Actualitate

”Uşoară creştere”. Ce spune Camelia Tabără despre rezultatele la examenul de Bacalaureat

Inspectorul şcolar general Camelia Tabără a declarat că întotdeauna raportarea se face la media naţională, iar la acest capitol Bistriţa-Năsăud are trei procente şi jumătate în faţă, ceea ce înseamnă ”ceva mai bine”. Ea a explicat de ce ”Andrei Mureşanu” e în scădere şi faptul că niciun elev nu a obţinut media 10.

”Faţă de anul trecut, ca procent e sensibil egală promovabilitatea în judeţ, dar întotdeauna te raportezi la media ţării. Faţă de media naţională suntem cu trei procente şi jumătate în faţă, ceea ce înseamnă cu ceva mai bine. Avem cam acelaşi top cu care ne-am obişnuit, Colegiul Naţional ”Liviu Rebreanu” Bistriţa, Colegiul Naţional ”Petru Rareş” Beclean, Colegiul Naţional ”George Coşbuc”, Liceul ”Solomon Haliţă” Sîngeorz-Băi, Colegiul Naţional ”Andrei Mureşanu” Bistriţa. CNAM are o scădere de câteva poziţii, m-am uitat pe rezultate, sunt elevii de la secţia maghiară care nu reuşesc să promoveze la secţia română şi înseamnă că acolo e o problemă pe care trebuie să o rezolve, trebuie să se facă o analiză”, a declarat Camelia Tabără pentru Timp Online.

Inspectorul şcolar general a menţionat că ”procentele sunt în uşoară creştere, adică acolo unde se insistă, unde se lucrează, unde sunt exigenţă şi activitate la clasă zi de zi rezultatele sunt pe măsură”.

Ea a comentat şi faptul că niciun elev din judeţ nu a reuşit să obţină media 10: ”Avem rezultate foarte bune la liceele cu tradiţie. E adevărat, nu avem nicio medie de 10, dar să iei 10 la toate disciplinele este destul de greu. E foarte bine pentru cei care reuşesc, dar până la urmă sunt copii, e un detaliu până la urmă. Un copil de la real care e foarte bun la matematică şi informatică greu va scoate 10 la română şi invers”.

Camelia Tabără a vorbit şi despre liceele cu promovabilitate zero sau rezultate slabe. ”Avem în coada clasamentului liceul particular ”Petru Rareş” Bistriţa cu zero promovabilitate şi ”Henri Coandă” Beclean, care e cu mult mai slab ca altădată. Şi acolo trebuie să vedem care sunt cauzele, cu copii care nu s-au înscris pentru că au ştiut că nu vor promova dacă nu învaţă şi 111 elevi care nu reuşesc să facă media 6, au medii între 5 şi 6. La liceele industriale lucrurile se vor decanta încet-încet şi acolo unde rezultatele sunt modeste e clar că se vor reprofila pe şcoli profesionale, n-are niciun rost să se ambiţioneze şi să îşi propună nivel liceal cu examen de bacalaureat, dacă publicul lor ţintă e altul va trebui să devină instituţii de învăţământ cu şcoli profesionale foarte bune, cu absolvenţi care să se încadreze pe piaţa muncii”, a spus ea.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.