Pasajul Spiru Haret din vecinătatea Liceului de Arte „Corneliu Baba” pe care au fost amplasate lucrări de artă cu ocazia zilelor şcolii, distruse ulterior de persoane necunoscute, nu este supravegheat video, a spus primarul Ovidiu Creţu la întrebarea consilierului local PNL Mioara Seica.
„În data de 15 noiembrie a.c., pe pasajul Spiru Haret s-a produs o vandalizare a lucrărilor expuse de către elevii – micii artişti plastice- de la Liceul de Arte Plastice Corneliu Baba din Bistriţa, lucrări, de altfel, deosebite care delectau privirea trecătorilor. Aş vrea să ştiu dacă s-au luat măsuri în acest sens, să fie depistaţi răufăcătorii, dacă s-a sesizat Poliţia, dacă acea cameră de luat vederi are imagini şi sunt folosite pentru depistarea infractorilor. Să nu uităm că, pe acel pasaj, circulă oameni şi ziua, şi noaptea care pot fi atacaţi dacă noi stăm liniştiţi şi nu se iau măsuri”, a spus Mioara Seica.
La întrebarea consilierului PNL, primarul Ovidiu Creţu a răspuns: „Eu sper că conducerea Liceului de Arte Corneliu Baba s-a adresat Poliţiei pentru vandalizarea respectivă. Nu avem cameră îndreptată în zona respectivă. Asta este. Să vedem dacă îi putem ajuta altfel, dar nu ştiu la ora actuală. Ştim că e un pasaj circulat, de aceea e modernizat, iluminat, faptul că s-a întâmplat lucrul acesta este absolut regretabil, dar nu vom putea face faţă cu numărul de camere în câte locuri se pot pune în oraşul nostru”.
Lucrările realizate de elevii şi profesorii Liceului de Arte Plastice „Corneliu Baba” cu prilejul zilelor şcolii din acest an au avut viaţă scurtă. În seara zilei de sâmbătă, pe câteva fotografii făcute în zona în care le-au atârnat ca să înfrumuseţeze oraşul arată că locuim într-un oraş foarte departe de civilizaţie în care munca şi creaţia nu sunt apreciate.
„În fiecare an, de mai bine de 15 ani, în noiembrie, Liceul de Arte „Corneliu Baba” Bistriţa sărbătorește prezenta lui în viața orașului. Elevi și profesori oferă oraşului și oamenilor lui culoare, pasiune, momente inedite. Anul acesta pălării, poezie, muzică, obiecte tridimensionale, ceramică, desen, grafică, pictură, machete, papuci albaștri – călăuză pentru o zi – și bannere colorate. Munca noastră și a profesorilor noștri vă este dedicată. E un dar pe care vi-l oferim și pe care unii îl apreciază, iar alții nu. Poate că nu toate lucrările și obiectele noastre sunt pe gustul tuturor, dar noi experimentam, învățam acum ce înseamnă fenomenul artistic, vrem sa avem suficiente experiențe care să ne ajute să evoluam. Le mulțumim profesorilor noștri și dumneavoastră, celor care ne încurajați.
Iar pe cei care ne-au distrus lucrările – munca noastră, o parte din ceea ce suntem noi – îi rugam să înțeleagă ca au dreptul să nu agreeze lucrările noastre, dar nu au dreptul să le distrugă. Lucrările distruse înseamnă IGNORANŢĂ, NEPĂSARE, RĂUTATE. Și e dureros…Vrem să fim auziți și văzuți. E un eveniment neplăcut pentru noi cei care am muncit la proiect sa ajungă la cât mai multă lume”, ne-a scris eleva Andreea Maier de la Liceul de Arte „Corneliu Baba”.
Asta se intampla cand administratia nu are o strategie compacta si o viziune asupra asa zisului proiect de modernizare a centrului istoric. Proiectul AXELOR. Banii sunt cheltuiti pe GHIDUSIILE primarului si sunt culmea sustinute in CL de cei asflati la butoane. Bani, bani aruncati la BUDA. Iar ii trebuie VEVERITE la omul aflat in fruntea Administratiei. Tovarasul asta chiar ne ia de fraieri si tine neaparat sa transforme acest oras medieval intr-un CARACAL al TRANSILVANIEI de unde televiziunile isi pot alege cu usurinta materiale de tot rasul.
Iata un mare, mare minus pentru cei care trebuie sa ne apere de astfel de probleme. Unde sunt cei de la ordine publica acum, in aceste momente? Macar centrul istoric sa fie protejat cum se cuvine…dar nici asta nu se intampla. O mare RUSINE!
Dar de mizeria pe care o lasa dupa ei elevii de la arte in fiecare pauza, de ce nu scrieti nimic? Nu poti calca de mucurile de tigari aruncate pe jos, pungi de chipsuri etc. Da, ei sunt artisti!!!