Actualitate

”Vânătoare la ceaun”! Festival vânătoresc la Băile Figa în 18 august

De Zilele Becleanului, duminică 18 august va avea loc la Băile Figa a IV-a ediţie a concursului de preparare în aer liber a sosului vânătoresc din carne de vânat ”Vânătoare la ceaun”. La festivalul vânătoresc vor fi expuse produse de artizanat cu tematică cinegetică, iar cei prezenţi vor asista şi la concursul de provocare din mijloace tradiţionale a cerbului în perioada boncănitului.

”În vederea promovării valorilor culturii vânătoreşti, dar, în acelaşi timp, spre atenuarea falselor prejudecăţi existente la nivelul opiniei publice cu privire la practicarea vânătorii, organizatorii propun desfăşurarea celei de-a patra  ediţii a unui inedit concurs  culinar de tip popular,  în ziua de 18 august: prepararea la ceaun a sosului vânătoresc din carne de vânat în ambianţa specifică unui eveniment vânătoresc. Astfel, integrat manifestărilor prilejuite de sărbătorirea Zilelor oraşului Beclean, concursul va avea loc în perimetrul staţiunii turistice Băile Figa”, anunţă organizatorii (Primăria şi Consiliul Local Beclean, Muzeul ”Casa de vânătoare” Beclean, Steyr Mannlicher – reprezentanţa din România).

Echipele participante vor găti la ceaun după o reţetă proprie (care desigur poate rămâne secretă) sosul vânătoresc din carne de vânat, preparatul rezultat, după jurizarea de rigoare, urmând a fi degustat vânătoreşte de către cei prezenţi la serbarea câmpenească prilejuită de sărbătoarea beclenarilor.

Participanţii vor găti sosul vânătoresc cu ajutorul dotărilor personale (ceaun, ingrediente specifice reţetei: carne de vânat, legume, condimente, eventual salate ori murături, lemne de foc de anumite esenţe dacă reţeta o impune, etc.) cu condiţia ca toate ingredientele folosite să fie proaspete şi optime consumului.

Organizatorii vor pune la dispoziţia fiecărei echipe participante un perimetru, lemne de foc, vesela de unică folosinţă (farfurii şi tacâmuri de plastic) precum şi pâinea necesară. De asemenea, organizatorii vor asigura şi mobilierul minim necesar participării.

La standul propriu, echipele pot expune fie elemente de cultură artizanal-vânătorească (trofee, embleme sau alte elemente de personalizare cu specific vânătoresc, de ex.: sloganuri, numele asociaţiei sau grupei de vânătoare reprezentată de “bucătari”), fie simboluri (afişe, banere, etc.) ale eventualilor sponsori ai echipei participante. Este permisă şi instalarea unor corturi ale echipei participante, cort ce va fi instalat în zona corturilor situată în apropierea standurilor de concurs.

Nu este obligatoriu ca membrii echipei (inclusiv bucătarul) să fie vânători. Obligatorie este însă promovarea culturii vânătoreşti.

Fiecare echipă participantă, în funcţie de condiţiile impuse de propria reţetă, va trebui să finalizeze prepararea sosului vânătoresc în jurul orei 13.00, ora jurizării.

Organizatorii vor oferi participanţilor diverse premii şi diplome,  trei echipe obţinând în urma jurizării trofeele ”Polonicul cel mai gustos” (echipa care obţine cel mai mare punctaj la secţiunea culinară, jurizarea fiind făcută de către juriul de specialitate condus de maeştrii bucătari profesionişti), ”Polonicul cel mai vânătoresc” ( echipa care obţine cel mai mare punctaj la secţiunea ”Promovarea culturii vânătoreşti”, jurizarea fiind făcută de către juriul de specialitate compus doar din personalităţi apreciate pentru promovarea culturii şi onestităţii vânătoreşti) şi marele premiu ”Polonicul cel mai cel” (echipa care a cumulat cel mai mare punctaj la cele două secţiuni).

Juriul presei va oferi diploma şi trofeul ”Ăl mai…ăl” celui mai simpatic participant.

Reprezenţa din România a Steyr Mannlicher, prin dr. Paul Schuller, va asigura fiecărui participant înscris în concurs şansa de a se bucura de  surpriza încununării participării. De asemenea, în cadrul festivalului vânătoresc vor fi expuse şi produse de artizanat cu tematică vânătorească, iar cei prezenţi vor asista şi la concursul de provocare din mijloace tradiţionale a taurului de cerb în perioada boncănitului.

Concursul îşi propune o desfăşurare anuală (în fiecare an cu ocazia Zilelor Becleanului), fiind inclus şi în amplul proiect de dezvoltare regional-turistică ”Ținutul haiducilor”.

Doritorii trebuie să confirme participarea la tel. 0745 255 093 sau 0785 079 059 (Sorin Gîrjan) până cel mai târziu în data de 10 august.

”Cei care nu-i cunosc rostul nici tainele, o urăsc. Dacă-i întrebi „de ce o fac?…” nu prea ştiu să-ţi răspundă. Au auzit şi ei că dă bine la imaginea publică să huleşti vânătoarea. Aşadar, vor să fie şi să rămână în trend. E aidoma purtatului cizmelor de cauciuc galbene cu imprimeu „buburuză” pe un bulevard toropit de caniculă de către domniţe cu picioare lungi şi frumoase,…de către (unele) domnişoare şi…atât! O modă care nu are nevoie de argumente. Noi, vânătorii, o iubim şi o dorim păstrată aşa cum ne-au predat-o dascălii noştri „într-ale patimii”. Fie că e vorba de vreun părinte ori bunic, …de bătrânul singuratic pe care-l pândeam când povestea cu câinele lui în timp ce ieşea cu noaptea în cap la poartă aşteptându-şi ortacii de hurc (ortaci cu care, după ce se bucurau de revedere, apucau coasta satului la vânat cinstit),…majoritatea au fost vânători aleşi şi cumpătaţi, care, firesc şi din păcate, duşi în lumea drepţilor, ne-au lăsat să purtăm pe mai departe raniţa grea a trudei vânătoreşti. Pentru ei şi pentru copiii noştri, cei care „ne pândesc” azi gesturile frumoase de vânător adevărat, vă chem să păstraţi vânătoarea curată şi dreaptă, capabilă să privească în ochi pe oricine-o pizmuieşte-n zadar. Fie el „vânător” sau doar  cineva care, dintr-un motiv sau altul, „n-o are la suflet!”. Fiindcă tot veni vorba de a urî pe gratis, permite-ţi-mi o mărturisire: urăsc şi eu lozinca „ Vânătoarea e un sport nobil!”…E prea ignorantă,…prea incompletă. Iubesc însă o alta: „Vînătoarea e ecoul unei tradiţii şi a unei culturi nobile!”. Nu o călcaţi în picioare fără motiv. Indiferent dacă purtaţi puşca pe umăr ori cizmuliţe galbene de cauciuc cu imprimeu „buburuză” în picioarele lungi şi frumoase”, spune Sorin Gîrjan, preşedintele festivalului vânătoresc.

Foto: arhivă 2012

2 v ceaun 2012 3 v ceaun 2012 4 v ceaun 2012 5 v ceaun 2012

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS