Ideea înființării unei teatru municipal la Bistrița, vehiculată intens în ultimii ani, se lovește de problema banilor. ”Bistrița nu își permite să susțină financiar așa ceva”, a spus primarul Gabriel Lazany într-o emisiune la postul local AS TV.
”Vom avea teatrul municipal în sensul că se organizează stagiuni teatrale. Eu cred că să contractăm piese de teatru este mult mai în avantajul bistrițenilor pentru că fiecare piesă le va aduce ceva nou, actori noi, actori cunoscuți. Dacă ai teatrul tău, cu actorii tăi angajați, e foarte greu. Bistrița nu își va permite să susțină financiar așa ceva”, a spus Gabriel Lazany răspunzând unei întrebări care i-a fost adresată.
În vara anului 2022, cu câteva zile înainte să găzduiască Gala Premiilor UNITER, municipalitatea a dat undă verde înființării unui teatru profesionist în cadrul Centrului Cultural Municipal ”George Coșbuc” prin reorganizarea internă a acestuia printr-o hotărâre de Consiliu Local care a întrunit 20 de voturi din partea consilierilor locali.
Astfel, în baza acestei HCL, s-a decis schimbarea denumirii Compartimentului “Teatru de Proiecte” în Compartiment ”Teatru Municipal” cu 5 posturi pentru absolvenți cu studii superioare: un post de actor gradul I, un post de actor gradul II, un post de actor grad debutant, un post de inspector de specialitate, gradul IA și un post de consultant artistic gradul II.
Bine că pentru un teatru care te pune să gândeşti nu sunt bani însă pentru fotbal care te prosteşte banii curg gârlă.
Concluzie : ” Țara te vrea prost „.
https://timponline.ro/cum-ar-putea-arata-reabilitat-fostul-cinema-23-august/
Eu i-am spus la fostul primar:
Acuma nu-i vremea de pârtii!
El mi-a răspuns din îndrumar
Precis, c-o grămadă de hârtii.
Eu i-am spus la fostul primar:
Așa mult bănet, nu v-apasă!?
El mi-a răspuns foarte sumar
Că nu-s banii lui și nu-i pasă.
Eu i-am spus la fostul primar:
Eu cred că părerea contează!
El mi-a răspuns, nu-i necesar
S-asculte de cei ce-l votează.
Eu i-am spus la fostul primar:
Domnule, schimbați-vă vesta!
El mi-a răspuns, nu-i statutar,
Îmi place-n costumul acesta!
si fostul P si actualul P ,doi la leu care nu au nici o treaba cu Bistrita si bistritenii.
In lipsa unui teatru municipal aveti din plin TIK-TOK.
Bugat ! La Anu si la Multi Ani !
Cred ca decizia este buna!
Bistrița nu își permite să plătească să aibă pe statul de plata un anumit număr de actori, regizori , costumieri , sufleori , peruchieri , rechiziției ,
Au trecut vremurile când salariile în România erau de 1900 lei brut. Atunci s-a putut , să și ansamblu folcloric, polițiști locali, funcționari care taie iarba la câini de dar iată ca salariile au crescut și numai pot fi plătite “
Dai pe unul afară și cu economia făcută , să plătești salariile celor rămași
Se poate face Teatru de amatori , așa cum și folcloriștii sunt amatori, în sensul ca fac munca din plăcere, dar ca și calitate sunt profesioniști .
Să facă școala de arte și elevii Teatru, spectacole să invite elevii de liceu, centrele de îngrijire a vârstnicilor, etc.
să facă teatru de plăcere, nu pentru bani!
Cred ca Primarul Lazany are potențialul de a fi cel mai bun primar al Bistriței postdecembriste.
La ce bun cultura daca avem sportivi de lux cu stadioane si sali unde sa poate sa se etaleze regele Bistritei.
Nu inteleg cum sint bani de stadioane si sali cu zeci de millioane de € dar pentru un pic de cultura nu sint. Ma rog, daca asa vor Bistriteni si regele. Doar am vazut la alegeri presidedentiale anulate la ce vizeaza unii.
