Cultură

Vă place Bach? Atunci nu rataţi concertul lui Răzvan Suma, un eveniment complet de muzică şi artă vizuală!

Unul dintre cei mai apreciaţi artişti din România, violoncelistul Răzvan Suma, concertează duminică 11 martie, de la ora 18.00, la Sinagoga Bistriţa, în cadrul primul său turneu solo - “Vă place Bach?”.

Acest turneu marchează şi o premieră în muzica clasică – un spectacol multimedia de proiecţii pe panouri translucide.

Intrarea este liberă.

Despre program

– integrala suitelor solo pentru violoncel semnate de Bach – un program abordat pentru prima oară de un violoncelist român;

– o demonstraţie senzaţională de virtuozitate tehnică şi sensibilitate artistică,  într-un program care depăşeşte 90 de minute;

– primul turneu solo al violoncelistului Răzvan Suma

Despre artist

Violoncelistul Răzvan Suma, căsătorit cu cântăreaţa Analia Selis, s-a impus ca unul dintre cei mai activi şi versatili muzicieni ai tinerei generaţii. Are un repertoriu impresionant, realizat în cele peste 500 de recitaluri şi concerte susţinute în turneele din Europa, America de Nord, America de Sud, Africa şi Asia.  În 2009 a devenit solist al Societăţii Române de Radio, iar în calitate de profesor asociat la Universitatea de Muzică Bucureşti. Pe lângă activitatea concertistică din România, a susţinutfrecvent concerte alături de pianistul spaniol Josu Okinena, alături de care a concertat în săli ca ”Auditorio Nacional de Madrid” din capitala Spaniei, ”Teatro Colon” din Buenos Aires, ”Kursall” din San Sebastian.

Despre instrument

Instrumentul pe care cântă Răzvan Suma în acest moment aparţine lutierului Charles Adolphe Maucotel şi a fost creat la Paris în anul 1849. Maucotel a fost unul dintre cei mai apreciaţi creatori de instrumente ai epocii sale, ale cărui instrumente se vindeau deopotrivă la Londra şi Paris. Acest instrument a aparţinut în sec. al XIX-lea celebrului violoncelist francez Pierre Fournier.

Violoncelul Maucotel – Fournier i-a fost oferit lui Răzvan Suma în anul 2009 de Fundaţia Musicha din San Sebastian, Spania.

Despre integrala suitelor pentru violoncel de Bach

Cele şase suite pentru violoncel solo de J. S. Bach sunt printre cele mai cântate şi cunoscute lucrări dedicate acestui minunat instrument, al cărui sunet se apropie cel mai mult de vocea umană. Cel mai probabil au fost scrise în perioada 1717-1723, dar şi-au câştigat notorietatea abia după ce Pablo Casals a realizat o înregistrare de referinţă a integralei suitelor în 1925. Aceste lucrări, abordate mai ales în versiune completă, presupun probleme diverse de tehnică, înţelegere şi anduranţă. Deşi Pablo Casals a început să le studieze la vîrsta de 13 ani, doar la maturitate, la aproape 50 de ani, a avut încrederea necesară pentru a le înregistra şi a le cânta în public.

În România, Răzvan Suma este primul violoncelist care are curajul iniţierii unui asemenea proiect ambiţios.

Foto facebook Răzvan Suma: Concertul de la Braşov din cadrul turneului ”Vă place Bach?”

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.