Pe străzile Bistriței întâlnim acum, la final de an, tineri costumați în fel și chip care dansează energic în sunetul tobelor. Sunt ”ursarii” din Moldova, mai precis din Târgu Neamț, care au adus în oraș un obicei străvechi.
”Umblatul cu Ursul”, o tradiție specifică Moldovei, este o practică folclorică străveche care avea rolul de a aduce noroc și prosperitate în comunitate, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.
Ursul este considerat o ființă magică, care, prin dansul său, ar putea alunga spiritele rele și ar aduce protecție și binecuvântare asupra caselor și gospodăriilor, fiind văzut ca un mijloc de a asigura sănătatea și belșugul în anul ce urma să vină.
Cu ursul umblă tineri îmbrăcați în piei de urs sau în costume tradiționale, care imită mișcările acestuia. În grupul de ”ursari” mai sunt pe lângă ”urs” personaje precum ”capra”, ”moșul”, ”căpcăunul” sau ”turcul”. Fiecare dintre ele are un rol bine stabilit, însă ursul este personajul principal. Dansul ursului este energic, cu mișcări caracteristice animalului: rostogoliri, sărituri și învârtiri.
De obicei, ursul este condus de ”ursar”, un tânăr care are rolul de a ghida ”ursul”, dar și de a stăpâni acest dans ritualic.
Trupa din Târgu Neamț a oferit un adevărat spectacol de stradă la Lamă și a fost răsplătită de oameni cu bani.
Adaugă comentariu