”În urma solicitării noastre, Inspectoratul Regional în Construcții Nord-Vest ne-a comunicat că ansamblul ”Floarea Transilvaniei” din Piața Petru Rareș nu are autorizație de construire. Mai mult, întrucât Piața Petru Rareș face parte din situl arheologic ”Orașul medieval Bistrița”, executarea lucrărilor constituie infracțiune, iar inspectoratul va sesiza organele de urmărire penală”, a declarat într-o conferință de presă președintele Organizației Municipale USR Bistrița, Călin Stan, care a prezentat și adresa venită de la Inspectoratul Regional în Construcții Nord-Vest.
Fântâna arteziană din Piața Petru Rareș, având ca piesă principală ”o transpunere modern sintetizată a unei flori”, pe care cunoscutul artist plastic Patrick Mateescu a intitulat-o ”Floarea Transilvaniei” sau ”Floarea Rusaliilor”, a fost inaugurată în mai 2016.
Știe și băietu ăsta vorovi? Io trăbuit tri ani să scotă pe gură o prostie. De ce nu io spus lui Răducu să deie jos floarea? Nu-l bagă nime în samă, ce grijă are el.
S-au trezit astia de la USR ca-i mai bine sa desfaca decit sa faca….vorba unui prieten…daca nu faci nimic nu ai ce gresii…Asa si baietii astia…politica lor in general este de a nu face , de a baga de vina altora si a poza in fecioare neprihanite…Apropo… in loc de Floarea Transilvania….trebuiau sa-i zica Floarea Gaftone…..zic si eu……
Bravo, Calin, poate asa scapam de plasticul asta penibil!
In Piata Petru Rares trebuie facuta ordine. Aici kitchiul e la el acasă. Într-un unghi al pieței, pe locul in care pana in anul 2009 era amplasat bustul lui Petru Rares, apare controversatul monument sub formă de sula , cel pe care bistritenii l-au asociat in sintagma “Sula si Prefectura”. Apoi in fantana arteziana din fata prefecturii a fost montata in anul 2016 o monstruozitate cromatica numita “floarea de crin”. In alt colt este (era) troita revolutiei din 1989. Culmea este ca tocmai troita care este singurul monument ce are legatura cu evenimente din decembrie 1989 de la Bistrita, a fost mutata total aiurea in cimitirul de pe strada Tarpiului, starnind reactia de indignare din partea bistritenilor. Ei solicita ca troita sa fie adusa inapoi, dat fiind faptul ca Bistriţa a fost unul dintre primele oraşe in care au protestat în decembrie 89, peste 10.000 de bistriţeni din Fabrica Mecanică şi apoi din alte fabrici din zona industrială. Ei şi-au riscat viaţa şi libertatea, într-un moment în care nu se ştia dacă regimul Ceauşescu va cădea, dacă se va trage sau nu la Bistriţa. Daca s-ar pune problema schimbarii numelui pietei Petru Rares din Bistrita, aceasta ar trebui sa se numeasca Piata Revolutiei. In sfarsit, intre timp a aparut din nou statuia lui Petru Rares , de data asta plasata ca nuca in perete intre fantana arteziana si troita revolutiei, dand pietei un aspect execrabil de bazar oriental. Niciunul dintre aceste monumente nu sunt în armonie unul cu celălalt, iar imaginea de ansamblu, este distonantă inclusiv în raport cu clădirile din jur.De aceea trebuie facuta ordine, in sensul mutarii munumentului eroilor din piata Petru Rares, in Cimitirul Eroilor acolo unde isi dorm somnul de veci eroii neamului , iar in locul lui sa revina statuia domnitorului moldovean, care da si numele pietei. De asemenea si “Floarea de crin” ar trebui mutara pe strada Crinilor langa blocurile colorate in mov dupa gusturile primarului Cretu. Evident in acest an cand se implinesc 30 de ani de la Revolutia din ecembrie 1989 , TROITA trebuie readusa in locul sau din fata prefecturii.
Plangere PENALA daca aveti sange-n coa…e ! Restul seamana cu un anus plin de hemoroizi in sange .
Ipocrizia perfecta.
Alan Dala din Uganda
Vine iar cu propaganda.
Alan Dala joacă rumbe,
Alan Dala face tumbe.
La, la, la, la, su, la, la, la,
Așa cântă Alan Dala.
D-le ecologist, vârsta și părul alb trebuiau să vă dea mai mult bun simț și înțelepciune. Limbajul nu vă face cinste iar urmărirea penală se declanșează pe traseu instituțional prevazut de lege, plecând de la Inspectoratul de Stat în Construcții.
Cu respect
Bistrita e plina de tovarasi in functii pe la buget care fac ce vor muschii lor exact cum faceau comunistii. Statui de care nu-si au locul in unele zone importante doar ca sa nu se puna subiectii care chiar ar trebui pusi in aceste zone. Ele au fost puse cu cap. Nu au fost puse s-au mutate asa doar la intamplare. Totul este gandit. Nu-i asa dragi tovarasi si pretini??? 😉
Aceasta lucrare pe numele ei ‘’Floarea Iubirii’’ creeația sculptorului Mateescu meșteșugită cu măiestrie de artistul Radu Feldiorean a fost D O N A T Ă cu iubire orașului nostru . Nu este din plastic cu comentează un neștiutor fără nume . Restul este tehnica de manipulare ,ațâțare a unor politicieni mărunți ai zilei care doar atâta pot. Domnule Balan de la dumneavoastră am alte așteptări.
IOAN DANIEL si ION ; nu sunt critic de arta dar libertatea de a spune si a analiza ceva este sfanta. Asa consider eu ca ma exprim liber fara sa jignesc pe cineva anume. Nu am dat nici un nume insa stilul meu este liber si nu am limba de lemn. Daca artistul se simte jignit cer scuze si-i doresc sanatate . Cu tot respectul ; O ZI BUNA !
USR-istii habar nu ai cât de important si cât de mare e artistl ce a realizat această lucrare foarte frumoasă. Îi invit sa citeasca si să mai lase problemele legate de zona protejată istoric pt că e sit, datorita ” Bisericii de la Coroana”. Cu ce o afecteaza aceasta lucrare de arta? Sa nu fim mai „catolici ca Papa” :))) Cititi aici USR-istilor cine e artistul care a dat gratuit lucrarea Bistritei. El are lucrări de milioane de euro in alte mari capitale culturale din lume… Deci,este o mare onoare pt Bistrita faptul ca a primit zceasta lucrare. Voi dati in continuare cu noroi, mai mult oricum nu puteți. Si laCultură, sincer, suntezi ZERO!!!