ACTUALIZARE Un bărbat de 46 de ani din Galaţii Bistriţei, vânător cu acte în regulă, s-a autoaccidentat, marţi, cu o armă din perioada anilor ’40, el fiind transportat în stare gravă cu un elicopter SMURD la Târgu Mureş.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, Virginia Pârlea, a declarat pentru Timp Online că accidentul s-a petrecut marţi dimineaţa. „Bărbatul de 46 de ani din Galaţii Bistriţei este deţinător de armă de vânătoare. El s-ar fi autoaccidentat cu o armă cu glonţ, alta decât cea pe care o deţine. Noi facem verificări acum ca să stabilim care e provenienţa armei şi în ce modalitate a intrat bărbatul în posesia ei. Urmează să stabilim dacă a găsit, a deţinut sau a primit arma respectivă. Bărbatul e cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de vătămare corporală din culpă întrucât s-a autoaccidentat şi pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. În momentul în care s-a autoaccidentat, pratic a fost un deţinător de armă cu glonţ şi ar fi trebuit să anunţe autorităţile în acest sens”, a spus Virginia Pârlea.
Ulterior, IPJ BN a precizat într-un comunicat: ”La data de 19 ianuarie 2016, un bărbat în vârstă de 46 de ani, din Galaţii Bistriţei, s-ar fi împuşcat accidental, într-o anexă a gospodăriei, cu un dispozitiv format din ţeavă şi mecanism de dare a focului, de producţie industrială, care prezenta urme avansate de ruginire, provenit cu probabilitate din perioada 1939-1945, pe care l-ar fi găsit pe câmpul din spatele locuinţei sale. Bărbatul este deţinător legal de armă letală, cu destinaţia vânătoare, din anul 1991, încălcându-şi astfel obligaţia de a preda de îndată organelor de poliţie dispozitivul de armă letală găsit. În urma incidentului acesta a suferit leziuni corporale fiind transportat cu un echipaj aerian SMURD la Spitalul Judeţean de Urgenţă Mureş. Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă şi nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor”.
Inspectoratul de Poliție Județean BN precizează că la data de 15 ianuarie au intrat în vigoare modificările legislative la regimul armelor şi muniţiilor. Noile reglementări urmăresc simplificarea procedurilor administrative, reducerea birocraţiei și sporirea protecției integrității corporale a persoanelor. De asemenea, actul normativ reglementează unele segmente importante în relaţia angajat-angajator în legătură cu instructorii în poligonul de tragere. Sunt acordate competenţe societăţilor comerciale autorizate pentru producerea de arme aflate în subordonarea sau coordonarea companiilor naţionale, constituite în baza unor acte normative pentru efectuarea operaţiunilor cu arme.
Legea prezintă mai multe elemente de noutate, acestea referindu-se la: stabilirea cantităţii maxime de muniţie pe care titularii dreptului de deţinere, respectiv de port şi folosire a armelor letale o pot deţine; colecţionarii de arme letale sau neletale, cu destinaţia colecţie, pot deţine aceste arme fără muniţia aferentă. Conform noilor reglementări, au fost implementate atât procedura informării persoanelor fizice cu privire la expirarea valabilităţii permisului de armă, cât și procedura prelungirii valabilităţii permisului de armă, procedura dezactivării armelor și procedura de trimitere la examinarea psihologică şi/sau medicală a deţinătorilor de arme, cu privire la care se constată faptul că există indicii comportamentale temeinice ce reclamă necesitatea examinării de specialitate. A fost instituită obligaţia unităţilor medicale şi psihologice de a ţine evidenţa şi de a comunica în termen de 5 zile Inspectoratului General al Poliţiei Române rezultatul examinărilor în urma cărora au fost emise recomandări de reexaminare sau avize de inaptitudine. În cadrul Legii nr. 319/2015 a fost reglementată perioada şi condiţiile în care persoanele fizice având calitatea de instructor în poligonul de tragere pot desfăşura legal această activitate. Noua reglementare face referire la procedura acordării certificatelor de dezactivare, precum şi a certificatelor de transformare a armelor de foc în arme de recuzită. A fost reglemementată și procedura avizării personalului abilitat să poarte arme de serviciu. Pe linia armelor folosite la vânătoare, noile reglementări legislative fac referire expresă la caracteristicile tehnice ale armelor semiautomate destinate a fi folosite pentru vânătoare.
Modificările aduse Legii 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor, care au intrat în vigoare la data de 15 ianuarie 2016, instituie obligația deținătorilor de arme neletale, din categoria celor supuse autorizării, de a urma un curs de instruire teoretică și practică, organizat de o persoană juridică autorizată pentru această activitate. Dovada absolvirii acestui curs va fi solicitată în momentul prezentării la Biroul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase pentru prelungirea valabilității permisului de armă. Permisul de armă este valabil pentru o perioadă de 5 ani, calculată de la data eliberării sau de la data ultimei prelungiri. Nu se ia în calcul perioada în care dreptul de deținere, port și folosire al armelor a fost suspendat. De asemenea, posesorii de arme neletale cu destinația autoapărare pot procura și deține maxim 25 de cartușe pentru o singură armă (vechea reglementare prevedea 100 de cartușe).
Este interzis portul armelor neletale destinate pentru autoapărare: în locuri aglomerate, stadioane, săli de spectacol și adunări publice, precum și în alte locuri în care folosirea acestor arme este interzisă prin lege; dacă deținătorul se află sub influența băuturilor alcoolice, produselor sau substanțelor stupefiante, a medicamentelor cu efecte similare acestora ori în stare avansată de oboseală sau suferă de afecțiuni temporare, de natură să genereze o stare de pericol, în condițiile în care poartă arma asupra sa; neînsoțite de documentele care atestă dreptul de port și folosire.
Armele neletale nu pot fi înstrăinate, încredințate sau împrumutate de către posesorii acestora, cu excepția cazului în care acestea sunt depuse la structura de poliție competentă, la armurieri sau la intermediari, în vederea depozitării sau înstrăinării.
Daca is bosele intregi, nu-i bai.