Dar sunt bani sa dubleze suma data de tata Radu clubului de handbal, pentru infiintarea asa zisului centru de junioare. Da-o dracu’ de cultural! Poporul vreau circ marca PSD.
Teatru si cultura pentru cine? Las’ sa fie bani de stadioane si sali polivalente. Cate locuri are Sala mare a Palatului Culturii vs Sala Polivalenta Noua? Unde incap mai multi votanti? Bingo. Cand nu se voteaza ce trebuie nici o problema, anulam alegerile si le repetam pana poporul voteaza ce trebuie. Ca asa-i in democratie.
Se spune că, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când i s-a propus să taie fondurile pentru cultură pentru a susține efortul de război, Winston Churchill ar fi răspuns: „Atunci, pentru ce mai luptăm?”..
Alo, domnule Lazany, poate ar trebui să-l informăm pe Churchill că a luptat degeaba în WWII, dacă știa că la Bistrița se rezolvă treaba cu „tăiem de la cultură”. Ce rost are să mai visăm la valori, identitate și civilizație, când putem avea borduri noi și panseluțe? Cultura? Un moft, desigur! Cine are nevoie de artă când putem avea asfalt?
HOOOOOOO psd !
Unde taie de la cultură!
Un loc să dai bani la Cununa de pe Someș și să vezi aceleași dansuri de 30 de ori pe zi , dai banii unor artiști din alte județe care vin și dau spectacole diferite de fiecare dată.
E la fel cu teatrul.
Decât să plătești o trupă de teatru care să dea același spectacol în fiecare vineri seara, plătești teatrele din Cluj, Mureș etc și vezi spectacole diferite în fiecare vineri.
Hai să spunem ca Bistrița are propria trupa și dă spectacol . În prima vineri vin toți pasionații de teatru, în celelalte săptămâni sala e goală, pt ca orașul e mic și biletele costă 50 lei.
Poate ca ar trebui redefinita noțiunea de Teatru!
Nu este obligatoriu să fie de stat, cu artiști consacrați, monștri sacrii, mari actori pe care să îi cunoască toată țara și care să fie plătiți din bani publici!
Oricine își poate face trupa lui de teatru, dacă are talent!
Exersezi cu colegii la Liceul de Arte, sau la școli în care se pune accentul pe creativitate, dans, cântec, actorie. Dai la început spectacole gratis pe scene mai mici, cămine culturale, și după aceea mergi la Centrul Cultural și le propui să dai spectacol pe scena lor!
Unii știu să jongleze, alții știu să facă altceva creativ.
Unii știu să spună glume.
Deci, să angajeze freelanceri, contracte punctuale, și sprijină tinerele talente, artiștii în devenire.
Motto:
„Când aud de cultură îmi vine să scot pistolul”
(Joseph Goebbels, şeful propagandei naziste al celui de-al III-lea Reich)
Primarul PSD-ist al Bistriței Gabriel Lazany a pus gând rău culturii. Incă din campania electorală individul a venit cu cu ideea năstrusnică de a achizitiona clădirirea EMI din Piata Mihai Eminescu pentru a o demola si a construi în locul ei o parcare supraetajată, în conditiile în care orasul Bistrita nu dispune de o sală pentru spectacole culturale de calitate pe măsura unui oraș resedință de județ.
Dupa cum se stie, înainte de 1989 în Piata Mihai Eminescu din Bistrita urma sa fie construită Casa de Cultură Sindicatelor , un complex cultural pentru care s-au demolat 173 de case. Proiectul, realizat de Institutul de Proiectări Bistrița, prevedea: o sală de spectacole cu 825 de locuri și o scena de mari dimensiuni adaptabilă teatrului italian sau elisabetan, o sală modernă de balet, precum si alte săli pentru diverse activități de club, pentru pictură și sculptură, bibliotecă, cine-club și expoziții, un teatru și un cinematograf în aer liber, o grădina suspendată în suprafață de 7000 mp și parcare interioara, toate aflate într-un stadiu inaintat de constructie. Dupa revolutie cladirea a fost cumpărată de mai mulți afaceriști, printre care și Consiliul Județean a deținut spații în clădirea respectivă.
