Actualitate

Vânzarea celor 30 de clădiri vechi din centru, din nou în atenția CL Bistrița

După ce luna trecută hotărârea de vânzare prin licitație a unor spații comerciale şi de prestări servicii din Bistrița, proprietatea privată a Statului Român, majoritatea în centrul istoric, nu a întrunit un număr suficient de voturi favorabile în Consiliul Local, proiectul revine în dezbaterea legislativului.

În Bistrița există la această dată 53 de spații comerciale și de prestări servicii, proprietatea privată a Statului Român. Pentru 9 spații, Consiliul Local a aprobat vânzarea, iar datorită faptului că aceste spații sunt clasificate în categoria monumentelor istorice sau sunt situate în zona de protecție a monumentelor a fost obținut avizul conform al Ministerului Culturii.

31 de spații au fost înscrise în evidențele de carte funciară, împreună cu cotele de teren aferente, în proprietatea privată a Statului Român, iar pentru 13 spații urmează să fie demarată procedura de înscriere a acestora în evidențele de carte funciară, după aprobarea bugetului local.

Pentru cele 31 de spații a căror situație juridică a fost reglementată, municipalitatea vrea ca vânzarea să se facă prin licitație. Pentru aceste spații au fost întocmite rapoartele de evaluare, urmând ca prețul de pornire al licitației să fie stabilit după verificarea în teren.

În ultimii ani, mai multe familii care dețineau în calitate de chiriași spații situate în imobile din fondul vechi al statului au solicitat repartizarea de locuinţe sociale în blocurile noi construite, iar locuința veche au predat-o la Primăria Bistrița. De asemenea, o parte din chiriașii care nu au respectat clauzele contractuale au fost evacuați în baza unor sentințe definitive, iar locuințele au rămas libere. Ulterior, prin hotărâri ale Consiliului Local, acestor spații le-a fost schimbată destinația deoarece nu mai îndeplinesc condițiile minime stabilite de leg, fiind improprii locuirii, și au completat lista spațiilor care pot face obiectul vânzării în baza Legii nr. 550/2002, o parte dintre acestea fiind deja vândute.

VEZI ȘI:

14 comentarii

  • Daaaa…. cine credeti ca isi baga banii in niste cladiri vechi, cu istalatii sanitare invechite si colmatate, mai ales daca toate curtile sunt ” comune ” … cu tot ” soiul ” de colocatari … ?! Acolo, nu m-as muta nici daca mi-ar repartiza primaria , o locuinta gratis !

    • Inseamna ca nu sti ce valoare pot avea cladirile alea :). Mai ales daca le prinzi jos la o licitatie. Trebuie sa vezi oportunitatea in fiecare lucru.

    • @Acronim, Ce valoare pot să aibă dacă trebuie să te înghesui pe pietonal cu toți aurolaci ?!

    • @Gica, se vede că ai citit doar titlul, fiindcă dacă citeai articolul (probabil) înțelegeai faptul că e vorba de ,,spații comerciale” și nu de ,,locuințe”, așa cum greșit ai înțeles.

    • @ Marcel, Păi tocmai despre aceasta este vorba că zona centrală este moartă economic pentru 2-3 oameni din primărie care se duc să-și ia niște sandwish-uri nu se justifică să îți deschizi nicio afacere acolo. Nu mai spun că când va începe lucru la linia verde acolo nu va mai călca absolut nimeni fiindcă nu va avea unde să parcheze.

    • @Remus, mai citește de câteva ori articolul și comentariul lui Gica, poate reușesti să înțelegi că în articol e vorba de spatii comerciale, iar Gica zicea că nu s-ar muta să LOCUIASCA intr-o astfel de clădire nici gratuit.
      Cât despre faptul că zona centrală ,,este moartă economic”, asta se știe de ani mulți, ai dreptate.
      Încă un sfat: nu mai folosi expresia ,,că când”! Sună urât. Se numește ,,cacofonie”.

    • @ Marcel, Eu m-am referit doar la partea economică despre partea locativă fiecare poate să stea unde vrea. Mă bucur că ai remarcat cacofonia a fost intenționată ea este asemănătoare cu gândirea edililor.

  • Cand s-a pietonalizat centrul Sibiului au zis toti vai, o sa dea famliment toti in Centrul La fel Piata Muzeului din Cluj. Bine ca acolo nu au tinut cont de grobienii care merg cu masina la wc-ul din fundul curtii. Pentru ei sunt pline dealurile de viloace de polistiren si BCA. E bine ca nu vor sa isi bage banii in centru sa nu puna tamplarie Gealan la geamuri de dinainte de intemeierea Tarii Romanesti.

    • Este o mare diferență între Sibiu, Cluj și respectiv Bistrița . Orașele Sibiu și Cluj au aeroporturi și prin urmare au și turiști deci și zona pietonală funcționează fiind plină de turiști. Pentru a avea un turism de tip Citybreak trebuie neapărat să ai un aeroport. Din cauza unor politicieni „înapoiați” Bistrița nu are aeroport și prin urmare nici turiști. Și de aceea nu trebuie să ne mire că comercianți din centru se plâng că nu au clienți.

    • @ Liviu, în lumea de azi turismul se face cu avionul nimeni nu mai vrea să piardă timpul în mașină parcurgând 100km. Vezi că și oameni de la noi merg acum în toate colțurile lumi din Mexic până în Ușoaia fiindcă acolo există aeroporturi, la noi nu vine nimeni fiindcă nu avem aeroport și așa va rămâne în continuare cu o gândire ca a ta degeaba bagi bani în campanii publicitare de gen Poarta Transilvaniei și alte abureli, când turistul este în fața calculatorul și vrea să facă book și vede că nu avem aeroport va alege TODEAUNA fără să clipească alte locațiile care au aeroport.

  • @Marcel, cu siguranța din articol ai înțeles corect spații comerciale, dar tin sa te anunț ca majoritatea sunt locuințe, denumite spații comerciale posibil pentru a se umfla prețul la evaluare, desi arata jalnic multe dintre ele. Dacă ai curiozitatea, caută articol mai vechi unde găsești inclusiv poze cu starea lor. Nu-mi pot explica de ce formularea imobilelor este greșita, voit sau nu. O zi buna!

    • Cred ca va pot raspunde eu. Apartamentele ce se vor scoate la licitatii sunt cele de unde au fost mutati chiriasii, de obicei familii de romi. Pt. a nu putea fi solicitate in continuare ca locuinte pt aceeasi solicitanti, care oricum sr fi continuat devastarea lor, s-a decis schimbarea destinatiei in spatiu comercial. Era singura posibilitate prin care se putea ajunge la o curațare a centrului si la o igienizare a acestuia. Evident că dacă orașul ar avea prea multi bani, spatiile sstea ar putea fi in continuare restaurate si inchiriate ca birouri conform destinatiei actuale. Sa restaurezi insa nu inseamna doar sa igienizezi. Restaurarea presupune mult mai multi bani si timp, decăt construcția de la nou, de aceea, doar oamenii pasionați de așa ceva se inhamă la asemenea lucrări. Este salutara ideea de a permite ajungerea acestor claditi in posesia pasionatilor, intrucat cheltuielile pt restaurarea atâtor spatii ar depăși cu mult de ex. cheltuielile construirii unui eventual aeroport.

  • Da prosti si multi sunteti din moment ce postati idiotenii. Un popor care nu isi cunoaste si apreciaza istoria este condamnat la disparitie si din cauza alfabetismului functional. Voi nu stiti ce cititi in schimb va dati mari experti comentatori.

  • Becancon, de lanaga Paris,un fel de Unirea Bistritei ,se mandreste cu cele mai multe locuinte pe care cetatenii nu le-au putut reamenaja si le-a preluat Primaria,De ce nu le-ati prelua la Primarie ,sa le amenajati…ca tot aveti o armata de angajati,care ard gazul de pomana si apoi sa le dati destinatia pe care o veti hoatari dvs,?Curaj ,Dlor!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.