(FOTO-VIDEO) Un urs foarte mare, după cum spun fermierii, a atacat în această dimineață o cireadă de vaci, în zona ”La Mănăstire” din localitatea Monor, omorând două cornute, una dintre ele gestantă.
”Am mers să mulgem vacile, iar ursul a intrat între vaci, pe una a luat-o, n-a omorât-o pe loc. Alungându-l de acolo, pe altă parte s-a dus și a mai luat una, gestantă. Apoi a mers în livadă la un vecin. Paguba e mare, sunt vaci bune de lapte. Era un urs foarte mare, cât o vacă de-asta. Așa ceva n-am văzut, deși am fost ani de zile pe la oi, prin Călimani. Să sperăm că vom fi despăgubiți. Ori ținem urși, ori ținem vaci. A mai fost ursul pe aici, la un vecin i-a omorât vreo cinci animale, viței din ăștia de un an și ceva”, a spus proprietarul cirezii, Nelu Bortăș.
”A trecut iarna și urșii au început să coboare, să-și caute hrană. Anul trecut, în aceeași zonă, ursul a ucis 21 de capre. Ceea ce putem face este să cerem o derogare pentru a împușca acest urs care produce pagube, relocare nu se poate face pentru că dacă are acest instinct de a ucide va veni înapoi. Când s-a făcut evaluarea de primăvară la carnivore mari, am rămas surprins de câte urme sunt. La toate punctele de hrană pentru mistreți vin urși. Anul trecut am cerut derogare pentru un urs care a produs pagube în sectorul agricol și în cel zootehnic, nu am primit răspuns pozitiv de la Ministerul Mediului”, a precizat Marius Turcu, împuternicitul Asociației de Vânătoare Călimani-Șieu.
Sa fie chemat Ceausescu sa impuste trofeul mare ! Daca era acuma un Kaufland prin zona isi lua Ursul caruciorul si mergea la raft la sooping.
Imi pare rau de animalele domestice si de cei afectați de aceste incursiuni, dar totusi le-am distrus habitatul natural, iar pădurarii nu mai oferă hrană în pădure de ffff mulți ani si atunci isi caută si eu ca și noi alternative de supravietuire.
ONGurilor care protejeaza bidiganile sa vina sa te despagubesca mai romane si sa iti dea si niste bani pentru stresul si spaima prin care ai trecut, ca sa nu se mai intample ongistii sa duca mancare la biganii in padure nu sa vina sa atace animale in care amaratii de sateni au investit si muncit la coada lor, ce-i care protejati excesiv salbaticiunile sa mancati ce produc ele nu ce produc fermierii.
Rușine autorităților!!!! Protejează animalele sălbatice, în loc sa protejeze animalele domestice, care ne hrănesc! Oamenii care trăiesc în mediul rural trăiesc un coșmar din cauza animalelor sălbatice, urși, lupi, mistreți, etc. Vedem tot mai multe cazuri de oameni atacați de ursi dar nu ne pasă, vedem culturi distruse de MISTREȚI-PURTĂTORI DE PESTA, dar veterinarii omoară porcii din gospodarii pt a stopa pesta. Ma tot întreb, în ce țară trăim? Cum e posibil ca în vremurile astea sa ne fie teama ca ne omoară ursul, sau ca vine veterinarul și ne omoară porcul? Poate vine o criza alimentară, sa va vad ce dracu faceți!
Te duci tu sa mulgi ursoaica atunci când e nevoie de lapte?
Esti un …. mai bine ma abtin sa zic.
Oamenii aia au ca singur mijloc de subzistenta cresterea bovinelor.
Din alea care produc ceva, nu debiteaza ineptii ca tine.
Concesionarii fondului de vanatoare sa o faca. Ei impusca de exemplu capriorii, mistretii si cerbii care fac parte din meniul carnivorelor mari.
Ai cumva un ONG care spală banii făcându-se sa protejează „ursuleții”? Le doresc tuturor celor care protejează animalele sălbatice mai mult decât pe cele domestice sa ajungă sa le fie dor de produse de origine animală.
Ai cumva un ONG care spală banii făcându-se sa protejează „ursuleții”? Le doresc tuturor celor care protejează animalele sălbatice mai mult decât pe cele domestice sa ajungă sa le fie dor de produse de origine animală.
Ce proaste si fara scoala sunteti copilelor !Ursul mandria de la noi descris in filmuletele celor de la BBC si Printul Charles .Sunteti mai vaci ca cele mancate de urs .