În final, clădirea Casei de Cultură a Sindicatelor a ajuns în proprietatea lui Gelu Dragan, patronul EMI-Corporation. Prin anul 2013 acesta dorea să deschidă un Mall, însă fără a avea la mână nici măcar un document de autorizare. Primăria Bistrița s-a autosesizat și a trimis mai multe echipe care să verifice legalitatea acestui demers. În primă fază s-a aplicat o amendă în valoare de 10.000 de lei, dar lucrările NU au fost oprite, iar pe fir a intervenit Poliția Municipiului care ulterior a întocmit un dosar penal în acest caz. Când a văzut că se îngroașă gluma, Drăgan a sistat lucrările și chiar a oferit cladirea spre vanzare , însă primarul Cretu spunea atunci ca primaria Bistrita nu este interesata de oferta. Nici Consiliul Judetean nu a manifestat interes pentru acest spatiu cultural generos. A preferat sa reabiliteze fostul Cinema Dacia, transformându-l într-un fel de “Cămin Cultural” pentru spectacole folclorice”. Şi totuşi, chiar dacă perspectiva clădirii fostei Case de cultură a sindicatelor din Piața Eminescu, de a deveni un “Mall Cultural” sunt compromise, cel putin sala mare si unele dependinte ale scenei ar putea fi recuperate si amenajate pentru a fi redate culturii Bistritei. De asemenea, atât grădina suspendată în suprafață de 7000 mp cât și acea parcare de sub aceasta ar putea fi amenajate conform proiectului initial. In felul acesta, Piața Eminescu ar putea primi o nouă infătisare, asemănătoare cu Piata Teatrului din Tg. Mures. Si nu in ultimul rând, această recuperare culturală ar fi un semnal că demolarea in perioada comunistă a celor 173 de case din Piata Eminescu nu a fost făcută in zadar.
Dacă tot se pune problema de a fi cumpărată clădirea EMI atunci aceata poate fi amenajată cu destinatia de Centru Cultural Multifuncțional, după modelul celui de la Oradea: (Vezi: https://www.ebihoreanul.ro/stiri/contract-de-executie-semnat-pentru-cent…)
Si asta nu e totul. Acum vrea să renunțe si la demersurile intreprinse de regizorul Radu Afrim pentru înființarea unui teatru profesionist la Bistrița.
(Vezi si: https://timponline.ro/se-pun-bazele-unui-teatru-profesionist-la-bistrita-implicarea-lui-radu-afrim-o-garantie-impreuna-ridicam-cortina/)
Primarul are dreptate, cel putin 3-5 ani de stagiuni importate, ca sa-ti formezi un public, un obicei. Apoi poti incerca mai mult.
Teatru profesionist la Bistrița? Da, dacă ar fi și public interesat. Din păcate, la puținele spectacole iau parte și unele persoane (nu vreau să jignesc pe nimeni) care nu au habar de ceea ce vizionează/ ascultă. Le sună telefonul, vorbesc…chiar „consumă” semințe, sucuri… Da, are dreptate domnul Adrian C, am putea promova elevii de la liceele vocaționale, decât să plătim consistent artiștii locali, care sunt prezenți la evenimentele private, plătite…nu la activitatea remunerată de stat. Mai exact, „stau” la stat, pe bani buni, iar la evenimente culturale, invităm alții, cu alți bani. Nimeni nu știe când si cât lucrează artiștii. Ei sunt constant in vacanțe (se laudă singuri pe rețelele sociale).Cu salariile lor, s-ar putea susține tinerii liceeni, talentați.
Mă, se taie tot sa fie bani la nebunia baronului local pentru Gloria 2018