lea salariu, bonuri de masă, prime, sporuri etc. Toti incearca sa ne explice câtă răspundere au ei la locul de muncă. (Garda de mediu, cei de la impozite, serviciul de ambulantă, profesorii, asistentii sociali, politistii, soldații, asistentele, pădurarii, etc.)
Parcă cei care muncesc in străinatate in aceleasi domenii, nu ar fi la fel de stresati sau nu ar avea răspundere. Sunt plătiti cu SALARIUL MEDIU pe economie din țările respective si nu primesc tichete de vacanta şi de masă, nu primesc al 13-14 lea salariu, primă de Paşte, primă de Crăciun, sporuri de 50%, orele suplimentare nu se plătesc la tarif dublu, nu beneficiază de pensii speciale si muncesc până implinesc vârsta de 67 de ani.
De ce să castige un angajat de la serviciul de ambulantă mai multi bani decât un tehnician, care se pricepe la interfoane, cablu, sisteme de alarmă, camere de supraveghere, telefonie mobilă şi internet etc?
munca grea!!!!!!!!!!!!!!!!!!! merita!!!!!!!!!!! salarii mai mari, conditii, susutinere!!!! pana nu aveti nevoie de ei, este usor sa spuneti, cand insa sunteti intre- viata si moarte, le-ati da toata averea sa fie acolo, sa aiba ce le trebuie, etc!!!! Exista meserii care nu pot fi comparate oricat ai vrea!
Ți-ai da tu neuronii care ii mai ai….cine ii cunoaște știe ca -cel puțin șoferii- sau angajat pt vechime si salariul bun/munca ușoară….unii au si al doilea serviciu….de caracter ce sa zic….vorba lui cineva angajat la Ambulanta care își întreabă colegul :”…ba….nu te duci după bolnavii cu dializa ca sunt ieșiți de pe aparate la ora asta…sa nu aștepte după tine…”…răspunsul colegului:”…dai in p__ă sa aștepte…”
Nu sunt motive de ingrijorare, inlocuitorii sunt deja pregatiti:
https://www.timponline.ro/ambulanta-filantropia-ortodoxa-transporta-pacienti-pe-bani-publici-cat-primeste-organizatia/
https://www.timponline.ro/ambulanta-germania-mare-donata-asociatiei-filantropia-ortodoxa/
Si daca ambulanta nu ajunge la timp pacientii vor beneficia operativ de o slujba ortodoxa la capatai cu tarif redus.
astia plimba toti tiganii,doamne feri sa am eu nevoie de o ambulanta,care platesc mii de lei la buget pe luna.