După felul în care te exprimi m-ai convins ca ai mulți ani de școală, ai auzit chiar și de printul Charles!Bravo! Sigur la el în țară oamenii nu sunt atacați de urși! Nu a zis nimenea ca trebuie eliminați urșii! Dar ar trebui luate măsuri pentru a fi ținuți departe de localități! Vezi ca în India vaca e considerată animal sacru, dacă ajungi pe acolo ar fi bine ai ai grija cum te exprimi, spre binele tău!
Asociatia de Vanatoare Calimani Sieu, anul trecut a mai inregistrat in raza fondului cinegetic pagube produse de urs la culturile agricole, la familii de albine, pomi fructiferi, animale domestice (21 caprine, una bovina), in urma proceselor verbale intocmite de catre comisiile abilitate pentru a stabili pagubele produse, s-a intocmit documentatia si am solicitat derogare de la masurile de protectie a speciilor de fauna salbatica pentru recoltarea unui exemplar de urs conform Art.3 din OM nr.724/2019, raspunsul a fost negativ din partea Ministerului Mediului. Grav este ca acesti ursi care sunt inraiti pentru a se hrani cu animale, pot ataca personalul care le ingrijeste, adevarul este ca, populatia de urs din tara noastra este peste nivelul optim, arealul de hranire este mai mic, iar ei migreaza pentru a gasi hrana mai usor (in jurul localitatilor, la tomberoane, etc.)
Mai taceti din gura, ca fiecare animal are rostul lui pe pamant asa cum avem fiecare, poate daca nu ati mai taia paduriile si ati planta un copac ati fi mai destepti! Tupeu maxim pe voi! Cum si noi ne hranim cu alimente asa trebuie sa se hraneasca si ei… A sau stati voi nu papați carniță,cand ii de taiat un porc salivati, dar cand un animal isi alege prada toata lumea ii revoltata! Sa nu mai mancati carne de acum!
Dragi iubitori de salbaticiuni in orice conditii, va doresc sa fiti atacati, voi si bunurile voastre, de carnivore si erbivore. Dupa aceea mai vorbim. O sa va treaca. Pana cand e doar o stire si e la altii… sunteti iubitori si ONG-isti. Sa vedeti si voi cum e. Sa va ganditi toti ca dupa coltul blocului poate veni un urs. La copilul sau mama voastra… Nu mai e asa interesant, nu?
Pentru Alexandra!
Sunt silvicultor, padurile se taie dupa un studiu efectuat pe 10 ani numit amenajament silvic intocmit de catre ingineri silvici care au absolvit 5 ani o facultate care pentru a intra erau cate 8-11 oameni pe un loc, silvicultorii planteaza milioane de puieti in fiecare an, puietii care pana a ajunge pentru a fi plantati trbuie crescuti in pepiniere silvice cate 2 ani, ( pe langa ca, se recolteaza samanta necesara, semanarea samantei, lucrari de prasire, irigatii in caz de seceta, scoatere puieti, transportul lor in locurile de plantare, incazul împaduririlor artificiale ), padurea isi face datoria prin arborii care produc samanta care germineaza in sol – regenerari naturale, se impaduresc suprafetele ramase goale, natura face si regula in regnul animal si aici este o cultura vanatului care este studiata de specialisti in vanatoare, va rog documentati-va inainte de a posta trasnai!
Nu stiu unde traiesti dumitale Liviule, da se pare ca nu pe aceeasi planeta cu noi si nu in Romania ia-ti studiile si du -te liniștit și da lecții despre cum sa minti in țara asta ca văd ca te pricepi sau cum sa fi orb la ce se întâmpla in țara asta ca se pare ca ești orb de atâtea decenii de câte se taie ilegal pădurarile in țara asta ….. Ia hai sa tăiem tot ca s-or regenera natural in vreo 1000 atâtea suprafețe de păduri tăiate … aveti elixirul nemuririi și sperati sa mai trăiți pana atunci ?! ♀️ fucking stupid people …. adică știu și străinii de noi ca se taie ilegal in draci da nuu dom’le e pe studiu clar .. toți țăranii plătiți sa taie și sa transporte ilegal is cu 10 facultăți nu 1 ia vezi puțin la Știrea asta poate dai contact cu realitatea
Pentru Turcu Marius Liviu!
Bravo tie ca ai ajuns silvicultor dar, nu acesta era subiectul! Faptul ca padurile sunt taiate(si ilegal) noi distrugem habitatul lor, asa ca si ei intra pe „habitatul nostru”, pebtru ca din moment ce padurile se micșoreaza habitatul lor dispare si practic sunt „obligati sa iasa” din padure ca sa si caute hrana… Asta I cursul vietii, cum noi mancam porci, gaini, miei etc. Asa si ei ca sa traiasca!Daca era vazut ursul ca manca o caprioara nu era nimic, nici nu ajungea stirea asta pe Facebook, dar vina ii a noastra oameni buni,datorita vânătorilor ei nu au ce sa mai manance, pentru ca noi le mancam hrana lor si atunci ei o ataca pe a noastra!Imi pare Rau pentru ce s a intamplat… Chestiile astea se intampla ca sa ne deschidem ochii sa vedem ca ii si vina noastra nu doar a animalelor salbatice!
Tu poti sa pasti linistit, ca tot esti bovina.
Mai ales daca ursu ar minca idioti gen Ioan gura de cacat!
Sa iti …a tie ursul una peste clanta gura de rahat !
Vasile la cât ești de bou îmi doresc să dai nas în nas cu ursul,dar te rog înainte de toate ce urmează trimite un selfie, noi îți trimitem promitem
Ok dragilor nu vă m-ai certați,cel m-ai bine trebuie prins și mutat în altă zonă și statul să compenseze într-un mod acești oameni.
Vasile la cât ești de bou îmi doresc să dai nas în nas cu ursul,dar te rog înainte de toate ce urmează trimite un selfie, noi îți trimitem promitem
Ok dragilor nu vă m-ai certați,cel m-ai bine trebuie prins și mutat în altă zonă și statul să compenseze într-un mod acești oameni.
oameni buni!
Azi vineri 8 mai este ultima zi in care se mai pot da propuneri la proiectul de ordin al ministerului mediului referitor la ursi! Acel proiect este total gresit, este bataie de joc fata de tara.
daca considerati, schimbati datele petitorului cu ale Dvs- poate fi si persoana fizica- si trimiteti la adresa de email: nicolae.manta@mmediu.ro
SANATATE!
Asociatia Proprietarilor de Terenuri din Zona Zetea
Zetea 272, jud Harghita CUI 26153601
nr 6/30.04.2020
PROPUNERI la Proiect pus pe dezbatera publica pe 29.04.2020
Proiectul Ordinului pentru aprobarea nivelului de intervenție și prevenție în cazul speciilor de urs și lup, în interesul sănătății și securității populației și în scopul prevenirii unor daune importante, nu este altceva decăt un amestec de elemente fără nici un fel de logică și legătură cu situația reală.
Toată această construcție, este pentru a mima faptul că Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (M.M.A.P.) și-ar fi îndeplinit obligația legală prevăzută în Legea 407/2006 cu ultimile modificări, privitor la aprobarea nivelurilor de prevenție pentru aceste specii, păna la 15 mai iar neîndeplinirea acestei obligații este infracțiune potrivit aceleiași legi.
După cum este știut M.M.A.P. a cerut potivit circularei Nr.2017/10.04.2020, prin Agențiile de Protecția Mediului (A.P.M. ) din județele țării, situația evaluării efectivelor la speciile urs, lup, râs și pisică sălbatică, de la fiecare gestionar de fonduri cinegetice, defalcată pe fiecare fond cinegetic în parte.
Datele (efective reale, efective optime), colectate de la fiecare gestionar în parte, pe fonduri cinegetice și specii (urs și lup în situația dată), permit în funcție de sporurile naturale anuale acceptate, calcularea corectă și responsabilă a nivelului de interventiei si a prevenției IN MOD SEPARAT, (pe fiecare fond cinegetic în parte, pentru urs și lup).
Scopul acestor nivele de interventie si de prevenție (cotă de extracție mai clar), este acela de a asigura echilibrul speciilor respective pe fiecare fond cinegetic în parte având în vedere și habitatul natural, cu consecința preîntâmpinării eventuale daune/pagube, atacuri .
Din acest punct devedere, realizarea acestor nivele de interventie si de prevenție, de către gestionar, pentru fiecare fond cinegetic în parte, ar conduce la minimalizarea riscurilor daunelor/pagubelor, atacurilor, etc.
Această abordare a aprobării nivelului de interventie si de prevenție defalcat pe gestionari și fonduri cinegetice este singura variantă de a responsabiliza gestionarii de fonduri cinegetice în condițiile unor daune/pagube, atacuri, ca urmare a nerealizării acelor cote.
Este foarte posibil ca, în anumite situații concrete, determinate chiar și de comportamente deviante ale unor exemplare din speciile (urs, lup), să fie necesară intervenția rapidă, peste cota de prevenție (atunci când cotele de interventie si de prevenție s-au realizat integral).
Acesta este un alt aspect, care ca dimensiune nu poate fi previzionat, el vizănd evenimente eventuale, viitoare. Abia aici se pune problema unui nivel de intervenție (urs și lup), prezentat ca cifre la nivel de total țară, pe fiecare specie (urs, lup), dar rămase la dispoziția M.M.A.P. Alocarea concretă, individuală, a acestora de către M.M.A.P urmănd a fi făcută în baza acelui dosar întocmit de către autoritățile competente justificănd pe deplin dauna/paguba sau atacul.
Succinta prezentare de mai sus demonstrează diferența fundamentală între cele două noțiuni: nivel de prevenție și nivel de intervenție, inclusiv în ce privește faptul că primul poate fi calculat concret pe fonduri cinegetice (pe baza datelor deja centralizate din teritoriu) pe cănd al doilea nu pote fi anticipat vizând eventuale evenimente viitoare necunoscute la momentul de față.
În plus, nivelul de prevenție, calculat așa cum s-a arătat, nu poate fi influiențat de analize ale unor dosare, cu atât mai mult în timpul derulării sezonului. Asemenea analize vizează exclusiv alocarea punctuală de nivel de intervenție din valoarea aflată la dispoziția M.M.A.P.
Proiectul de Ordin criticat contravine tuturor aspectelor legale susmenționate, cumulând prevenția cu interveția, atăt din punct de vedere al metodologie de aprobare a nivelului concret al acesteia pe gestionar și fond de vînătoare, prin solicitarea de dosare justificative în ambele situații, dar și prin prezentarea unor cifre cumulate pentru ambele situații și nedefalcate pe fonduri cinegetice în cazul prevenției.
Toate aceste aspecte demonstrează fără echivoc faptul că la acest moment M.M.A.P. nu face alteva decăt jocuri deșănțate ale unor așa-ziși protecționiști, beneficiari de tot fel de fonduri, pe tot felul de proiecte fantasmagorice, mulți dintre aceștia aflați chiar în incompatibilitate. Simpla analiză a unor calcule corecte ale nivelurilor de prevenție cumulate doar pe fondurile cinegetice la care avem acces la date, ne conduce la sume ce depășesc valorile stipulate în proiectul de Ordin în discuție. Și asta pentru fiecare din cele două specii (urs și lup).
Solicităm
1. Emiterea de Ordine distincte pentru cele două acțiuni : prevenție și intervenție.
2. În cadrul Ordinului privitor la prevenție, defalcarea (aprobarea) pe fiecare fond cinegetic a nivelurilor de intervenție, conform calculelor având al bază datele colectate prin APM-uri, fără alte cerințe suplimentare și analize de dosare, cu respectarea termenului legal de 15 mai.
3. În cadrul Ordinului privitor la intervenție, alocarea la nivelul întregii țari a unor cifre totale, pe fiecare din speciile urs, lup, acestea rămânând la dispoziția M.M.A.P., urmînd ca repartizarea puncuală pe fonduri cinegetice să fie făcută concret, ulterior, urmare a pagulelor/daunelor, atacurilor semnalate și demonstrate de documentele dosarului întocmit.
Rugăm ca prezenta notă să o considerați ca fiind punctul nostru de vedere la Proiectul de Ordin supus dezbaterii publice.
Vă mai informăm că în condițiile în care autoritatea va refuza o abordare cinstită și nu partizană altor interese, în emiterea acestor Ordine, urmează a sesiza organele abilitate fără a mai face alte demersuri.
Vă atenționăm și cu privire la posibilitatea atragerii responsabilității funcționarilor din cadrul autorități,i privitor la eventualele pagube/daune atacuri urmare a nesocutirii aspectelor prezentate.
Atasam prezentelor propuneri, un document care prezinta detaliat situatia actuala grava din Romania si fotografii elocvente cu privire la cresterea pagubelor cauzate de urs oamenilor si proprietatilor acestora din cauza cresterii numerice de netagaduit ale populatiilor de ursi si lupi, coroborat cu lipsa de actiune a Ministerului Mediului.
Zetea la 30.04.2020 Semneaza dr Ing Benke Iosif
CI: HR322788, CUI 1550802264368 adresa 535600 Odorheiu Secuiesc, str Eltetokut nr 16, Jud Harghita, tel 0723330738